MANE PRETVORITE U VRLINE: imamo sjajne prijedloge za male balkone, terase i vrtove

Sve više pažnje posvećujemo svojim balkonima, terasama i vrtovima, želeći ih pretvoriti u ugodne i opuštajuće dnevne boravke na otvorenom. No, problem koji se javlja gotovo kod svih je skromna kvadratura. U suradnji s Meblo Tradeom nudimo nekoliko ideja i savjeta kako opremiti male eksterijere da budu lijepi i funkcionalni

 

 

 

 

Mnogi jedva čekaju proljeće i toplije vrijeme kako bi mogli nakon napornog dana opustiti se na svome balkonu, vrtu ili terasi, uživajući na svježem zraku, a opet u toplini svoga doma, odnosno u njegovom otvorenom dijelu. No, mnogima problem predstavlja mala kvadratura unutar koje im je teško osmisliti sve potrebne sadržaje i postići željenu atmosferu i stil. Uređenjem bez pomnog planiranja često odaberemo krivi namještaj pa je sve pretrpano, a ponekad se odustane od uređenja jer mislimo da je balkon premalen za bilo što.

Međutim, i najmanji eksterijeri mogu biti ostvarenje barem dijela potreba i želja – potrebno je pripremiti se savjetima i inspiracijom. Upravo to vam nudimo u nastavku teksta – pronašli smo komade u Meblo Tradeu koji će biti idealni za vaš mali otvoreni dnevni boravak.


NAMJEŠTAJ MALIH DIMENZIJA

U malim prostorima uvijek je dobra opcija, preporučuju dizajneri, uzimati namještaj manjih dimenzija. Isto vrijedi i za eksterijere male površine. Mali gradski balkoni bit će pretrpani i odavat će dojam zagušenosti ako namještaj – stolovi, naslonjači ili sofe budu naglašenog, bujnog volumena, kao i dimenzija. Dakle, zaboravite na glomazan namještaj!

Dvosjed Nadine, La Forma, 6.353,16 kn; stolica Nadine, La Forma, 1.611,61 kn / Foto: Meblo Trade

Dobro rješenje je namještaj jednostavnih, ravnih ili blago zaobljenih linija, bez previše dodataka. Naravno, pritom se ne morate odreći udobnosti i tople, lounge atmosfere. Mekana sjedišta i jastuci, dekice i detalji će vam pomoći da to postignete.

Ako imate mali stolić a potrebna vam je površina za serviranje i odlaganje sitnica, birajte stolić s donjom policom ili set stolića različitih veličina koji se mogu podvući jedan ispod drugoga.

 

Klupica Net, Nardi, 1.269,00 kn; Stolica Net Relax, Nardi, 733,69 kn; Stolić Net, Nardi, 670,71 kn / Foto: Meblo Trade

Materijal također doprinosi dojmu prostornosti koji je poželjan u malim eksterijerima. Birajte zato svijetlije nijanse drva ili nekog drugog materijala ili namještaj koji je od pletenine ili žica jer šupljine u teksturi stvaraju dojam prozračnosti i transparentnosti.

 

Stolica Sandrine, La Forma, 1.731,85 kn / Foto: Meblo Trade

 


NE MORATE SE ODREĆI KUTNE GARNITURE

Kao i svakom dnevnom boravku, tako i onome na otvorenom želimo imati kutnu garnituru. Ona nam donosi udobnost, ali i praktičnost, a to zanemarimo kada uređujemo eksterijer, smatrajući kako kutna garnitura nije za male površine. Potrebno je samo izabrati manji model jednostavnijeg dizajna koji nema glomazne rukonaslone kao ni ojastučene dijelove velikih dimenzija.

Razmislite o modularnoj opciji kutne garniture poput ove dolje, u kojoj možete razdvajati dijelove i kombinirati ih kako vam odgovara.

Vrtna garnitura Komodo, Nardi / Foto: Meblo Trade

 


OBLIK STOLA

Odabir stola također je vrlo bitan u malim prostorima. Izbjegavajte glomazne stolove. Isto tako, bitan je i oblik. Dobar oblik uštedjet će prostor i osigurat će mjesta za dodatne komade namještaja i bit će lakše kretanje njime. Dizajneri predlažu stol kvadratnog oblika, ali i okruglog. Ako vam više odgovara pravokutni oblik, nabavite model koji se može razvlačiti pa u manjoj varijanti funkcionira u malom prostoru.

