Vaša prva vrtna garnitura: evo koje greške trebate izbjegavati

Kupovina prvog garniture za sjedenje na otvorenom je jednako uzbudljiva kao i kupovina one u vašem dnevnom boravku. Prije nego što požurite u kupovinu, odvojite vrijeme da otkrijete najbolje komade za sve vremenske uvjete za vaš vrt, balkon ili terasu.

 

 

Često se dogodi upravo ovo: da tek nakon što nabavimo garnituru za sjedenje na otvorenom – u našem vrtu, na balkonu ili pak terasi uvidimo da smo – pogrešno odabrali. A razloga za pogrešan odabir može biti bezbroj – nerijetko biramo onu koja nam odgovara cijenom ili pak bojom i oblikom. No, jesu li to pravi i glavni kriteriji te što ustvari sve treba uzeti u obzir prilikom kupnje?

Evo što treba znati prije nego odaberete najbolji vanjski namještaj za vaš dom i tako izbjegnete nezadovoljstvo, razočaranje i – kupnju nove garniture puno prije nego što ste to planirali!

 

Foto: Planete Deco

 

Jeftin namještaj može biti i skuplji

Doista se može dogoditi i to – pohitimo u trgovinu privučeni niskim cijenama kako bismo nabavili najpovoljnije komade namještaja. I vrlo brzo shvatimo da niska cijena ima i svoje posljedice: neudobnost, brzo trošenje, nestabilnost, loša kvaliteta materijala i boje, slaba otpornost na vlagu… I nakon toga prisiljeni smo vrlo brzo razmišljati o nekoj drugoj, novoj garnituri što nas na kraju više košta nego da smo u startu bili spremni izdvojiti više novaca. Naravno, više novaca ne znači nužno i veću kvalitetu, ali uglavnom je tako.

Foto: Elle Decoration Russia

Uvijek se moramo pitati vrijedi li ono što kupujemo doista toliko kao i zašto je cijena toga proizvoda tako visoka odnosno niska. Može biti zbog kvalitete, ali i zbog branda ili pak trenda. Ispitajte sjedišta – hoćete li kliziti s njih svaki put kad sjednete, jesu li dovoljno duboka sjedišta i jesu li udobna?

 

Foto: Ideal Home

Pretanke nožice stola i stolica

Garnitura zna izgledati vrlo atraktivno i šarmantno, naročito s dodatkom ukrasnih jastuka i sjedalica te se čini vrlo kvalitetnom. No, ono što se zna često pokazati kao problem jest nesklad u nožicama i radnoj plohi stola te da se počnu rasklimavati jer slabo podnose teret vertikalne površine.

Isto tako, tanke nožice nisu dobro rješenje za tlo koje je travnjak ili pak ima udubine, jer nožice mogu lako zapasti u njih, pa je stol neravan.

Foto: Bjufors

Odabir pravog materijala

Tikovina, eukaliptus, nerđajući čelik, aluminij, kovano željezo, ratan, plastika.. najčešći su materijali od kojih se rade garniture za vrt. Svaki materijal ima svoje prednosti i mane, što ga čini idealnim za određene klime i situacije na otvorenom, a ne za druge. Razmotrite različite metale, na primjer. Aluminij je lagan, što znači da nije dobar za područja koja su izložena jakom vjetru.

Foto: Elle Decoration Russia

Nehrđajući čelik je otporan i čvrst materijal te lak za održavanje, no vrlo lako se zagrije kada je na suncu, tako tako da nije idealno staviti ga u vrt koji je izložen veći dio dana direktno na suncu.

Foto: One Kin Design

Ako živite u posebno vlažnoj klimi ili vam je garnitura na mjestu koje nema nadstrešnicu, možda ćete poželjeti preskočiti drveni namještaj; čak i tikovina, izdržljivo i tvrdo drvo, morat će se tretirati svake godine kako bi se zaštitila od pucanja i savijanja.

Što se tiče prirodnih pletenih komada (trstika), oni su namijenjeni za pokrivena vanjske prostore jer ne mogu stvarno izdržati elemente. Ratan je svakako bolja opcija ako vam se sviđa stil garniture i želite je koristiti na otvorenom.

 

Foto: El Mueble

Plan za kišne dane

Jastuke nikada, iako su od super nepropusnih i kvalitetnih materijala ne biste smjeli ostavljati na garnituri ako vaš mali boravak na otvorenom nije natkriven. Inače biste mogli, zatečeni kišom koja ih je obilno natopila (ali i jutarnja rosa) danima biti bez jastuka čekajući dok se oni osuše. Ili, ako ih već ostavljate, trebali biste ih zaštiti folijom ili najlonom.

Foto: Elizabeth Adams MD

Većina trgovina nudi specijalne nepropusne folije kojima možete zaštititi svoje garniture – kako namještaj tako i jastuke na njima. Ili nabavite kutiju za odlaganje jastuka te ih spremite svaku večer u njih.

Foto: Scandinavian Homes

Male stvari čine razliku

Pazite na slobodan prostor kojim raspolažete. Nemojte u mali prostor stavljati vrtni namještaj velikih dimenzija – i obrnuto. Ostavite između stolaca, stola i fotelja dovoljno prostora da se možete micati bez da svako malo zapnete o nešto ili nekoga.

Na kakvu površinu ćete staviti vrtnu garnituru? Ako se radi o betoniranoj ili popločenoj terasi ili balkonu, nema razloga za brigu. Međutim, ako ćete vrijeme provoditi na šljunčanoj ili travnatoj površini, u obzir uzmite moguće neravnine. U tom slučaju namještaj treba biti što stabilniji.

Foto: Ikea

 

Komentari