Mikrovalna pećnica postoji u gotovo svakom domu. Zahvaljujući njoj možemo brzo podgrijati, odmrznuti ili skuhati neko jelo. No, njezine mogućnosti daleko su veće, a mi vam ih otkrivamo.
Uređaji poput mikrovalne pećnice postali su nezaobilazni element svake kuhinje. Bez nje je danas teško zamisliti život jer uvelike olakšava pripremu namirnica i kuhanje.
Obično ju koristimo za odleđivanje smrznutih namirnica i jela, podgrijavanje, ali i kuhanje. Mnogi neke etape svojih obroka spravljaju u mikrovalnoj (kuhanje riže) ili u potpunosti spremaju brza i jednostavna jela i deserte (muffine). Neki ne mogu zamisliti kuhanje čaja ili kave bez mikrovalne.
No, mikrovalna pećnica može se koristiti i za niz drugih stvari, a mi vam ih otkrivamo u nastavku!
![](https://dupqmgrdwnev6.cloudfront.net/wp-content/uploads/2024/02/pexels-hakim-santoso-5556176-scaled.jpg?x22215)
1. POVRATITE MEKOĆU STAROM KRUHU
Ako se vaš kruh počeo dobrano sušiti i nije baš za jesti, postoje dvije opcije – napraviti krušne mrvice ili ga omekšati. Ako vam ipak treba u primarnoj ulozi, onda ga uz pomoć mikrovalne ‘vratite u život’. Mikrovalna pećnica pomoći će da kruh ponovno postane mekan i ukusan.
Da biste to učinili, samo ga zamotajte u vlažni papirnati ubrus, stavite na tanjur i ugurajte u mikrovalnu pećnicu na 10 sekundi. Na stakleni stalak možete staviti čašu vode, tako da kruh upije još više vlage i postane još mekši.
![](https://dupqmgrdwnev6.cloudfront.net/wp-content/uploads/2024/02/DEBBIE-WIDJAJA-UNSPLASH-scaled.jpg?x22215)
2. NAREŽITE LUK BEZ SUZA
Ne morate uvijek plakati dok sjeckate luk za salate i ostala jela. Kako biste spriječili da vam sjeckani luk nagriza oči, učinite sljedeće: odrežite oba kraja luka i stavite u mikrovalnu na 30 sekundi. Tako će luk zadržati sva svoja blagotvorna svojstva, ali više neće biti agresivan za oči i izazivati suze.
![](https://dupqmgrdwnev6.cloudfront.net/wp-content/uploads/2024/02/JUSTUS-MENKE-UNSPLASH-scaled.jpg?x22215)
3. OGULITE JEDNOSTAVNO ČEŠNJAK
Glavicu ili nekoliko režnjeva češnjaka stavite na tanjur i stavite u mikrovalnu pećnicu na 15 sekundi na srednju jačinu. Nakon ovog postupka ljuska se lako i brzo skida.
![](https://dupqmgrdwnev6.cloudfront.net/wp-content/uploads/2024/02/Tijana-drndarski-Unsplash.jpg?x22215)
4. SKINITE KOŽICU S RAJČICE
Kako bismo skinuli kožicu s rajčice nije potrebno prelijevati je kipućom vodom ako kod kuće imate mikrovalnu. Pomoću mikrovalne možete brzo ukloniti kožicu s rajčica bez opeklina na prstima.
Najprije operite rajčicu i uklonite peteljku. Zatim napravite mali rez u obliku križa pri dnu rajčice, stavite je na tanjur i zatim stavite u mikrovalnu na 30 sekundi. Nakon toga izvadite povrće i s njega pažljivo odvojite kožicu koja će već biti malo naborana i lako se skidati.
Budite oprezni: meso rajčice može biti jako vruće!
