FENG SHUI RADNO MJESTO: korisni savjeti kojima ćete povećati produktivnost i kreativnost

Kada je naše radno mjesto čisto i organizirano, veće su šanse da ćemo bolje i kvalitetnije upravljati svojim vremenom i biti produktivniji. Dakle, za početak je potreba uredan radni sol, a ako želite ići korak dalje, možete primijeniti neke Feng Shui tehnike

 

 

 

Drevni Kinezi tvrdili su da je potaknuti kreativnost i povećati prosperitet lako. Da biste to učinili, samo trebate urediti feng shui radnu površinu. Donosimo nekoliko važnih pravila ovog istočnjačkog učenja.

 


LOKACIJA UREDA

Ured bi se trebao nalaziti na sjevernom ili sjeverozapadnom dijelu kuće. Prema Feng Shuiju, vjeruje se da kroz ta područja prolaze moćni protoci energije koji imaju blagotvoran učinak na profesionalni rast, vještine vođenja i također bude osjećaj odgovornosti.

 

PROJEKT: Olga Surkova / FOTO: elledecoration.ru

 


STOL ZA PISANJE

Feng Shui stol trebao bi biti smješten u jugoistočnom dijelu prostorije okrenut ulaznim vratima, a leđima prema zidu.

 

PROJEKT: Kelly Wilde I Laurent Champeau / FOTO: elledecoration.ru

 


BOJA NAMJEŠTAJA ZA URED

Prema Feng Shuiju, namještaj u uredu trebao bi biti smeđi. Vjeruje se da ta posebna boja aktivira učinkovitost i pomaže koncentraciji. Također je dobro koristiti što više metala. Ovaj materijal poboljšava proces razmišljanja i usmjerava ga, prema Feng Shuiju, u pravom smjeru. Preporučuje se instaliranje akvarija u uredu. Prema Kinezima, sve što je povezano s vodom na ovaj ili onaj način doprinosi mentalnoj aktivnosti.

 

PROJEKT: Porte Rouge / FOTO: elledecoration.ru

 


FOTELJE I SOFE ZA URED

Najbolje je odabrati fotelje i sofe za radnu sobu u presvlakama od prave kože. Prema zakonima Feng Shuija, ovaj materijal ima yang energiju, koja aktivira mentalnu aktivnost. Police trebaju biti zatvorene ili sa staklenim vratima, a stolica s naslonima za leđa i ruke. Što su leđa viša i što je stolica impresivnija, to bolje. Što se tiče izgleda Feng Shui radne površine, sve ovisi o vrsti vaše aktivnosti. Za kreativan rad prikladan je stol s glatkim linijama i bez oštrih kutova. Ako je područje vašeg posla poslovno – odaberite geometrijski stol s uglovima. Na stol treba staviti kipić u obliku zmaja ili kornjače – ove životinje, prema drevnim kineskim učenjima, donose uspjeh u poslu.

 

PROJEKT: Ekaterina Gracheva / FOTO: elledecoration.ru

 


DEKORACIJA RADNOG STOLA

Da biste uredili Feng Shui radnu površinu, mentalno je podijelite na devet jednakih dijelova – ovo je takozvana ba-gua mreža. Prema pravilima Feng Shuija, svaki sektor ove mreže odgovoran je za određene energije. Dakle, krajnji kut s lijeve strane sektor je bogatstva i obilja. Ovdje ne bi trebalo biti šupljih ili slomljenih stvari i nereda.

LAMPA: Bloomingville / FOTO: ELLEDECORATION.RU

TELEFON I UREDSKA OPREMA

U bliski desni kut, najbolje je smjestiti telefon ili faks. Ili jednostavno steknite naviku da tamo stavite svoj mobitel. Ako je nemoguće postaviti fiksni telefon na ovo mjesto, pokušajte ga postaviti tako da ne primate slušalicu desnom rukom ulijevo, već lijevom udesno. Prema Feng Shuiju, vjeruje se da prilikom prelaska tijela ruka blokira pozitivnu energiju. Budući da je ovaj sektor također odgovoran za putovanja, kako biste pravilno uredili Feng Shui radnu površinu, na to mjesto stavite kutiju ili bilo koji drugi metalni spremnik u koji možete staviti novčiće iz različitih zemalja. Inozemna poslovna putovanja i odmori u dalekim zemljama su vam zajamčeni.

 

FOTO: unsplash

 


PIRAMIDE

Kada uređujete radnu površinu u Feng Shuiju, u njezino središte stavite nešto piramidalno izrađeno od stakla, kristala ili srebra. Ovo bi vam trebalo pomoći da jasno razmišljate. Fotografije obitelji trebaju biti smještene u krajnji desni kut. Još jedno pravilo za dizajn Feng Shui radne površine je da hrpa papira s lijeve strane bude veća od desne. Središnji desni dio stola najbolje je mjesto za bilježnicu ili dnevnik.


ČAŠA VODE

Feng Shui također preporučuje držanje čaše čiste vode na stolu. Ako čašu stavite s desne strane – to bi trebalo aktivirati kreativne snage, a s lijeve – znanje.

 

FOTO: pixabay

 


RASPORED NA STOLU

Najvažnije pravilo uređivanja Feng Shui radne površine je održavanje čistoće i urednosti! Ako nije moguće urediti Feng Shui radnu površinu prema svim pravilima – ne očajavajte! Samo pokušajte stvoriti atmosferu u kojoj se osjećate ugodno.

 

FOTO: pexels
Komentari