Kako se brinuti za ljubičice: otkrivamo male tajne uzgoja biljke koju svi vole imati u svome domu

Ljubičica je vrlo zahvalan cvijet – iako joj je kao i svim biljkama potrebna njega, nije previše hirovita i može cvjetati 2 mjeseca zaredom! Saznajte kako se pravilno brinuti za njih.

 


Ljubičice uživaju veliku popularnost u obitelji sobnog bilja. Volimo ih imati na prozorskim daskama kuhinje ili blagovaonskom stolu jer podižu prostor i čine ga ljepšim. Ljubičice su inače prilično nepretenciozne biljke kada je o njezi riječ. Pa čak i ako niste najiskusniji vrtlar, sigurno ćete se moći nositi s njegom ovog cvijeta. Evo nekoliko ključnih stvari.

Unspalsh/ Iiliya Kontanistova

TEMPERATURA I VLAGA ZRAKA

Idealna temperatura za ljubičice je oko 22 °C, ali osjećaju se dobro na temperaturama od 18 do 27 °C. Ako je soba nekoliko stupnjeva hladnija, na lišću se mogu pojaviti bijele mrlje, a ako je niža od 16 °C ljubičica neće dugo živjeti, iako će najvjerojatnije preživjeti kratkotrajnu oštru hladnoću. Tijekom ljeta najvažnije je paziti da puhanje klime ili ventilatora nije usmjereno prema biljci.

Idealna vlažnost zraka je 50-70 %. Zimi je zrak znatno suši pa je najbolje u blizini ljubičice staviti ovlaživač zraka ili barem staklenku s vodom.

Unsplash/Corina Bianca

 

SVJETLO

Ljubičice se najbolje osjećaju u blizini prozora u proljeće i ljeto. Kada se dnevno svjetlo skrati, biljkama je potrebno osigurati drugi izvor svjetla stoga bi bilo dobro da nabavite fitolampu i osvijetlite ih oko 12 sati dnevno.

 

ZALIJEVANJE

Ljubičice ne podnose dobro nedostatak zalijevanja, ali previše vode im mnogo više šteti jer mogu brzo istrunuti. Ne postoji jasan raspored zalijevanja: sve ovisi o godišnjem dobu, temperaturi i vlažnosti zraka, stoga svaki dan prstom opipajte tlo u posudi i zalijevajte samo ako je suho. Tlo je mokro i nakon nekoliko dana i mislite da je vrijeme da zalijete cvijet? Samo vam se čini, nemojte žuriti.

Unsplash/Micheile Henderson

———————-

”KUPANJE”

Briga za ljubičice uključuje i “kupanje”. Prvo zamotajte teglu u plastičnu foliju ili vrećicu tako da su zemlja i korijenje pokriveni. Odnesite biljku u kupaonicu, uključite tuš, pazite da voda bude mlaka i da pritisak nije jak. Sada lagano nagnite teglu i izložite cvijet “kiši”, a prstima nježno isperite listiće. Kada ste gotovi s tuširanjem, listove nježno obrišite salvetom, ostavite je u kupaonici nekoliko sati, a zatim vratite osvježeni cvijet na uobičajeno mjesto.

 

PRESAĐIVANJE

Ljubičicu prvo pustite da se prilagodi novim uvjetima i navikne na vaš dom pa je tek nakon mjesec dana, ako je potrebno, presadite. Svakako odaberite zemlju koja odgovara ovoj vrsti.

Inače se ljubičice presađuju najmanje jednom godišnje. Ako to činite rjeđe, tegla će postati premalena za biljku, a cvjetovi će početi venuti. Ljubičicu ne presađujte tijekom cvatnje ili ljeti kada je suho i temperatura zraka iznad 26°C.

Canva

————————-

DOHRANA

Ako ljubičice presadite barem jednom svakih šest mjeseci u novo hranjivo tlo, nema posebne potrebe za gnojidbom. Ako su pak provele više od 6 mjeseci u jednoj posudi, u razdoblju aktivnog rasta dohranjuju se dušičnim gnojivom, a prije cvatnje potrebna su fosforno-kalijeva gnojiva za stvaranje pupova. Pazite na preporučene količine dohrane jer ovdje ne vrijedi što više, to bolje: višak dušičnih gnojiva će dati snažan rast zelenila, ali ljubičica neće cvjetati. Osim toga, povećava se rizik od bolesti, stoga sve radimo umjereno. Kada počnete razmišljati o dohrani prije svega pogledajte stanje biljke – ako je jaka, lišće je debelo, svijetlo i nema znakova iscrpljenosti biljke, tada nema potrebe hraniti ljubičicu.

Evo kako je dohraniti ako je potrebno:

  • Zalijte cvijet 2 sata prije hranjenja.
  • Pod korijen ili u posudu dodajte tekući pripravak namijenjen ljubičicama.
  • Nemojte povećavati količinu gnojiva, postupajte strogo prema uputama, inače možete “spaliti” korijenje.

Nadamo se da smo vam malo pomogli i da će vas ljubičice veseliti cijele godine!

Canva

Izvor: My decor

 

 

 

Komentari