STOLIĆ ZA KAVU: izbjegnite najčešće pogreške prilikom odabira

U potrazi ste za novim stolićem za kavu za svoju dnevnu sobu? Prilikom odabira, iako je ovo mali, no vrlo važan komad namještaja, bitno je dati si vremena i truda te se dobro informirati kako biste izbjegli najčešće pogreške!

 


Stolić za kavu ili klub stolić kako ga još zovemo, je, pored garniture za sjedenje, središnje mjesto u svakom dnevnom boravku. Ovo je i osnovni komad namještaja u koji se isplati uložiti, ali i utrošiti vrijeme i trud da bi se pronašao pravi model. Prilikom kupnje nipošto se ne možemo voditi samo estetikom i željom da imamo model koji nam se sviđa.

Kako biste se u odabiru što bolje snašli i uzeli model koji se savršeno uklapa u vaš dnevni boravak, donosimo najčešće greške koje treba izbjeći.

Foto: Nicolas Mathéus

ISHITRENA KUPNJA

Nerijetko se dogodi da kada u dućanu, nekoj internetskoj stranici ili na društvenim mrežama vidite lijep model, odmah poželite takav za sebe i požurite ga kupiti. Ovaj ishitreni korak može dovesti do toga da stol neće biti funkcionalan te da ga nećete moći koristiti kako treba, a on će se s vremenom pretvoriti u samo jedan predmet koji će vam biti više smetnja nego praktičan komad namještaja.

Izbor klub stolića temeljite na svojim stvarnim potrebama, a ne na tome koliko dobro izgleda na fotografiji. Izbjegavajte impulzivne kupnje!

Foto: Elle Decoration

Savjet: Dobro bi bilo postaviti sebi nekoliko pitanja poput: koliko često i za što točno ćete koristiti svoj stolić. Volite li večerati ispred TV-a sjedeći na sofi? Onda vam možda treba viši i veći model. Ili samo trebate negdje staviti šalicu kave i knjigu? Tada će biti dovoljan pomoćni stolić ili tabure.

Ili želite da na njemu ima mjesta za dekoracije poput vaze, svijećnjaka te pladanj za sitnice poput upravljača? I često primate goste? Tada svakako birajte veći stol ili set stolića.

Foto: ELLOS HOME

POGREŠNA VELIČINA

Druga uobičajena pogreška je neadekvatna veličine modela. Prevelik klub stolić ili set stolova može biti preglomazna za malu dnevnu sobu. I, naprotiv, premali model u velikoj dnevnoj sobi izgledat će smiješno i nefunkcionalno jer je malo vjerojatno da će stati sve što vam treba.

Foto: Sergej Krasjuk

Savjet: Prilikom odabira stolića za kavu uvijek uzmite u obzir dimenzije dnevne sobe i ostalog namještaja. U prostranom dnevnom boravku s velikim kaučem ili sofom, bilo bi prikladno koristiti veliki stol ili nekoliko stolova.

Za male dnevne sobe odaberite kompaktne modele sa staklenim površinama (vizualno izgledaju lakše). Također, uvijek treba postojati prolaz između sofe i stola kako ne bi ometao slobodno kretanje.

Stolić bi trebao biti polovica ili najviše dvije trećine veličine sofe.

Foto: Hemnet

POGREŠNA VISINA

Koljena vam se naslanjaju na radnu ploču, vaza blokira pogled na TV ekran, morate se dobrano sagnuti kada uzimate nešto sa stolića – ovi i mnogi drugi sitni problemi povezani s pogrešnim odabirom visine stolića za kavu mogu uvelike pokvariti vaš odmor u dnevnoj sobi. Stoga je važno unaprijed razmisliti o ovome.

Foto: Elle Decoration

Savjet: Niski stolić za kavu elegantno je rješenje za dnevni boravak, pogotovo ako ga ukrasite nekim plodovima prirode (bundeve primjerice) ili vazom s cvjetnim aranžmanom.
Međutim, ova opcija apsolutno nije prikladna za vas ako ćete večerati ispred TV-a ili ako u kući imate malu djecu ili kućne ljubimce koji će se neprestano penjati na stol i uzimati stvari s njega.
Postoji jednostavno pravilo: odaberite stolić za kavu otprilike iste visine kao i sjedište kauča – i tada će biti prikladan za većinu svakodnevnih potreba.
Foto: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski / Fotomohito

KRIVI MATERIJAL

Prilikom odabira stola za dnevni boravak obratite pozornost na materijal koji će izravno ovisiti o tome kako i za što ćete ga koristiti. Postoje vrlo lijepi modeli izrađeni od sjajnog metala, ali oštri kutovi i sjaj, koji pokazuje sve otiske, nije najbolja opcija za obitelj s malom djecom.

A zrcalno staklo i crni lak za one koji planiraju jesti pizzu i čips uz pivo za ovim stolom dok gledaju TV emisije definitivno nije opcija. Uostalom, neizbježne masne mrlje nisu najbolji ukras za dnevnu sobu.

Foto: Studio Alireza Razavi

Savjet: Mramor, polirani metal i zrcalno staklo dobra su opcija za one koji su spremni stalno brinuti o površini i održavati je čistom. Ali to nije najbolje rješenje za obitelji s malom djecom. Uostalom, dijete može slučajno, u igri, slomiti radnu staklenu ploču i ozlijediti se. Praktičnije rješenje je stolić od drva, laminata ili akrila koji se lako čisti.

3D VIZUALIZACIJA: EWELINA BIAŁOBRZEWSKA

KRIVI OBLIK

Postoji mnogo modela stolića za kavu: okrugli, kvadratni, pravokutni, poligonalni… Odabir pravog oblika nije tako jednostavan kao što se čini na prvi pogled. Kako bi interijer bio uravnotežen, važno je ne pogriješiti odabirom krivoga.

Savjet: Okrugli i ovalni stolići za kavu omogućuju vam da interijer učinite manje strogim, puno privlačnijim i ugodnijim te uravnotežite pravokutne i kvadratne predmete. Kada je riječ o pravokutnim i kvadratnim stolovima – oni zahtijevaju više prostora i naglašavaju stroge linije prostorije.

Foto: Projekt Anton i Marina Fruktova

Za koncept uređenja u kojem su dvije sofe okrenute jedna prema drugoj, pravokutni stol je prikladniji. Okrugli, naprotiv, izgleda bolje sa sofom i foteljom. Kompaktni pomoćni stolić dobra je opcija za malu dnevnu sobu, gdje se želi iskoristiti svaki centimetar, a kvadratni je za izlaganje prekrasnih ukrasnih kompozicija.

Foto: Elle Decoration

POGREŠNA LOKACIJA

I na kraju, još jedna česta pogreška je postavljanje stolića predaleko od sofe. To znači da morate ustati kad god trebate odložiti šalicu, uzeti časopis ili staviti daljinski upravljač na stol. A to s vremenom doista postaje frustracija, zar ne?

Savjet: Ovu grešku je najlakše popraviti! Pomaknite stol bliže kauču tako da možete lako dohvatiti sve s njega s mjesta na kojem inače sjedite i učinite svoje vrijeme u dnevnoj sobi što ugodnijim!

Foto: Miran Kambič

 

Komentari