Wellness u vašem domu

Opuštajući učinak vode poznat je još od davnina, a u današnje vrijeme, kada stres vlada našom svakodnevicom, hidroterapija predstavlja neizbježan dio zdravog životnog stila.

Osim opuštajućeg efekta, hidroterapija pridonosi boljoj cirkulaciji, smanjuje napetost mišića i pomaže kod ublažavanja reumatskih tegoba.

Foto: Alberto Fererro

Zbog svih navedenih pozitivnih svojstava i učinaka na naše zdravlje, grijani, masažni bazeni poznatiji pod nazivom jacuzzi, wellness ili spa sve više postaju dijelom naših domova, kako u interijeru (u kupaonicama ili za to posebno odvojenim prostorijama, nerijetko uz ili kao dio ‘kućne teretane’) ili eksterijeru (na terasama ili u vrtu). S obzirom da su većih dimenzija, može ih istovremeno koristiti cijela obitelj, a ugrađeni grijači garantiraju uživanje tijekom cijele godine, uključujući i zimske mjesece.

Vanjski wellness bazeni idealni su u svim kućama i vikendicama, ma gdje se one nalazile! To vrijedi i za one u priobalju, ali koje se ne nalaze u neposredoj blizini mora – njihovo postavljanje i održavanje svakako je jeftinije od bazena, a sigurno će razveselit sve ukućane, kao i vaše goste. Dodajmo još k tome i činjenicu da su danas u ponudi wellness bazeni s ugrađenim audio sustavima, aromaterapijom i reflektorima koji pružaju mogućnost automatskog mijenjanja nekoliko boja – što svakako jamči potpun doživljaj za sva čula!

Wellness kao dio terase

Danas su sve je popularniji wellness na otvorenom, a posebno na terasama (kuća, vikendica ili stanova) – iako svjesni svih pozitivnih strana postavljanja ovakvih grijanih bazena s mlaznicama, dosta je onih koji izražavaju i bojazan da se svojim izgledom i dimenzijama neće dobro uklopiti u ambijent njihovih terasa.

foto: laura cantarella

Kako su vanjske stijenke i unutarnje školjke bazena dostupne u različitim bojama, predlažemo da izbor njihovih boja bude što sličniji boji koja prevladava na vašoj terasi – to je obično boja fasade ili pločica. Stoga neka prvo pravilo bude njegovo stapanje s prostorom, koje će ga učiniti što nezamjetljivijim.

Primjerice, ako imate kamenu kuću ili kuću s bijelom fasadom, svakako izaberite wellness čije su vanjske stijenke bijele boje. Za drvene kuće savjetujem da izaberete obloge izrađene od tzv. ewerwooda – materijala koji djeluje kao prirodno drvo, a ujedno štiti od glodavaca i insekata. Ako namjeravate bazen postaviti u kut terase koji se nastavlja na vrt, svakako izaberite onaj sa stijenkama koje ili imitiraju ili su pak izrađene od pravog drva. Za sve ostale boje fasada, također predlažem njima što je moguće sličnije nijanse obloga.

Oko bazena neka su uvijek nađu i posude sa drvećem ili cvijećem (izaberite one većih dimenzija, idealno iste boje kao i vanjske stijenke bazena, ili pločica). U dio terase najbliži bazenu svakako postavite i neku jednostavnu komodu u koju ćete moći odložiti ručnike, kupaće ogrtače i, po potrebi, svijeće i svijećnjake. Komoda neka bude što je moguće sličnija bojom i materijalom vanjskim stijenkama wellnessa.

Sjedeću garnituru, suncobrane, stolnjake i ostali detalji na terasi neka budu koloritom izbalansirani s vanjskim dijelom wellnessa. Bazen mora biti što je moguće neupadljiviji!

Posebnu pažnju posvetite rasvjeti – kako reflektori u unutarnjem dijelu školjke djeluju pomalo futuristički i sasvim zadovoljavaju svrhu, ne opterećujte pretjerano prostor oko samog bazena prejakom dodatnom rasvjetom! To bi moglo previše odvlačiti na njega pažnju, a i smanjiti ukupnu smirujuću atmosferu koju koja mora vladati ovim dijelom prostora.

Uz bazen neka se nađe i manja klupica iste ili što je moguće sličnije boje i materijala kao i wellness, na koju se može odložiti odjeća.

Dodatni savjeti

  • Wellness zahtjeva čvrstu i ravnu podlogu, što uglavnom podrazumijeva postavljanje na beton ili pločice. Ako želite dodati element prirodnosti, dobro je rješenje ako oko njega postavite kamene oblutke ili sitan šljunak!
  • Iako vanjski wellness bazeni izgledaju prilično ‘high-tech’ i imaju jednostavne linije, oko njih može niknuti i pravi ‘lounge’ – možete ga okružiti ležaljkama s puno jastučića (idealno jednobojnim), a ako se nalazi u vrtnoj sjenici, na nju se može ugraditi neka vrsta baldahina od lagane, prozračne tkanine, iste boje kao i ležaljke.
  • Kako su vanjski wellness bazeni i mjesto socijalizacije, uz njega nije loše imati i servir-stolić na kotačiće na kojem ćete držati pića i čaše, a koji se navečer može lako premjestiti u interijer.
Komentari