Ono što trebate izbjegavati su stolovi ovalnog oblika.

 

Stolica Tuka CB/1999, Connubia, Calligaris, 2.001,95 kn / Foto: Meblo Trade

Ako vam nije potreban stol koji bi imao funkciju blagovaonskog ili ga koriste jedna ili dvije osobe, odlučite se za manji okrugli stol koji je idealan za jutarnju ili popodnevnu kavu te obroke u dvoje.

Stol Tella, La Forma, 2.783,18 kn / Foto: Meblo Trade

 


ČUDO ZVANO KLUB STOLIĆ

Na malim balkonima i terasama bolje je imati set klub stolića ili nekoliko manjih koje možemo lakše premještati kada nam ‘stvaraju gužvu’ ili nam ne trebaju u tom trenutku. Ovakvi stolići izvrsno funkcioniraju i u interijeru pa ih možete preseliti kada završi sezona boravka na otvorenom.

Služe kao klub i pomoćni stolići, poslužavnici pored blagovaonskog stola, sjedalice te naslonjači za noge.

Stolić Pop, Nardi, 368,08 kn / Foto: Meblo Trade

 


BARSKI STOL I STOLCI

Barski stol i stolice izvrsna su opcija za terase te male vrtove, kao i izvrsno rješenje kada imate više sadržaja u eksterijeru. Primjerice, u vrtu nastojimo imati dio za blagovanje, dio na kojem je samo travnjak, te neko stablo i cvijeće, pa za garnituru ostaje malo mjesta.

Barska stolica Bayo CB1985, Connubia, Calligaris, 845,73 kn; Barski stol Cocktail CB4760-A 55, Calligaris, 3.390,51 kn/ Foto: Meblo Trade

Tada pored djela za blagovanje ili odmor možete u nekom kutu vrlo lako ugurati visoki barski stol i njemu pripadajuće stolice jer doista zauzimaju malo mjesta.

Barska stolica Stulle CB2102-E, Connubia, Calligaris, 1.850,82 kn / Foto: Meblo Trade

NAMJEŠTAJ NA SKLAPANJE

Često ćemo baš u eksterijerima vidjeti stolice i stolove na sklapanje. Za ovaj odabir ima puno dobrih razloga. Sklopive komade namještaja lakše je premještati, kao i skloniti uz zid kada zahladi ili primjerice preseliti u garažu ili podrum.

 

Stol Dafne, La Forma, 3.063,37 kn / Foto: Meblo Trade

 

Vrtna stolica Daliana, La Forma, 572,72 kn / Foto: Meblo Trade

Modeli na sklapanje obično su i manjeg volumena pa štede prostor. Dobro bi bilo da svaki balkon ili terasa imaju nekoliko rezervnih stolica na sklapanje koje se mogu ‘aktivirati’ kada imate veće društvo. Isto tako, za istu svrhu moći ćete ih koristiti i u interijeru.

Stol Spritz, Nardi, 512,72 kn; Stolice na sklapanje Zac Spring, Nardi, 423,94 kn / Foto: Meblo Trade

Kada su sklopljene, stolice će zauzimati malo mjesta, naročito ako ih objesite na zid koji će pritom djelovati atraktivnije.

 

Stolica Arona, Kayu Teak, 1.091,55 kn / Foto: Meblo Trade

TABURE JE MOĆAN SAVEZNIK

Tabure nije popularan samo u interijeru nego i eksterijeru. Služi kao sjedalica, klub stolić, naslon za noge ali i kao mjesto za skladištenje a pored svega ovoga je i vrlo atraktivan mali komad namještaja pa može biti jak stilski naglasak. Stoga razmislite o tabureu u eksterijeru. A ako vam treba dodatni prostor za skladištenje, nabavite model koji u unutrašnjosti ima prostor za pohranu.

Tabure Komodo, Nardi / Foto: Meblo Trade

 

 


PROMO

 

 

Komentari