Ovo su greške koje svi činimo pri uređenju doma, a da nismo ni svjesni!

Jeste li se često pitali zašto tuđi domovi djeluju organiziranije ili ugodnije od vašeg? Bez obzira koliko vremena i truda uložili u uređenje doma, nikad niste potpuno zadovoljni. Pa, možda je to zato što ste napravili neke od najosnovnijih pogrešaka kada je u pitanju uređenje.

Nastavite čitati i saznajte koje su to pogreške i kako ih izbjeći.


1. Stavljamo paran broj dekorativnih komada

Pogreška: Ljudskom oku, neparan broj predmeta djeluje harmoničnije od parnog broja. Stoga se skupina od dvije ili četiri vaze doživljava kao nepravilna.

Bolje je ovako: Stvorite kompoziciju s tri, pet ili sedam objekata. Ako se igrate s različitim visinama i oblicima, konačni rezultat će izgledati još bolje.

Foto: H&M Home

2.Koristimo plastične bočice s tekućinom za pranje posuđa

Pogreška: Kuhinja izgleda divno, ukrašena cvijećem i svježim voćem, no jedna bočica s jarko obojenim deterdžentom može pokvariti cijelu atmosferu.

Bolje je ovako: Ovo jednostavno možete ispraviti prelijevanjem tekućine za pranje posuđa ili sapuna u lijepi dozator ili kupovinom proizvoda s lijepim pakiranjem. Aranžiran sa spužvom u maloj posudi, cijeli set će odmah dobiti novi izgled.

Foto: Zara Home

3. Smještamo sav namještaj uz zid

Pogreška: Sofa uz jedan zid, ormar uz drugi, a ostali namještaj s desne i lijeve strane. Većina ljudi postavlja sav svoj namještaj uz zid, no to često stvara monoton efekt koji ostavlja puno prostora u sredini za koji ne znate što biste s njim.

Bolje je ovako: Pronađite središte prostorije! S dvije sofe stvorite mali dnevni boravak u sredini, a polica postavljena dijagonalno može postati pregrada (ako veličina prostorije to dopušta). Čak i naslonjač koji se malo pomakne od zida može biti divan u malim prostorijama. Za razliku od općeg uvjerenja, čak se ni krevet ne mora postavljati uz zid!

Foto: NICOLAS GOURGUECHON

4. Radimo stvari na pola

Pogreška: Jeste li ikad stajali ispred praznog zida i željeli novu sliku ali niste znali vrijedi li to? Razmislite o činjenici da ćete živjeti u svom domu mnogo godina. Isto vrijedi i za sav privremeni namještaj koji imate dok čekate da kupite određeni proizvod sa svoje liste želja.

Bolje je ovako: Uredite kuću s dobrom mjerom i ne brinite previše o naporu koji će biti potreban. Uostalom, jedan dan može biti dovoljan da se oboji soba. Također, nemojte se fiksirati na privremena rješenja! Uređenje doma je dugoročna investicija. Umjesto da kupujete prvo što nađete, kupujte namještaj koji vam se zaista sviđa!

 

Foto: LAURE JOLIET

5. Zaboravljamo šarmantne detalje

Pogreška: Skupa sofa, prekrasne tkanine, posebni ukrasi za dekoraciju… sve je tu, ali nešto nedostaje: pokret, život!

Bolje je ovako: Koristite lagane tkanine koje se pomiču s vjetrom, biljke s velikim, lagano njišućim listovima i vatru u kaminu. To su male stvari koje se kreću i čine da dom oživi i djeluje toplije.

Foto: Hutomo Abrianto

6. Zanemarujemo vlastite potrebe

Pogreška: Skupi svileni tepih i sofa od baršuna vaš su odabir iako imate mališane koji trčkaraju po kući? To ne djeluje kao najbolji izbor. Isto tako, veliki blagovaonski stol nije najbolji izbor ako vas u kući ima samo dvoje.

Bolje je ovako: Prilikom uređenja doma, ne zaboravite na vlastite potrebe. Zatim se zapitajte, što vam zaista treba? Ponekad ono što je šik može biti nepraktično u svakodnevnom životu.

 

Foto: ROMANEK DESIGN STUDIO

7. Koristimo neugodno osvjetljenje

Pogreška: Lijepo osvjetljenje ima veliki utjecaj na atmosferu prostorije; to vam vjerojatno nije novo. Ili jest? Često možete vidjeti prostorije osvijetljene sjajnim svjetlima koja su daleko od privlačnih.

Bolje je ovako: Stvorite projekt rasvjete koji se temelji na različitim izvorima svjetlosti (stolne lampe, podne lampe, zidne lampe i svijeće), usmjerenom i neizravnom osvjetljenju, koje se može koristiti ovisno o dobu dana i atmosferi koju želimo stvoriti.

Foto: Rose&Grey

8. Brzamo s uređenjem interijera

Pogreška: Kada se uselite u novi dom, želite da bude savršen. Međutim, prevelika žurba i premalo slobodnog vremena posvećenog dekoraciji mogu učiniti da kuća izgleda više kao katalog namještaja nego kao dom, bezosjećajno i bez karaktera.

Bolje je ovako: Uzmite si svo potrebno vrijeme jer kuća raste s godinama! Odaberite komade namještaja iz raznih trgovina i napravite inspiracijsku ploču, neka vas to nadahne. Spojite različite stilove i, što je najvažnije, stvorite nešto zaista osobno jer baš to daje duh vašem domu!

 

Foto: JAOKIM JOHANSSON FOR FANTASTIC FRANK

9. Vješamo prekratke (ili predugačke) zavjese

Pogreška: Svi koji žele uljepšati svoj dom zavjesama trebaju biti oprezni prilikom odabira dužine, jer prekratke ili predugačke zavjese mogu narušiti proporcije prostorije.

Bolje je ovako: Prije odlaska u kupnju zavjesa, razmislite o tome koliko bi trebale biti duge. Izračunajte otprilike pola centimetra dodatka kako bi tkanina lijepo ležala na podu. Ako pronađete predivnu tkaninu za zavjese u trgovini namještajem, provjerite možete li razdvojiti šavove kako biste ih prilagodili visini prostorije.

Foto: Zara Home

 

Komentari