Odabrao Nate Berkus osobno: otkrijte koje to biljke poznati dizajner ima u vlastitom domu

Besprijekornog ukusa i bezvremenskog stila, dom slavnog dizajnera Natea Berkusa prava je moderna oaza puna zelenila. Koje to biljke bira za vlastiti dom, pročitajte u nastavku.

 

 

Osobni hortikulturist slavnog dizajnera, Denis Schrader, otkrio je za Architectural Digest koje biljke najbolje uspijevaju u interijerima a da zahtijevaju malo brige. Njegove savjete sluša i slavni Nate, tako da vrijedi zapamtiti i nabaviti koju biljku kojom ćete bogatiti vlastiti dom.

Foto: Architectural Digest

 

1. Lirasti fikus (Ficus lyrata, Fiddle Leaf Fig)

Jedna je od najpopularnijih sobnih biljaka. Fikus je jednostavan za održavanje, a njegovi prekrasni zeleni listovi obogatit će svaku prostoriju u kojoj se nađe. Podrijetlom je Zapadne Afrike gdje nastanjuje kišne šume, a može živjeti samostalno ili kao epifit u krošnjama drugih stabala. U idealnim uvjetima može narasti od 12-15 metara te roditi plodom – smokvom.
Kao sobna biljka nije zahtjevan, samo mu je potrebno osigurati puno indirektne svjetlosti, a tlo održati lagano vlažnim tako da ga je potrebno prskati svakih 3-4 dana. Važno je naglasiti i da je otrovan za kućne ljubimce, pa svakako pripazite kod kupnje.

 

2. Split-Leaf Philodendron (Monstera deliciosa)

Robusna biljka, ogromnih tamnozelenih listova u svaki prostor unosi tropski ugođaj. Ujedno je i jedna od najjednostavnijih sobnih biljaka za uzgoj. Kada se uzgaja kao sobna biljka, može porasti do 4 metra ako joj osiguramo dovoljno svjetlosti i vlage. Biljku je potrebno zalijevati kad se polovica zemlje u tegli osuši, a listove je potrebno prebrisati vlažnom, mekom krpom kako bi se odstranila prašina i eventualni nametnici.

 

3. Meyer Lemon Tree (Citrus x meyeri)

Jedna od omiljenih biljaka u Nateovom modernom domu je i citrus koji svojim plodovima razveseli sve koji se nađu u njegovoj blizini. Za optimalan rast potrebna im je temperatura od 15 do 30°C i svjetlo, a svako izlaganje hladnim temperaturama treba izbjegavati. Vlaga im je temeljni uvjet za rast i razvoj, a s obzirom na to da ima plodove, biljci je potrebna prihrana koja mora biti redovita i u manjim obrocima.

 

4. Kentia Palm (Howea forsteriana) biljka

Palma koja je jako pogodna za kućni uzgoj. Vrlo je cijenjena zbog listova koji mogu narasti i do 70 cm, a izuzetno je laka za održavanje – potrebno joj je malo vode tjedno, a ljeti voli biti na otvorenom ali u polusjeni. U zimskim danima najvažnije je da ne bude izložena temperature nižoj od 10 ºC.

 

5. Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)

Biljka koja je za razliku od ostalih biljka pročišćivača zraka, noćni proizvođač kisika, pa je zbog tog idealna za spavaću sobu. Velika prednost je i lagano održavanje, pa će dobro uspijevati i u sjenovitom i sunčanom dijelu prostorije – jedini uvjet je da se temperatura u prostoriji ne spušta ispod 10 stupnjeva. Ne zahtijeva puno brige, pa je dobar odabir i za one koji često putuju ili su zaboravljivi po pitanju zalijevanja cvijeća.

Foto: Canva/Pexsels

Komentari