Oku lijepo i umirujuće za um: evo zašto bi cvijeće trebalo biti na vašoj tjednoj shopping listi

Svi volimo lijepo aranžirano svježe i mirisno cvijeće  no dosta ljudi vjerojatno ne voli izdvajati dodatnih nekoliko eura za stručak ili buket cvijeća, jer zašto kupiti nešto što će tako ionako uvenuti za nekoliko dana. Ali što ako vam kažemo da cvijeće potiče vaše mentalno blagostanje?


Magazin Ideal Home se posavjetovao s nekoliko stručnjaka koji otkrivaju zašto cvijeće treba upotpuniti svaki dom i zašto je aranžiranje cvijeća, koliko god brzo i kratko bilo, aktivnost koju vrijedi uključiti u svoju rutinu.

”Svatko tko je dobio cvijeće na dar razumjet će lijepu praksu poštovanja, zahvalnosti i priznanja koja dolazi s njim’, kaže Suzanne Butler iz Harmonizing Energies za Ideal home. ‘‘Kada ih kupujete za sebe, to se može usporediti s prednostima ”self-carea”, jer poboljšavaju raspoloženje i smanjuje stres i tjeskobu.’’

Pexels/Ioana Motoc

 

Ovo potvrđuje dr. Ree Langham, psiholog iz Impulse Therapyja: ”Svježe rezano cvijeće u domu povezano je s pozitivnim učincima na mentalno zdravlje. Ne samo da cvijeće u vazama poboljšavaja izgled i dojam naših domova, nego studije pokazuju da ono pomažu u pročišćavanju zraka”, kaže ona.

”Izgled cvijeća, njihova živost i mirisi također mogu rezultirati pozitivnom reakcijom u našem mozgu, stimulirajući naša osjetila i dovodeći do sretnih emocija. Studije su također pokazale da se osobe koje drže rezano cvijeće u svom domu osjećaju manje stres i tjeskobu. Cvijeće također može pomoći da se unese priroda koja može uzemljiti ljude i pružiti bijeg od unutarnjih ograničenja.”

Pexels/Max Rahubovskiy

 

Suzie Woolley iz Serenata Flowers govori o prednostima unošenja prirode u dom i dodanoj prednosti psihologije boja koja je ovdje dijelom u igri.

”Studije su pokazale da vrijeme provedeno u prirodi može sniziti krvni tlak i razinu hormona stresa, smanjiti preburne reakcije živčanog sustava, poboljšati funkciju imunološkog sustava, povećati samopoštovanje, smanjiti tjeskobu i poboljšati raspoloženje. Ljepota cvijeća je i u tome što se prirodno pojavljuje u velikom broju boja. Psihologija boja govori nam da su svijetle boje, kao što su žuta, narančasta i ružičasta, povezane s osjećajima sreće, a zelena je, općenito, boja holističkog zdravlja.”

Unsplash/Chris Linnett

Cvijeće nosi višeosjetilno iskustvo. Ono čine vaš dom utočištem blagostanja i dokazano pozitivno utječe na vaše mentalno zdravlje.” Sveučilište Sjeverne Floride otkrilo je da su pojedinci koji se bave cvijećem, bilo da ga jednostavno gledaju ili aranžiraju, iskusili smanjenu razinu stresa i poboljšano raspoloženje’, izvještava dr. Ree.

Druga studija Državnog sveučilišta u New Jerseyju otkrila je da cvijeće može gotovo odmah utjecati na nečiju sreću. U Velikoj Britaniji, Sveučilište Surrey otkrilo je da mala biljka poput svježeg cvijeća u sobi može poboljšati nečije raspoloženje i kognitivnu funkciju, a istovremeno smanjiti fiziološki i psihološki stres. Istraživači sa Sveučilišta u Essexu, zajedno s dobrotvornom organizacijom Mind, otkrili su da aktivnosti poput aranžiranja cvijeća mogu poboljšati raspoloženje i podići samopouzdanje.”

 

PREDNOSTI ARANŽIRANJA CVIJEĆA

Slično kao i unošenje cvijeća u dom, čin njegovog aranžiranja dobar je za nas jer nam dopušta da usporimo i kreativno se izrazimo. ”Aranžiranje cvijeća može učiniti čuda za mentalno blagostanje i pozitivnost. Za početak, to je oblik kreativnog izražavanja koji omogućuje ljudima da budu prisutni i da se usredotoče na zadatak, a da pritom zaborave na životne stresore”, kaže dr. Ree.

Pexels/Rachel Claire

 

”To je također terapeutski kanal samoizražavanja i komunikacije, što može biti vrlo korisno za ljude koji se bore s otvaranjem. Osim toga, nekome može donjeti osjećaj odgovornosti. Rukovanje nježnim cvijećem i njega te stvaranje prekrasnog aranžmana može nekome dati osjećaj postignuća, podižući mu samopoštovanje i samopouzdanje. To može imati velike učinke na ukupnu pozitivnost.”

Slobodno uključite svoje mališane u ovu praksu jer to može imati niz pozitivnih učinaka i na njih.

Pexels/Charlotte May

Izvor: Ideal Home

Komentari