9 stvari koje može vaša mikrovalna pećnica osim kuhanja, podgrijavanja i odleđivanja

Mikrovalna pećnica postoji u gotovo svakom domu. Zahvaljujući njoj možemo brzo podgrijati, odmrznuti ili skuhati neko jelo. No, njezine mogućnosti daleko su veće, a mi vam ih otkrivamo.


Uređaji poput mikrovalne pećnice postali su nezaobilazni element svake kuhinje. Bez nje je danas teško zamisliti život jer uvelike olakšava pripremu namirnica i kuhanje.

Obično ju koristimo za odleđivanje smrznutih namirnica i jela, podgrijavanje, ali i kuhanje. Mnogi neke etape svojih obroka spravljaju u mikrovalnoj (kuhanje riže) ili u potpunosti spremaju brza i jednostavna jela i deserte (muffine).  Neki ne mogu zamisliti kuhanje čaja ili kave bez mikrovalne.

No, mikrovalna pećnica može se koristiti i za niz drugih stvari, a mi vam ih otkrivamo u nastavku!

Foto: Hakim Santoso, Pexels

1. POVRATITE MEKOĆU STAROM KRUHU

Ako se vaš kruh počeo dobrano sušiti i nije baš za jesti, postoje dvije opcije – napraviti krušne mrvice ili ga omekšati. Ako vam ipak treba u primarnoj ulozi, onda ga uz pomoć mikrovalne ‘vratite u život’. Mikrovalna pećnica pomoći će da kruh ponovno postane mekan i ukusan.

Da biste to učinili, samo ga zamotajte u vlažni papirnati ubrus, stavite na tanjur i ugurajte u mikrovalnu pećnicu na 10 sekundi. Na stakleni stalak možete staviti čašu vode, tako da kruh upije još više vlage i postane još mekši.

FOTO: DEBBIE WIDJAJA, UNSPLASH

2. NAREŽITE LUK BEZ SUZA

Ne morate uvijek plakati dok sjeckate luk za salate i ostala jela. Kako biste spriječili da vam sjeckani luk nagriza oči, učinite sljedeće: odrežite oba kraja luka i stavite u mikrovalnu na 30 sekundi. Tako će luk zadržati sva svoja blagotvorna svojstva, ali više neće biti agresivan za oči i izazivati ​​suze.

FOTO: JUSTUS MENKE, UNSPLASH

3. OGULITE JEDNOSTAVNO ČEŠNJAK 

Glavicu ili nekoliko režnjeva češnjaka stavite na tanjur i stavite u mikrovalnu pećnicu na 15 sekundi na srednju jačinu. Nakon ovog postupka ljuska se lako i brzo skida.

FOTO: TIJANA DRNARSKI, UNSPLASH

4. SKINITE KOŽICU S RAJČICE

Kako bismo skinuli kožicu s rajčice nije potrebno prelijevati je kipućom vodom ako kod kuće imate mikrovalnu. Pomoću mikrovalne možete brzo ukloniti kožicu s rajčica bez opeklina na prstima.

Najprije operite rajčicu i uklonite peteljku. Zatim napravite mali rez u obliku križa pri dnu rajčice, stavite je  na tanjur i zatim stavite u mikrovalnu na 30 sekundi. Nakon toga izvadite povrće i s njega pažljivo odvojite kožicu koja će već biti malo naborana i lako se skidati.

Budite oprezni: meso rajčice može biti jako vruće!

Foto: Freepik

5. UKISELITE KRASTAVCE

Ako vam se tijekom pripreme jela dogodi da ste zaboravili kupiti kisele krastavce, možete ih brzo napraviti sami. Najvažnije je imati prave sastojke i mikrovalnu pećnicu pri ruci.

Da biste to učinili, u velikoj zdjeli pomiješajte:

* 1 krastavac narezan na tanke ploške

* 2 manja luka, tanko narezana

* 3/4 šalice šećera

* 1/2 šalice octa

* 1 žličica soli

* 1/2 žličice sjemenke celera i

* 1/2 žličice sjemenke gorušice.

Foto: Freepik

Zatim stavite posudu u mikrovalnu pećnicu na 3 minute. Nakon isteka vremena, izvadite, dobro promiješajte i ponovno kuhajte 3 minute. Kad primijetite da se u marinadi počinju stvarati mjehurići, a luk i krastavci postaju mekani i hrskavi, izvadite ih iz pećnice i pustite da se ohlade. Kisele krastavce najbolje je staviti u hladnjak na par sati.

Foto: Freepik

6. OSUŠITE ZELENILO

Ako primijetite da će peršin ili kopar uvenuti, nemojte ih žuriti baciti. Zeleni listovi se mogu osušiti i zatim dodati jelima kao začin. Da biste to učinili, raširite bilje na kartonski tanjur ili papirnati ubrus, a zatim ih stavite u mikrovalnu da se osuše 30 sekundi. Nakon toga ih izvadite, preokrenite i vratite u pećnicu. Isto ponovite još nekoliko puta dok se zelenilo potpuno ne osuši.

Foto: Jurien Huggins, Unsplash

7. BRZO NAMAKANJE MAHUNARKI

Kako biste izbjegli dugotrajno namakanje graha, boba ili leće, možete ubrzati proces pomoću mikrovalne pećnice. Da biste to učinili, stavite ih u posudu s vodom u kojoj ste otopili prstohvat sode bikarbone. Stavite posudu u mikrovalnu na 10 minuta, zatim je ostavite da se ohladi 30 minuta. Grah je spreman!

Foto: Freepik

8. OČISTITE DASKU ZA REZANJE

Mikrovalna pećnica može biti korisna i za čišćenje! Uz njezinu pomoć lako je očistiti dasku za rezanje , vraćajući joj lijep izgled. Da biste to učinili, svaku stranu dobro istrljajte polovicom limuna, a zatim stavite u mikrovalnu pećnicu na jednu minutu. Nakon toga sve što trebate učiniti je isprati dasku pod mlazom vode i osušiti je.

FOTO: ZARA HOME

9. OPERITE ODJEĆU

Ovaj savjet može izgledati čudno, ali ipak djeluje! Mikrovalna pećnica pomoći će vam ako trebate na brzinu oprati čarape ili maramice. Da biste to učinili, pomiješajte vodu i deterdžente u velikoj zdjeli, stavite stvari u nju stavite ih u mikrovalnu pećnicu na 10 minuta. Nakon toga pažljivo uklonite stvari i temeljito ih isperite čistom vodom.

FOTO: CHRISTIAN FICKINGER, UNSPLASH
Komentari