![](https://dupqmgrdwnev6.cloudfront.net/wp-content/uploads/2024/02/close-up-view-tomatoes-bowl-wooden-surface-scaled.jpg?x22215)
5. UKISELITE KRASTAVCE
Ako vam se tijekom pripreme jela dogodi da ste zaboravili kupiti kisele krastavce, možete ih brzo napraviti sami. Najvažnije je imati prave sastojke i mikrovalnu pećnicu pri ruci.
Da biste to učinili, u velikoj zdjeli pomiješajte:
* 1 krastavac narezan na tanke ploške
* 2 manja luka, tanko narezana
* 3/4 šalice šećera
* 1/2 šalice octa
* 1 žličica soli
* 1/2 žličice sjemenke celera i
* 1/2 žličice sjemenke gorušice.
![](https://dupqmgrdwnev6.cloudfront.net/wp-content/uploads/2024/02/pickling-cucumbers-jar-scaled.jpg?x22215)
Zatim stavite posudu u mikrovalnu pećnicu na 3 minute. Nakon isteka vremena, izvadite, dobro promiješajte i ponovno kuhajte 3 minute. Kad primijetite da se u marinadi počinju stvarati mjehurići, a luk i krastavci postaju mekani i hrskavi, izvadite ih iz pećnice i pustite da se ohlade. Kisele krastavce najbolje je staviti u hladnjak na par sati.
![](https://dupqmgrdwnev6.cloudfront.net/wp-content/uploads/2024/02/arrangement-with-delicious-pickles-plate-scaled.jpg?x22215)
6. OSUŠITE ZELENILO
Ako primijetite da će peršin ili kopar uvenuti, nemojte ih žuriti baciti. Zeleni listovi se mogu osušiti i zatim dodati jelima kao začin. Da biste to učinili, raširite bilje na kartonski tanjur ili papirnati ubrus, a zatim ih stavite u mikrovalnu da se osuše 30 sekundi. Nakon toga ih izvadite, preokrenite i vratite u pećnicu. Isto ponovite još nekoliko puta dok se zelenilo potpuno ne osuši.
![](https://dupqmgrdwnev6.cloudfront.net/wp-content/uploads/2024/02/jurien-huggins-jNGs6ISv5vM-unsplash-scaled.jpg?x22215)
7. BRZO NAMAKANJE MAHUNARKI
Kako biste izbjegli dugotrajno namakanje graha, boba ili leće, možete ubrzati proces pomoću mikrovalne pećnice. Da biste to učinili, stavite ih u posudu s vodom u kojoj ste otopili prstohvat sode bikarbone. Stavite posudu u mikrovalnu na 10 minuta, zatim je ostavite da se ohladi 30 minuta. Grah je spreman!
![](https://dupqmgrdwnev6.cloudfront.net/wp-content/uploads/2024/02/different-type-raw-dry-legumes-composition-marble-table-surface-scaled.jpg?x22215)
8. OČISTITE DASKU ZA REZANJE
Mikrovalna pećnica može biti korisna i za čišćenje! Uz njezinu pomoć lako je očistiti dasku za rezanje , vraćajući joj lijep izgled. Da biste to učinili, svaku stranu dobro istrljajte polovicom limuna, a zatim stavite u mikrovalnu pećnicu na jednu minutu. Nakon toga sve što trebate učiniti je isprati dasku pod mlazom vode i osušiti je.
![](https://dupqmgrdwnev6.cloudfront.net/wp-content/uploads/2024/02/ZARA-HOME.jpg?x22215)
9. OPERITE ODJEĆU
Ovaj savjet može izgledati čudno, ali ipak djeluje! Mikrovalna pećnica pomoći će vam ako trebate na brzinu oprati čarape ili maramice. Da biste to učinili, pomiješajte vodu i deterdžente u velikoj zdjeli, stavite stvari u nju stavite ih u mikrovalnu pećnicu na 10 minuta. Nakon toga pažljivo uklonite stvari i temeljito ih isperite čistom vodom.
![](https://dupqmgrdwnev6.cloudfront.net/wp-content/uploads/2024/02/CHRISTIAN-FICKINGER-UNSPLASH-scaled.jpg?x22215)