5 ključnih faktora skandinavskog stila

Skandinavski stil uređenja evergreen je kojem se mnogi uvijek rado vraćaju, a posljednjih je godina popularniji nego ikad. Vedri, prozračni i šarmantni interijeri sa Sjevera koji su se munjevitom brzinom proširili po cijeloj Europi i svijetu ni nakon više od pola stoljeća ne prestaju biti izvorom inspiracije za uređenje doma.

Želite li u svoj dom unijeti dašak skandinavskog stila, donosimo pet ključnih fatora uz koji ćete to i postići.

1. Svjetle boje

Zaboravite na intenzivne, tamne boje, kao i kombinacije istih. Skandinavski stil ne trpi boje, no ako ne možete bez malo šarenila, držite se svjetlih, pastelnih i nježnih nijansi koje neće plijeniti pozornost. Jarke nijanse ostavite za detalje poput ulja na platnu, vaza i drugih dekoracija.

skandinavski stil
Foto: Stadshem

2. Monokromatske tkanine i materijali

Crno bijeli i sivi uzorci vizualno razbiti monotoniju i nedostatak boja. To može biti tek nekoliko dekorativnih jastučića ili pak detalji. Možete kombnirati više različitih uzoraka, samo pripazite da se držite crno-bijele sheme. To je jedan od najjednostavnijih načina kako udahnuti prostoru malo nordijskog štiha.

3. Skandinavski dizajnerski klasici

Neki od najpoznatijih dizajnerskih klasika poput stolica Arnea Jacobsena ili Hansa Wegnera, kao i visilice Poula Henningsena instant su način kako unijeti dozu skandinavskog stila u dom. Iako  je većina tih komada namještaja nastala prije pedesetak godina, one su i danas jednako popularne, a na njihovu se dizajnu tragovi vremena ne vide. Upravo suprotno – podižu svaki interijer i daju mu dozu stila, jednostavnosti i profinjenosti. Sudeći po svemu, neće tako brzo izaći iz mode.

Skandinavski stil
Via: Stadshem

4. Krzno

Bilo ono pravo ili pak umjetno, meko i udobno krzno daje toplinu prostoru i podsjeća na šumske pejzaže Skandinavskog poluotoka.

5. Viseća rasvjetna tijela

S obzirom da su na europskom sjeveru zimske noći duge, ne čudi da se javila potreba za što većom količinom svjetla – kako prirodnog koje se očituje u svjetlim interijerima i mnoštvu prozora, tako i onog umjetnog. Viseća rasvjetna tijela u razini očiju jedan su od najboljih načina kako unijeti toplinu i osjećaj udobnosti kojom skandinavski interijeri odišu. Nerijetko su visilice upravo ono što nedostaje kao završni touch prostoru.

Komentari