TEŠKO IM JE ODOLJETI: police u kuhinji veliki su hit, evo kako ih možete iskoristiti i dekorirati

Unatoč otporu jer mislimo da su nepraktične za održavanje ili pak da smo zidove mogli bolje iskoristiti, želja za jakim stilskim akcentom ipak je prevladala i imate police u najtoplijoj prostoriji doma. No, kako ih osmisliti?

 

 

Police su jedan od magičnih detalja koje bismo voljeli imati u svakoj prostoriji. Sklonost praktičnosti i lakoći održavanja ponekad potisne police, no dom bez njih teško da će imati “ono nešto”. Ista je stvar i u kuhinji, gdje ih najviše izbjegavamo zbog para od kuhanja i namjere da svaki centimetar pretvorimo u skladišni prostor. No, oni koji ih već imaju, te ih redovito održavaju, ne žele ih se odreći. Dizajn police, materijal od kojeg je rađena, sadržaj koji se nalazi na njoj, pa bile to i obične staklene tegle, te podloga čine ovaj predmet neodoljivim.

 

Foto: MyDomaine

 


Ako se spremate na mini makeover svoga doma, razmislite da neki dio kuhinje ukrasite policama – može to biti zid iznad donjih elemenata, dio zida između donjih i gornjih ormarića, bočni zid na koji se naslanja šank ili kuhinjski otok, a na koji obično stavimo neke sitnice poput sata ili slike… Dakle, polica ne mora zauzimati veliku površinu i ne mora u potpunosti preuzeti ulogu gornjih ormarića.

A ako planirate posve novu kuhinju, tada razmislite da dio ormarića budu otvorene police…

Foto: Decor Inspirator

 


Otvorene police donijet će novu dozu stila, otvoriti prostor kuhinje i ostaviti dojam prozračnosti. Možda ćete njima žrtvovati nešto prostora za pohranu, ali pažljivim uređivanjem možete osigurati da su one ne samo lijepe nego i funkcionalne. Nudimo vam u nastavku nekoliko prijedloga kako to možete ostvariti…

 

Foto: Livingetc

 


POSUĐE I PRIBOR ZA KUHANJE

Otvorene police ne trpe nered jer su izložene pogledima. Nabacane stvari na nju, bez reda, ili pak previše stvari ostavit će dojam nereda, stoga imajte to u vidu bez obzira na to što ćete staviti na policu. One mogu biti rezervirane za različite stvari, ne nužno samo dekoracije.

Ako želite da su vam neki elementi potrebni za kuhanje nadohvat ruke, iskoristite policu za to. Primjerice, kućanska pomagala i pribor i lonce za kuhanje. Naročito je ovo dobro rješenje za aparate, s kojima ne znamo kamo bismo, a nemamo za njih mjesta na radnoj ploči. Obavezno stavite i neki detalj koji će imati i dekorativnu ulogu, poput tegle s cvijećem ili vaze.

 

Foto: Chris Loves Julia

 


SVAKODNEVNO POSUĐE

Otvorene police idealno su mjesto za one svakodnevne posuđe, da nam bude pri ruci. Tanjure, zdjelice i čaše neprestano trebamo, a usto je ovako lakše pospremiti kada ih vadimo iz perilice. Stoga postavite ih policu kako bi imali lak pristup do njih. Kako je polica otvorena, svakako izbjegavajte nesparene tanjure, čaše i zdjelice, jer će izgledati neskladno te pomalo neuredno. Ovako će “izlošci” izgledati svježe i ujednačeno.

Foto: Sammy On State

 


STVORITE TOPLINU S DRVETOM

Kakav materijal odabrati za police? Možete u istoj boji kao što je kuhinjski namještaj. Vrlo je efektno kada je polica u istoj boji kao i zid, a kuhinja neke druge nijanse. Ako ih želite jako istaknuti, onda birajte boju ili materijal koji će isticati na zidu. A ako pak želite unijeti toplinu, birajte drvo – prirodno ili u dekoru.

 

Foto: Apartment Therapy

 


UKRASNA KERAMIKA

Keramika je ove godine veliki trend, baš kao i staklo u boji. Želite li da vaša polica ima prije svega dekorativnu ulogu, ukrasite je zdjelicama, tanjurićima i vazama od keramike ili bojanog stakla. Kombinirajte ove komade s keramičkim teglama sa zelenilom.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 


UMJETNOST I KUHARICE

Iako se rijetko nalazi u ovoj prostoriji, umjetnost je dobrodošla u kuhinju. Uz prethodno spomenute komade od keramike, svakako razmislite o unošenju slika i plakata, kao i detalja poput svijećnjaka, žardinjera i drugih sitnica. Isto tako, police u kuhinji su idealno odlagalište za kuharice i druge priručnike (za uzgoj zelenila, ručni rad, o ljekovitom bilju…). Korice knjiga, kao i umjetnine unijet će boje i živost u bezlične kuhinje.

Foto: Apartment Therapy

 

 


BALANSIRAJTE VISINU, OBLIK I BOJU

Kada stavite police i stvari na nju, odmaknite se i pogledajte kako to izgleda na daljinu. Kada ste preblizu, nećete imati tako objektivan dojam. Bitno je stvoriti dojam ravnoteže svih stavljenih elemenata – od njihovih dimenzija, boja, oblika te njihovog povezivanja s ostatkom kuhinje. Inače sve može ispasti vrlo nezgrapno i stvoriti kontra efekt. Kada je polica pažljivo uređena, to ima veliki utjecaj na dizajn vašeg prostora.

 

Foto: Homedit

 

 

 

Komentari