Ne izbjegavajte žutu jer čini čuda u prostoru

Jedna od popularnijih boja u posljednje vrijeme je žuta kada su u pitanju interijeri i namještaj. No, ne bez razloga: ova optimistična, jarka i pozitivna boja zaigurno će podići svaki interijer u trenu.

 

 

Moderni minimalistički domovi, zasnovani na neutralnoj paleti neboja crne i sive, uz dodatak nenametljive sive ponekad trebaju i svoju protutežu, odnosno nijanse koje će osvježiti prostor i učiniti ga manje predvidljivim.

 

Foto: Ideal Home

 

“Onima koji me pitaju za savjet nerijetko predlažem žutu, što ponekad nailazi i na otpor. Kao razlozi se navode pretjerana uočljivost, ili pak to da je žuta boja za dječje i mladalačke sobe. Na primjerima naših uređenja interijera, primjerice ove dvije kuhinje čije su fotografije ispod ovog teksta može se primijetiti kako žuta izvrsno funkcionira i u ovakvim prostorijama”, ističe dizajnerica Mirjana Mikulec dodajući kako se žuti akcenti mogu nalaziti u baš svakoj prostoriji doma.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Toplom žutom podiže se raspoloženje – unosi se živost i dinamika u prostor te eliminira mogućnost monotonije, ali se pritom dobro voditi i nekim pravilima, koja se prije svega odnose na doziranje žute te kombiniranje s ostalim bojama. Suzdržane crna, siva i bijela dobar su spoj sa žutom, ali i tirkiznom.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Kako kod tirkizne, tako i kod žute, bitno je da one ne dominiraju prostorom, niti zauzimaju velike plohe. Žuta je ovdje (slika gore) svoje mjesto našla na kuhinjskom zidu, kao staklena ploča između gornje i donje fronte te na polici u boravku. Ta dva jaka akcenta posve su dovoljna da bi se ispunila njihova uloga. Žuta se ovdje mogla nalaziti na drugim manjim komadima namještaja i detalja – klub stoliću, naslonjaču, tabureu stolcima, ukrasnim jastučićima, vazi…

 

U nastavku pogledajte

 

Foto: Inspiration Seek

 

 

 

Komentari