Charles i Ray Eames: par koji je obilježio dizajn 20. stoljeća

Od plastičnih stolica pa sve do impresivnih direktorskih naslonjača – sve to nosi potpis najslavnijeg bračnog para u svijetu dizajna, Charlesa i Ray Eames. Njihove inovativne ideje i sad već kultni komadi namještaja zasigurno su među najprepoznatljivijim ikonama dizajna prošlog stoljeća, a nezaobilazan su element i u mnogim današnjim interijerima.

Izvor: eamesoffice.com
Izvor: eamesoffice.com

Bračni par potpisuje desetak arhitektonskih projekata od kojih je najpoznatiji Eames House, mnoštvo kinematografskih uradaka, izložaba, no najveći doprinos ostvarili su u dizajnu namještaja. Eames Lounge Chair jedna je od najprepoznatljivijih fotelja na svijetu, a kultna plastična linija osigurala im je status pionira plastičnog namještaja.

Charles i Ray Eames

Charles je studirao arhitekturu na uglednom sveučilištu u Misssouriju, ali njegovi su studentski dani bili brzo odbrojani. Navodno je ispisan zbog svojih prenaprednih ideja. Njegova supriga Ray bavila se dizajnom, filmskim stvaralaštvom, no prvenstveno slikanjem koje je kasnije zapostavila. Kada bi je pitali nedostaje li joj slikanje, odgovaraja je da nikada nije odustala od toga, samo je promjenila svoju paletu.

Charles je preminuo 21. kolovoza 1978., a Ray na isti datum, točno deset godina kasnije. U nastavku pogledajte neke od najpoznatijih stolica s potpisom bračnom para.

MMI
MMI

Na slici: Eames Lounge Chair

La Chaise
Charles & Ray Eames, 1948
Eames Elephant
Eames House Bird
Plywood Group DCW
MMI
MMI

Na slici: Eames Plastic Side Chair DSR i Plastic Armchair RAR

Foto: Rajna Raguž

Na slici: Eames Plastic Side Chair DSW

MMI
MMI

Na slici: Eames Office Chair

 

Komentari