Apartmani i stanovi za najam: sedam stvari koje će privući stanare i goste

Prvi dojam koji ostavlja neki prostor za najam, bilo dugoročni ili kratkoročni, pored cijene, glavni je faktor hoće li se netko odlučiti za njega. Koji su najvažniji čimbenici koji utječu na stvaranje dojma, saznajte u nastavku!

 

 

Danas se od stana za najam ili apartmana na moru traži znatno više od osnovnih komada namještaja, urednog sanitarnog čvora ili dobre pozicije. Uz cijenu, potencijalnim stanarima i gostima bitan je dojam koji interijer ostavlja na njih te stil uređenja. Unatoč tome što najmodavcu, ako je riječ o dugoročnom najmu, cijena može odgovarati i što će prije useljenja ionako temeljito očistiti stan i donijeti neke svoje komade namještaja, posuđe, slike, sitnice… svejedno svatko voli da ga prilikom prvog gledanja dočeka stan koji će na njih ostaviti dobar dojam, zar ne?

 

 

1. ČISTOĆA

Za prljavštinu u stanu ili apartmanu koji dajemo u najam doista ne možemo imati nikakvo valjano opravdanje, a naročito ograničen budžet. Potrebna nam je dobra volja, vrijeme i određena količina sredstava za čišćenje. Potencijalni stanari bit će privučeni čistoćom ne samo podova i polica s kojih je odstranjena prašina, nego i sanitarnog čvora te prozora. Riješite se kamenca s sudopera, keramike, umivaonika i kade.

I svakako, ako je sezona grijanja, stan za dugoročni najam treba biti topao kada potencijalni stanari dolaze u razgledavanje!

 

 

Naročito u apartmanima za kratkoročni najam sve mora biti iznimno čisto, provjetreno i mirisno. Neugodni mirisi veliki su minus prilikom iznajmljivanja, zato koristite osveživače zraka. Ako imate premali razmak od odlaska starih i dolaska novih gostiju, radije zamolite nove goste da pričekaju dok vi sve ne dovedete u red. Ovo su sve sitnice koje utječu da vaš gost napiše pozitivan osvrt na stranici na kojoj je prikazan vaš apartman te da vam – opet dođe.

 

Foto: Ivana Niskota

 

2. APARATI  I NAMJEŠTAJ U FUNKCIJI

Najmoprimci prije davanja stana ili apartmana u najam moraju uvidjeti s kojim budžetom raspolažemo te u kakvom je stanju stan te koji su elementi nužni za popravak, zamjenu, dotjerivanje… Uređaji koji nisu u funkciji, popucali zidovi i oštećena boja na stolariji veliki su minus tako da njih obavezno treba dovesti u red.

Također, važno je znati da se investicije i u stanovima za dugoročni najam itekako isplate. Takav stan u startu ima višu cijenu najma, a i veća je mogućnost da se stanar duže zadrži. Ako je stan mali, vrijedi razmisliti o multifunkcionalnim komadima namještaja jer je to snažan adut kod iznajmljivanja.

 

Foto: Darko Mihalić

 

3. SVJEŽE OBOJANI ZIDOVI

Novi sloj boje na zidovima je “must have” prilikom dugoročnog najma, a kod apartmana je bitno prekontrolirati nakon svakih gostiju trebate li što popraviti. Umjesto boje mogu naravno i tapete… Za zidove odaberite neutralnu boju koja će se lako uklopiti u sve stilove uređenja i koju će novi stanari lako nadograđivati svojim detaljima, a da interijer čini i dalje skladnu cjelinu.

Također, preporučljivo je odabrati perive boje – morat ćete za njih više izdvojiti, ali su isplative jer nećete tako često morati obnavljati zidove, a mrlje će na njima stanari, kao i vi kasnije nakon njihova odlaska, lako i brzo ukloniti. Kvalitetne perive boje ne blijede nakon brisanja vlažnom krpom.

 

Foto: Darko Mihalić

 

4. LIJEPE I ČISTE ZAVJESE

Stare, zgužvane, požutjele i prljave zavjese ostavljaju jako loš dojam. U tom slučaju bolje da ih nemate. Isplati se investirati u dobre zavjese i(li) roloe te ih održavati. Potencijalne stanare trebaju dočekati svježe oprane, izglačane i mirisne zavjese. Ako vam se to čini komplicirano, birajte onda zavjese od debelog gustog materijala koje su svakako lakše za održavanje. A njihovo prisustvo dat će i toplinu prostoru.

 

Foto: Ivana Niskota

 

5. ZANIMLJIVI DETALJI + BILJE

Kod apartmana i stanova za najam, bez obzira na to što vi u njemu nećete stanovati, trebaju buduće stanare ili goste dočekati i detalji u prostoru. Osnovni komadi namještaja svakako nisu dovoljni da unesu željenu atmosferu ili da interijer dobije na atraktivnosti. Ono što će mu dati dozu posebnosti jesu detalji – ambijentalna rasvjeta, vješalica, manji komadi namještaja poput pomoćnog stolića, mini polica na zidu, ili pak tegli sa zelenilom…

Ako je riječ o apartmanu na moru, osim odabirom boja ili materijala na namještaju i dekorima, detaljima možete povezati interijer s podnebljem. No, s detaljima u ovakvom interijeru ne treba pretjerivati. Vodite se umjerenošću i decentnošću, naročito ako je riječ o skučenom prostoru.

 

Foto: Darko Mihalić

 

6. ATMOSFERA DOMA

Bitno je stvoriti i ugodno ozračje kao i unijeti atmosferu doma i to prije svega sitnicama (dekicama, vazama, ogledalima, tabureima, zidnim satovima…), odabirom boja i materijala. Oni u stanovima za najam „must have“. Možda vam se ove sitnice čine preosobne, ali iskustva govore da ih najmoprimci uglavnom zadrže. To su baš elementi koji su ih privukli da se odluče za vaš stan.

Ako je apartman na moru, dajte prioritet prirodnim materijalima poput drveta, lana, pamuka, kamena… a posebnost unesite nekim antiknim komadom. Također, toplinu unose komadi namještaja rađeni od drveta ili u nekoj nijansi koja nije neutralna, kao i zelenilo.

 

Foto: Darko Mihalić

 

7. SITNICE DOBRODOŠLICE

Otirač na vratima s lijepim ili duhovitim natpisima ili atraktivnom bojom, plan mjesta, info letci što pogledati u mjestu, tegla s cvijećem na stolu, keksi u staklenki, paket kave, domaći sok ili zdjela s voćem nikoga neće ostaviti ravnodušnim. I to ne samo kada dočekujete goste u svome apartmanu na moru. Oni mogu postati jaki akcenti koji će odvući pažnju s elemenata koji su slabija strana.

Nije uzaludno ako i balkon opremite mini stolićem i sklopivim stolicama, teglama s cvijećem…

 

Foto: Ivana Niskota

 

O svemu ovome detaljnije možete pročitati u novoj knjizi Mirjane Mikulec Privremeni dom koja donosi savjete, inspiraciju i sjajne ideje kako možete urediti stan, kuću ili apartman za najam. I tako se što bolje pripremiti za svoje nove stanare odnosno goste.

Još danas potražite svoj primjerak Privremenog doma na prodajnim mjestima Hrvatske pošte, iNovina, Školske knjige i Tiska ili ga naručite preko našeg WEB SHOPA.

 

Foto: Darko Mihalić

 

 

Komentari