Uređenje kuća za odmor: birajte prirodne materijale i redovito ih održavajte

Dolaskom ljeta svi počinju razmišljati o odmoru, a vlasnici ili budući vlasnici o uređivanju i održavanju svojih kuća za odmor.  Svaka kuća, bez obzira na podneblje i tip građe, zahtijeva dosta rada i truda uloženog na uređenje i održavanje kako bi vam ambijent i okoliš bili ugodni za odmor i razonodu.

 

Materijali i građa kuća za odmor razlikuju se ovisno o podneblju u kojem se nalaze. Kuće za odmor na kontinentu i u gorskim predjelima često kao građu koriste drvo, bilo da je kuća kompletno izrađena od drvene građe ili je drvo korišteno pretežno u interijeru. Osim što je ugodno u ambijentu i najzdravije kao građevni materijal, održavanje takve kuće zahtijeva nešto više truda.

Drvo koje je izloženo atmosferskim utjecajima, traži da ga svake, ili barem svake druge godine, premažete zaštitnim sredstvima, kojima ćete mu produžiti vijek trajanja. Isto se odnosi na slučaj da u interijeru imate pravi brodski pod, koji daje izvrstan i efektan dojam i odličan je za boravak, ali zahtijeva vašu pažnju i premazivanje i tretiranje zaštitnim uljima svakih par godina.

 

HomeAway

 

Kod kuća koje se nalaze na moru , koriste se češće materijali tipa kamena i keramike, koji su manje zahtjevni za održavanje, a prikladniji su podneblju. S druge strane, drvene škure i stolariju također ćete morati održavati svake godine. Ako je vaša fasada žbukana, zbog utjecaja morske soli, brže će se uništiti i zahtijevati obnovu češće nego neka kuća na kontinentu.

Metalni dijelovi kuće će zbog soli inzistirati da ih ponovo prebojite barem svake druge godine, kako ne bi jače korodirali i zahtijevali potpunu zamjenu.

 

HomeAway

 

Okoliš je također stavka kojoj ćete morati posvetiti dosta vremena svake godine, ne želite li da se vaš raj za odmor pretvori u neurednu šikaru. Kod unutarnjeg uređenja kuća za odmor većina se najčešće suoči s malim budžetom. Rijetko tko si može priuštiti kompletno opremanje vikendice sa sasvim novim namještajem, a to je prava prilika da otpustite svoju kreativnost.

Kako se vaša kuća za odmor ne bi pretvorila u skladište neželjenog i starog namještaja, najbolje je napraviti kombinaciju novog namještaja sa starim i dragim komadima koje ste naslijedili ili dobili i kojima ćete obnovom dati novi sjaj.

 

Greige Design/Taryn Grey

 

Ako ste dovoljno vješti, možete stare komode i ormariće obnoviti i napraviti od njih namještaj za kuhinju ili kupaonicu. To učinite npr. tako da ih jednostavno prelakirate i promijenite boju i dotrajale dijelove te tako stvorite novi komad namještaja.

Uvijek je zahvalno pokušati naći u svojoj okolini nešto specifično i lokalno za iskoristiti u vašem interijeru. Npr. možete od starog debla izraditi stolić ili stolice ili kombinacijom starog mlinskog kamena i staklene ploče napraviti novi stol za blagovaonicu. Staru stolicu koju je netko odbacio, obnovite, poličite, a ako ih skupite nekoliko različitih,dobit ćete novu, zanimljivu i unikatnu blagovaonicu.

 

Greige Design/Taryn Grey

 

Dodatni savjeti:

– Razmislite što od starih komada namještaja možete iskoristiti i obnoviti a novac koji ste uštedjeli na taj način uložite u neki posebni luksuz koji želite u svojoj kući za odmor, kao npr. sauna kod našeg gore spomenutog para.
Drvenariju obnovite svake ili barem svake druge godine
Bravariju je također poželjno zaštiti svakih par godina, posebice ako je riječ o objektu na moru
– Nemojte zaboraviti okoliš vaše kuće – sadnjom i održavanjem postojećeg raslinja stvorite ugodni dnevni boravak u prirodi

 

Komentari