Pet stvari koje treba napraviti svaki dan da bi kupaonica bila čista i mirisna

Kupaonicu treba čistiti svaki dan, i to iz posve razumljivih razloga – ona je pored kuhinje, zbog velike količine vlage i tpoline, najviše izložena bakterijama. Tako ćete ujedno spriječiti da se prljavština nakupi i olakšati i ubrzati tjedno čišćenje kupaonice

 

 

Biti organiziran ne znači samo sređivati neuredne ladice i ormare. To također znači imati naviku dnevnog i tjednog čišćenja svoga doma – svaku prostoriju bi, u manjoj ili većoj mjeri, trebalo čistiti svaki dan. Naročito to vrijedi za kuhinje i kupaonice, u kojima se zbog velike količine vlage i topline, bakterije razmnožavaju više nego igdje. Naviknite se na to da kupaonicu brzo očistite svakog jutra nakon što ste se spremili. Ne traje dulje od nekoliko minuta, a doista vrijedi vremena i malo truda. Kada se popodne vratite kući kupaonica će vas privlačiti – možda ćete poželjeti mirisnu kupku za opuštanje. Evo kratkog popisa poslova koje valja obaviti da bi se to dogodilo…

 

Foto: OnBuy

 

PODOVI I UMIVAONIK

Svaki dan obrišite površine najviše izloženih vlazi – poput primjerice podova i umivaonika. Podove je dovoljno prebrisati vlažnom krpom. S malo tekućeg sapuna s maslinovim uljem pobrišite tragove paste za zube i tragove na površini oko umivaonika te sklonite razne kozmetičke sitnice koje se uvijek nagomilaju prilikom šminkanja. Najbolje je imati stalno mjesto za njih – ladicu ili kutiju u koju ćete ih vraćati nakon upotrebe. Tako će taj dio uvijek izgledati uredno.

Foto: Decoist

 

TUŠ KABINA

Odmah nakon tuširanja poprskajte zidove tuš-kabine (i vrata, ako ih imate) posebnim sredstvom za tu namjenu. Tako se neće stvarati naslage sapunice niti kamenca i stjenke će izgledati čisto. U trgovinama postoje specijalna sredstva za čišćenje tuševa čiji premaz odbija kapljice vode, pa se one ne zadržavaju na stjenkama i ne ostavljaju mrlje od kamenca. Dovoljno je stjenke tuša pošpricati tom tekućinom i prebrisati suhom krpom.

 

Foto: Real Simple

 

ZAHOD

Dobro je svaku večer prije odlaska na spavanje ili ujutro u nekoliko minuta i dva-tri poteza očistiti školjku. Mnogi to čine vlažnim maramicama, a još bolje je to učniti nekim manje agresivnim sredstvom. Primjerice, školjku pospite sodom bikarbonom i istisnite malo sapuna za ruke s maslinovim uljem. Istrljajte četkom i isperite. Tako ćete spriječiti nastanak ružnih žutih kružnih tragova u školjci.

 

Foto: Remodelista

 

RUBLJE

Dogodi nam se često da na vratima spavaće sobe, po stolcima kao i vješalici na vratima stvaramo nakupine odjeće za koju nakon nekog vremena ne znamo je li čista ili je za pranje. Najbolje je stvari – rješavati odmah. Riješit ćete se ove dileme kao i ubrzati proces čišćenja. Pokupite prljavo rublje svaku večer ili jutro po sobi i kupaonici i stavite u košaru. Ništa lakše, zar ne? Idealno rješenje, kako biste si dodatno olakšali posao, je košara koja ima odijeljke za različite vrste rublja.

Foto: eBay

 

KANTA ZA SMEĆE

Ne morate čekati da se kanta napuni da biste ju ispraznili kao što to činite u drugim prostorijama – kupaonska kanata za smeće ne puni se tako brzo, ali može biti puna zamrljanih ili većih predmeta koji zauzimaju prostor u kanti – na primjer, higijenskih uložaka ili kartonske ili plastične ambalaže.

 

Foto: OnBuy

 

2 x savjet plus: 

  • Za održavanje čistoće kupaonice najvažnija je – blizina. Sredstvo za čišćenje zahoda držite blizu školjke, sredstvo za čišćenje tuš-kabine u njoj, a sredstvo za umivaonik ispod njega. Ako su vam pri ruci, vjerojatnije je da ćete taj posao doista obaviti.
  • Kupaonica će uvijek svježe mirisati ako u šalici sode bikarbone dodate nekoliko kapi čistog eteričnog ulja i stavite je iza zahodske školjke. Eterična su ulja djelotvorna i mnogo bolja od kemikalija. Nekoliko kapi možete saviti i na karton toaletnog papira svaki put kad ga mijenjate. Naposljetku, možete kapnuti i u kantu za smeće kada mijenjate vrećicu.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari