Koje je najbolje mjesto u domu za postavljanje perilice rublja

Postavljanje perilice rublja u kuhinju ili kupaonicu ima svoje dobre i loše strane, otkrivamo vam ih u detalje. I donosimo sve moguće opcije!

 


Jedno je sigurno: bez perilice rublja život je danas jednostavno nezamisliv. Vjerojatno ste i sami često puta razmišljali kako bi izgledala svakodnevica i održavanje kućanstva da ne postoji perilica. I nakon toga vam se najednom pobudila silna zahvalnost što takav uređaj postoji, kao i sušilica, koja ubrzava proces održavanja rublja i odjeće.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

Perilica rublja u kupaonici

Smještanje perilice u kupaonicu je uobičajena praksa u ovom podneblju. Primjerice, da živite u Španjolskoj ili SAD-u vjerojatno biste je imali u nekoj drugoj prostoriji – ako već nema vešeraja, onda u kuhinji. Ali, i kod nas se stvari mijenjaju…

Godinama se kod nas smatralo da je kupaonica najprikladnije mjesto za nju. I za to postoji nekoliko dobrih razloga: ovo je prostor koji dopušta veliku količinu vlage jer ima otporne materijale poput keramike te ima sve potrebne odvode i dovode, a usto buka koju proizvodi perilica u kupaonici najmanje smeta. Pa čak i kad je program centrifugiranja u pitanju.

Foto: © Yuliya Dedkova Design

Prednosti postavljanja perilice u kupaonicu

Jedan od glavnih argumenata u korist smještaja perilice u kupaonicu je praktične naravi – rublje ćete prati direktno na mjestu s kojeg skidate prljavu odjeću (prije samog pranja i što se time štedi vrijeme i trud prilikom transporta odjeće na drugo mjesto. Međutim, općenito može doći do problema s prostorom i kretanjem u njemu u slučaju kupaonica koje su male veličine ili s velikom koncentracijom vlage, što može oštetiti uređaj.

Foto: ©Sarah Chai/Pexels

Još jedna prednost je što će buka biti minimalizirana, jer je to prostorija koju obično držimo sa zatvorenim vratima i u koju idemo u određenim slučajevima, osim ako se u tlocrtu vaše kuće ovaj prostor ne otvara prema spavaćoj sobi.

Foto: DigsDigs.com

Zašto perilicu sve češće postavljamo u kuhinju?

Mnogima je ova opcija još uvijek nezamisliva – pranje posuđa i rublja u istoj prostoriji, jedno pored drugoga. No, sve češće se ovaj uređaj nalazi u kuhinji. Postoji nekoliko razloga za postavljanje perilice u kuhinju. To je, moramo priznati jedan od trendova u uređenju doma. Pored toga, postoji problem s malim prostorom kupaonice pa se zato perilica često seli u kuhinju.

Foto: El Mueble

I tu su još razlozi tehničke prirode kao što su vodovodni i odvodni priključci kao i činjenica da kuhinja obično ima prostor za odlaganje deterdženata, omekšivača i drugih proizvoda za pranje rublja te košare za rublje – a u kupaonici je uglavnom nemoguće to sve smjestiti.

Naravno, idealno je da ovaj uređaj bude integriran, tako da se ne vidi.

Foto: IKEA

Najbolje alternative za kuhinju i kupaonicu

Nakon premještanja u kuhinju, neke je šokirao trend koji nudi nove pozicije perilice za rublje. Kako vam zvuči imati perilicu u hodniku, na stubištu ili integriranu u garderobni ormar? U ovim slučajevima dobro je birati modele koji u svim fazama pranja, pa i tijekom centrifugiranja, osiguravaju tiši rad.

Foto: One KinDesign

Također, mnogi je smještaju u podrum ili ostavu (preporučujemo ih sve dok je jednostavan i nesmetan pristup perilici).

I jedna, vrlo originalna opcija: smještanje perlice u lođu. Prostor je zatvoren, dakle, nema opasnosti od štetnih vanjskih utjecaja, a perilica je izdvojena i ima svoj prostor u kojem nam vrlo malo ometa dnevni ritam i dnevne rituale.

FOTO: APARTMENT THERAPY

Najveći luksuz: vlastita soba za pranje rublja

U slučaju viška soba u stanu ili kući, bilo bi idealno da perilica ima svoju zasebnu prostoriju koja može poslužiti i kao soba za glačanje.

Bilo bi sjajno kada bi u tu prostoriju stala perilica rublja, sušilica, spremište za odjeću, sredstva za čišćenje i, također, bojler i drugi uređaji poput usisavača i daske za peglanje.

Foto: © Jordi Canosa / Pia Capdevilla

Mjesta na kojima se perilica ne bi trebala nalaziti

Perilicu rublja ne smijete postavljati u dijelove kuće poput dnevnog boravka ili blagovaonice kao ni spavaću i radnu sobu ili pak igraonicu, gdje bi trebao vladati mir.

Izbjegavajte postavljanje perilice u zatvorenim prostorima bez odgovarajuće ventilacije, jer nedostatak cirkulacije zraka može uzrokovati probleme s vlagom i plijesni. Drugi problem za perilicu rublja je izlaganje vrlo visokim ili niskim temperaturama.

Naravno, isključite njegovo postavljanje u prostore gdje bi postavljanje odvoda bilo izuzetno komplicirano ili skupo.

Foto: © Indesit

 

Komentari