Birate nove uređaje za dom? Evo na što najviše trebate paziti

Pri uređenju svakog doma bitan segment su i kućanski aparati. Prilikom kupnje kućanskih aparata, osim funkcionalnosti, treba obratiti pažnju na energetski razred kojem određeni uređaji pripadaju jer najnovije tehnologije izrade omogućavaju znatne uštede.

 


Naši domovi nezamislivi su bez osnovnih uređaja poput kuhala, pećnice, perilice rublja, usisavača… To su oni komadi u kućanstvu u koje se doista isplati ulagati i posvetiti im vremena i truda prilikom odabira jer nam uvelike olakšavaju svakodnevno funkcioniranje ali i čine život ugodnijim i opuštenijim.

No, obično ne razmišljamo o tome koliko su nam dragocjeni dok se ne dogodi neki kvar ili uređaj jednostavno završi svoj radni vijek. Svi uređaji veliki su nam saveznici u svakodnevici, ali njihov odabir podrazumijeva i priličan financijski izdatak zato je bitno dobro se pripremiti prije kupovine.

U nastavku članka saznajte na što sve trebate paziti ako želite da uređaji ispune sve vaše potrebe i želje.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

POPIS FUNKCIJA I POTREBA

Svaka dobra priprema kreće od promišljanja i definiranja kakav nam je uređaj potreban te što ustvari želimo. Slijediti srce je odličan savjet kada opremamo interijer namještajem i detaljima, ali kod odabira uređaja vrijede i druga pravila. A osnovno pravilo je racionalnost i nabavka aparata koji ima sve potrebne funkcije s obzirom na naše potrebe i stil života.

Primjerice, ako živite sami te malo vremena provodite za štednjakom i ne kuhate svakodnevno obroke, tada možete birati kuhalo s dvije pozicije, umjesto standardne četiri. Ili birati perilicu manje zapremine. To također vrijedi i u malim stanovima kao i vikendicama i apartmanima za odmor.

Foto: Unsplash

ZABORAVITE BRZINSKU KUPOVINU

Dakle, nema mjesta impulzivnosti jer tako često kupimo uređaj koji nema baš puno veze s našim potrebama. Primjerice, oduševi nas pećnica s nizom naprednih funkcija – parnim kuhanjem ili mogućnosti pečenja nekoliko jela odjednom, a svjesni smo da nismo vični kulinarskim akrobacijama i da pećnicu upotrebljavamo otprilike jednom mjesečno. Isto se može primijeniti i na druge uređaje.

Ako nemate naviku kuhati svakodnevno ili ne kupujete zamrznutu hranu, onda prostor za zamrzavanje u hladnjaku treba biti minimalan.

Foto: Unsplash

Rijetko glačate i to samo košulje koje nemate naviku nositi svakodnevno? Onda vam zasigurno ne treba glačalo s parnom postajom! Kako se to ne bi dogodilo, najbolje je prioritete (funkcije, dimenzije, sastavne komponente…) pa onda želje staviti na papir.

Foto: Unsplash

MJERILI STE SAMO JEDNOM?

Ono što vole naglasiti u prodajnim centrima jest da dimenzije uređaja izmjerimo više puta. I provjerimo jesmo li uzeli sve potrebne dimenzije. Jer, često se puta dogodi da krivo izmjerimo, zabunom napišemo krive brojeve ili ne uzmemo sve potrebne mjere prostora u kojem će se nalaziti uređaj. Pripazite je li riječ o samostojećem ili ugradbenom uređaju. Jer, ovakve pogreške mogu se dogoditi doista svakome.

Isto tako, obavezno provjerite sve ‘priključke’ prije nabavke uređaja. Primjerice, želite li hladnjak koji stvara led odnosno možete točiti iz njega hladnu vodu tada biste trebali imati i dovod vode koja teče do uređaja.

 

Foto: Unsplash

INFORMACIJE IZ PRVE RUKE

Temeljit pristup kupovini bitan je radi maksimalne efikasnosti osnovne namjene uređaja pa podrazumijeva prije svega prikupljanje informacija – istražite ponude i usporedite uređaje. Za sve vezano o uređaju koji nas zanima dobro je raspitati se i u svojoj okolini – prijatelja, kolega ili rodbine, kao i pročitati recenzije i iskustva korisnika podijeljena na društvenim mrežama.

Tako ćete dobiti prave informacije, ali i učiti na pogreškama drugih, a ne svojima. Provjerite koliko je teško održavati uređaj, koliko često su ga popravljali, jesu li popravci skupi, kao i jesu li lako dostupni zamjenski dijelovi.

Također, možete unutar nekih grupa s tematikom uređenja doma na društvenim mrežama uvijek pitati druge za iskustvo s određenim modelom ili pitati za preporuke. Naravno, morate pritom uzeti u obzir da će s jednim te istim uređajem korisnici imati različita iskustva, no kriterij neka vam bude omjer pozitivnih i negativnih komentara. Pritom ćete skupiti i druge korisne informacije za uređaj a pritom se možda odlučiti za drugi model.

Foto: Unsplash

ŠTEDLJIVI UREĐAJI NEZAOBILAZNI

Kao što znate, bijela tehnika (hladnjak, zamrzivač, perilica i sušilica rublja, pećnica, klima uređaj,  bojler) troše priličnu količinu električne energije. Prema istraživanjima, čak jedna četvrtina potrošnje energije pojedinog kućanstva odnosi se na bijelu tehniku. Stoga je bitno, pored korištenja modela jeftine i skupe struje birati i energetski učinkovite modele koji će imati manju potrošnju. Sve to odrazit će se na smanjeni iznos potrošnje energije što znači i manje režije.

Prije kupovine raspitajte se o mogućnosti sufinanciranja kupnje uređaja za dom s oznakom A jer brojni fondovi imaju tu praksu.

Cilj ovakvog sufinanciranja nije samo smanjenje troškova u kućanstvu, nego i smanjenje potrošnje energije u svrhu zaštite okoliša. Stoga pored jakosti nekog uređaja, potrebno je imati u vidu energetsku oznaku odnosno energetske razrede kojih je ukupno osam od A do G. Vrlo lako se orijentirati – što je razred viši, bolja je energetska učinkovitost.

Također, radi uštede, informirajte se i o cijenama i tarifama električne energije uz najpovoljniju struju na tržištu koju nudi HEP Opskrba.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

USKLAĐIVANJE IZGLEDA S OSTATKOM PROSTORA

I na kraju, ne zanemarite i estetsku komponentu. Tu mogu doći do izražaja i vaš smisao za estetiku, ali i usklađivanje uređaja s ostatkom izgleda u prostoriji. Ako je kuhinja bijela, a birate uređaje u istoj nijansi, tada ćete stvoriti minimalističko ozračje i uređaji će se manje isticati. Za sve koji vole starinski štih ili neke posebne primjerke, koji će plijeniti svojim izgledom, postoje vintage i dizajnerski primjerci uređaja koji nisu nužno u bijeloj, crnoj ili krom boji.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

Članak je nastao u suradnji s HEP-om.

Komentari