Posteljinu je zimi potrebno prati čak više nego ljeti. Otkrivamo vam i zašto!

Uvriježeno je mišljenje, a i navika da posteljinu češće mijenjamo i peremo tijekom ljetnih mjeseci zbog učestalog znojenja. No, stručnjaci smatraju da bi trebalo biti obrnuto. Saznajte u nastavku razloge!


 

Pranje posteljine je za većinu nas redovan zadatak održavanja kućanstva. No, iako možda mislite da je pranje bitnije ljeti nego zimi ispada da je zapravo suprotno. Ljeti, kada su temperature više, veća je vjerojatnost da ćemo ostaviti iza sebe znoj na posteljini pa je normalno da mislimo da je treba češće prati između svibnja i rujna no između listopada i travnja.

Foto: Svitlana, Unsplash

Međutim, stručnjaci su otkrili da postoji važan razlog zašto biste svoje jastučnice, zaštite za madrace, poplune, navlake za poplune, pa čak i madrac vjerojatno trebali revnije prati zimi nego tijekom ljetnih mjeseci

Pexels/Tatiana Syrikova

NEDOSTATAK SUNCA ZIMI IMA POSLJEDICE I ZA POSTELJINU

Tijekom zime ima puno manje prirodnog sunčevog svjetla za razliku od ljeta – a to može biti loša vijest za one koji žele svoje plahte, poplune i jastuke održati što higijenskijima. Rhiannon Johns, dizajnerica interijera u Piglet in Bedu, za Stylist je poručila:

‘Sunce je fantastično prirodno sredstvo za čišćenje vaše posteljine.” UV zrake sunca pomažu u ubijanju grinja, plijesni i drugih alergena.

Foto: Spacejoy, Unsplash

‘Glasnogovornik tvrtke Divan Bed Warehouse je dodao:

‘Sunčeva svjetlost također pomaže u smanjenju vlage i pomaže u uklanjanju neugodnih mirisa s posteljine.” Tijekom zime, sa smanjenim izlaganjem sunčevoj svjetlosti, ove dobrobiti su smanjene, što dovodi do povećanog potencijala za rast bakterija i grinja, zadržavanja vlage i dugotrajnih mirisa u posteljini. Zbog toga je još važnije boriti se protiv negativnih učinaka nedostatka prirodne sunčeve svjetlosti zimi i malo češće prati svoju posteljinu kako bi bila čista i higijenska”.

Pexels/Julie Aagaard

ZIMI SE VIŠE UŠUŠKAVAMO U KREVETU

”Još jedan razlog zašto je zimi redovitije pranje posteljine ključno je taj što često provodimo mnogo više vremena umotani u nju tijekom hladnijih mjeseci. Zimi smo svi o tom modu udobnosti i ugode; provodimo više vremena ušuškani u krevetu, nosimo deblje pidžame i nagomilamo više deka”, kaže glasnogovornik Divan Bedsa.

”A kad temperatura padne, pojačavamo i grijanje i više vremena provodimo u krevetu, u posteljini. Govorimo o više mrtvih stanica kože, više ulja koje proizvodi naše tijelo – svim stvarima koje čine savršenu zabavu za bakterije i grinje”, ističe glasnogovornik i dodaje:

”Dakle, bez pomoći sunca i dok više kampiramo u svojim krevetima, stvarno je važno da naša posteljina ide češće u pranje.”

Pexels/Lina Kivaka

NEDOSTATAK SVJEŽEG ZRAKA I PROVJETRAVANJA

Zimi nedostatak svježeg zraka također može biti štetan za zdravlje naše posteljine. Stručnjakinja za čišćenje Chloe Baker, objašnjava: ‘U hladnijim mjesecima prozori se često drže zatvoreni kako bi toplina ostala unutra i tako se smanjuje cirkulacija zraka, što dovodi do nakupljanja vlage, znoja i stanica kože koje ostaju na vašem krevetu, plahtama i posteljini. Opet, ovo okruženje može postati leglo grinja, bakterija i alergena – pogotovo ako imate i zimski poplun koji je teži i topliji.’

Pexels/Taryn Elliott

Provjetravanje posteljine otvaranjem vrata ili prozora, ili čak vješanjem vani, izvrstan je način za rješavanje bilo kakvog nakupljanja vlage. No s obzirom na to da to nije uvijek moguće, češće pranje posteljine jedina je alternativa. Dakle, iako većina stručnjaka savjetuje pranje posteljine jednom tjedno, ako je hladno, nedostaje sunca ili svježeg zraka, možda bi se isplatilo prati i mijenjati posteljinu češće, ako je moguće.

Foto: Volha Flaxeco, Unsplash

———————–

Izvor: Ideal Home

 

Komentari