Uređenje suterena – izazovi i prednosti

Prilikom unutarnjeg uređenja suterena valja obratiti pažnju na nekoliko važnih detalja koji će uvelike definirati budući izgled čitavog prostora.

To je u prvom redu dobra toplinska i hidroizolacija podova i zidova, kao i dobro osmišljen i razrađen sustav centralne ventilacije.

Kako je suteren zapravo etaža ispod poda prizemlja, koja je djelomično ukopana u teren te najmanje jednim svojim pročeljem izvan terena, prvi i osnovni zadatak je osigurati što je moguće bolji dotok prirodne svjetlosti – stoga pri izboru prozora savjetujemo potražiti one s tanjim okvirima (bez obzira da li je riječ o drvenim, PVC ili aluminijskim).

S obzirom da se u suterenskim prostorima može pojaviti problem vlage i plijesni, mogućnost dobrog provjetravanja je iznimno važna, stoga predlažem da prozori svakako imaju mogućnost otvaranja na kip, što se, za razliku od klasičnog otvaranja takvih nisko smještenih prozora, pokazuje i važnim sigurnosnim elementom. Osim obavezne dobre toplinske i zvučne izolacije, dobro rješenje za suteren su reflektirajuća i zatamnjena stakla prozora, za koje ne preporučam teške i tamne zavjese, već prozračne rollo varijante svijetlih tonova. Alternativno, mogu se koristiti i prozračne, tanje klasične zavjese, ali u tom slučaju predlažemo da se koristi više tekstila kako bi se omogućilo njihovo gusto postavljanje i mnoštvo nabora.

hodnik-8979 - Copy

Kako su svjetlost i osjećaj prozračnosti izuzetno važni čimbenici u svim suterenskim prostorima, predlažem da umjesto klasičnih, neprozirnih vrata radije odaberete vrata koja su u cijelosti ili djelomično staklena.

Sutereni su obično mračniji pa predlažemo da osnovni tonovi u takvom prostoru budu nijanse bijele boje, kombinirane s nježnijim pastelnim bojama koje će vizualno ‘utopliti i osvijetliti’ prostorije. Također, neutralno obojen prostor će ‘oživjeti’ uz pokoji detalj u žarkim, toplim bojama kao što su otvorena crvena ili narančasta. Drvene podne obloge kao i drveni udobni namještaj, također će dodatno kreirati osjećaj topline, naročito ako se na podovima nađe i nekoliko višebojnih debljih tepiha manjih ili srednjih dimenzija.

Fredrik J Karlsson
Fredrik J Karlsson

Uz svijetle zidove, dobro će izgledati bilo koja nijansa parketa, a savjetujemo da se prilikom postavljanja drvenih obloga u suterenima vodi računa o zaštitnim premazima protiv vlage. Također valja imati na umu da neke vrste drva, poput ezgota kao što je tikovina, dobro podnose vlažnije prostore. Za suterenske stanove preporučaju se keramičke pločice sa specijalnim fugama kao i adekvatno postavljen donji hidroizolacijski sloj. Ako se odlučite za laminat, predlažemo da svakako prethodno provjerite da li sadržava sloj otporan na vlagu.

Budući da suterenski prostori nisu mjesta s kojih će biti dobar pogled na okoliš, predlažem unijeti što je više moguće prirodnih elemenata, kao što je sobno bilje koje će dobro podnositi zasjenjene prostore (primjerice, bršljan) ili pak foto-tapetu s uzorkom šume, slike različitih pejzaža, zavjese ili presvlake sofa s motivima lišća ili cvijeća, fotografije (u okviru) s motivima prirode, vedrog neba s bijelim oblacima, i sl.

Fredrik J Karlsson på SE360.
Fredrik J Karlsson på SE360.

Jedan od najvažnijih elemenata uređenja suterenskih stanova je svakako rasvjeta. Predlažem da svaka prostorija ima centralno svjetlo jačeg intenziteta, ali i dodatna rasvjetna tijela – primjerice, dodatnu rasvjetu uz rubove stropova kao i manje svjetiljke čija svjetlost pada na određene predmete (npr. sliku, skulpturu… ). Ambijentalna rasvjeta toplijih tonova utoplit će prostor i dati mu pravi osjećaj doma, za što će se dobrima pokazati samostojeće ili stolne lampe papirnatih ili tekstilnih oboda.

Dodatni savjeti

  •  Osim adekvatne toplinske i hidroizolacije podova i unutarnjih zidova, za suterenske stanove je iznimno važno i razmatranje dodatnog poboljšanja postojeće izolacije vanjskih zidova.
  • Nedovoljna količina prirodne svjetlosti čest je problem u većini suterenskih stanova – raspored prostorija prilagodite izvorima prirodne svjetlosti te one prostorije u kojima boravite najdulje vrijeme smjestite u najsvjetliji dio stana.
  • Uz rasvjetna tijela na stropovima, zidovima te samostojeće i stolne lampe, predlažem razmotriti i mogućnost podne rasvjete.
  • Uslijed mogućeg nedostatka prirodnog svjetla postoji mogućnost da će u nekim dijelovima stana lampe morati biti upaljene i tijekom dana – zbog uštede predlažem da za takve lampe koristite eko žarulje te da ne zaboravite postaviti prekidače uz svaki ulaz u tu prostoriju!
Komentari