ZAVJESE U MALIM PROSTORIMA: koji su modeli, tkanine i boje najprikladniji

Dizajneri uvijek naglašavaju kako su zavjese potrebne gotovo svakoj prostoriji, pa tako i onoj najmanjoj u domu. Pomažemo vam odabrati najmanji model za vaš dnevni boravak, blagovaonicu, kuhinju i spavaću sobu

 

 

Unatoč savjetima dizajnera kako je potrebno imati zavjese u glavnim prostorijama doma poput boravka i spavaće sobe, često ih izostavimo u opremanju svoga životnog prostora. No, nakon nekog vremena ipak shvatimo da nam zavjese nedostaju. Zavjese nisu samo jednostavni dekorativni elementi koji oplemenjuju prostor i čine ga toplijim, nego nam pomažu regulirati ulazak dnevne svjetlosti u dom, čuvaju našu privatnost, pomažu u poboljšanju toplinske i zvučne izolacije

Problem znaju zadati mali prostori, jer je bitno odabrati prave modele koji neće smanjiti dotok dnevnog svjetla, učiniti ga zagušenijim i manjim nego što jest.

Foto: El Mueble

Saznajte na što sve morate paziti te kakve modele odabrati za male prostorije u vašem domu:


SVAKI PROZOR SVOJ ZASTOR

Kada odabirete vrstu zavjese za malu prostoriju, a imate više vanjskih otvora na istom zidu, neka zavjese budu podijeljene. Svaki prozor bi trebao imati svoju zavjesu, ali od istoga materijala i iste boje. Ako imate balkonska vrata, tada je najpraktičnije imati zavjese od debljeg materijala koje će stajati veći dio dana ili noći po strani, a kada vam zatrebaju zbog jakog sunca ili privatnosti, možete ih navući.

Za prozor je idealno imati rolo zavjese, a ako želite da budu bogatije, odaberite one s ‘padovima’. Ovakav model zavjesa možete imati i na balkonskim vratima, samo bi mehanizam na koji su ovješene trebao biti na okviru prozora, kako biste ih neometano otvarali.

Foto: El Mueble

ROLO ZAVJESE SU BOLJI IZBOR

Dizajneri preporučuju rolo zavjese za male prostorije jer zauzimaju manje prostora od klasičnih zavjesa koji dodatno stvaraju dojam zauzimanja prostora svojim naborima i volumenom.

Foto: El Mueble

Želite li modernije i jednostavnije rješenje, razmislite o rolo zavjesama vrlo jednostavno dizajna, od krutoga materijala – tekstila, stakloplastike ili PVC-a. Daju suvremeniji izgled prostoru i idealni su naročito za prozore, a manje balkonska vrata. Možete birati stupanj prozirnosti, kao i boje.

Foto: El Mueble

BIRAJTE LAGANE I PROZRAČNE TKANINE

Prozirne pune ili šupljikave, čipkaste tkanine dobar su izbor za male prostorije jer unose prozračnost. Pored toga, ovako u prostor ulazi više svjetlosti koji čini da prostor izgleda veći jer nema ‘barikada’ u vidu teških i naglašenih materijala, obrađenim sjajnim koncima.

Foto: El Mueble

A ŠTO S UZORCIMA?

U malim prostorima najsigurniji izbor su jednobojne glatke zavjese ili rolete. No to nipošto ne znači da su uzorci zabranjeni. U tom slučaju potrebno je paziti da motivi budu u neupaljivi i sitni te nježnih tonova,, jer će u suprotnom preuzeti cijeli prostor.

Foto: El Mueble

 


SVIJETLE BOJE

Najbolje boje zavjesa za male prostore su sve nijanse bijele, svijetle nijanse bež i sive boje. Tako se prostor doima vizualno većim. Ako vam je previše bijele u prostoru, tada birajte druge predložene nijanse. Također, možete odabrati boju zavjesa što sličniju boji zidova, pa se stvara dojam jedne površine.

Foto: El Mueble

ŠTO BLIŽE STROPU

U malim prostorima bitno je dati dojam što viših stropova pa onda i same prostornosti. To ćete učiniti tako da zavjese budu što bliže stropu.

Foto: El Mueble

Možete se odlučiti i za model spuštenoga stropa u kojem je karniša skrivena iza drvene letvice ili knaufa, pa se čini kao da zavjesa lebdi što doprinosi dojmu prozračnosti i veće kvadrature.

Foto: El Mueble
Komentari