FENG SHUI U ORMARU: pravila za uređenje prostora za pohranu odjeće u spavaćoj sobi

Drevna kineska vještina uređenja prostora veliku pažnju poklanja svim prostorijama, pa tako i spavaonici. To je mjesto na kojem se opuštamo, odmaramo i obnavljamo svoju energiju. Stoga je svaki element njezina uređenja bitan. Saznajte kako ćete osmisliti dio gdje vam stoji odjeća!

 

 


Mnogi upravo u spavaćoj sobi pronalaze svoj duševni mir i osjećaju se najsigurnije. Pored spavanja i odmora, to je mjesto u koje se volimo povući kada trebamo malo privatnosti i intime od ostalih ukućana, promisliti o nečemu ili pak čitati i meditirati. Kako bismo sve to postigli, te maknuli negativnu energiju iz spavaće sobe, sve češće u uređenju pribjegavamo feng shui pravilima.

Drevna istočnjačka vještina uređenja prostora zasnovana je na duhovnim principima i uči nas kako prostor osloboditi od negativne energije, a samim time i napetosti, lošeg raspoloženja, nesklada…

Foto: Home Book

U ovom tekstu pozabavit ćemo se ormarima – saznajte kako ih urediti prema feng shuiju i time doprinijeti kvaliteti svoga života!

Foto: Claire Lloyds Davies

 


GDJE SMJESTITI ORMAR?

Vrata, kao i sve ostale otvore u spavaćoj sobi, tijekom spavanja, treba imati zatvorene. Kada su sva vrata, pa i ona od ormara, zatvorena, energija bolje protječe kroz cijelu prostoriju, ali isto tako ne “bježi” kroz nju te tako štiti i ojačava vaše zdravlje, vaš san, kao i odnos s partnerom. Isto tako, ne vješajte stvari po vratima ormara, jer to donosi dodatni teret u prostoriju.

Foto: Darko Mihalić

KOLIKO ODJEĆE?

Što manje – to bolje. Feng shui općenito ne voli previše detalja kao ni pretrpane ladice i ormare. Gomilanje stvari uzrokuje loše odnose i udaljavanje od ljudi. Savjetnici preporučuju da barem jedna trećina ormara bude prazna. No, vjerojatno se pitate kako to postići s obzirom na to da nam ormari gotovo uvijek “pucaju po šavovima” od količine odjeće, rublja i modnih dodataka. Jedino rješenje je da konačno napravite čistku u njima.

Foto: El Mueble

Feng shui ne voli prašinu jer stvara zastoj u prostoriji. Ovo će onda prilika da maknete svu prašinu s polica te ih oslobodite odjeće koja vam ne treba, ne odgovara vam veličinom i koju ne nosite više od dvije godine. Čišćenje ormara i bacanje suvišnih ormara te stvaranje slobodnog prostora unutar njega privlači pozitivnu energiju.

Foto: @Sweetpagesco / Unsplash

RASPORED ODJEĆE

U feng shuiju svaka stvar treba imati svoje mjesto pa tako i u ormaru odjeća treba biti uredno posložena i razvrstana. Često koš za prljavu odjeću držimo u spavaćoj sobi, a ponekad u ormaru. Sada je vrijeme da košaru proslijedite u kupaonicu i da prljavo rublje ne zadržavate po ormarima, stolicama, na podu ili kutevima spavaće sobe. Tako se naime odlijeva pozitivna energija iz doma.

 

Foto: MiCasaRevista

KAKVE KOMADE KUPOVATI?

Prilikom iduće kupnje odjevnih predmeta i modnih dodataka vodite se kriterijima: treba li mi to i sviđa li mi se? Dakle, prema feng shuiju, nije uputno nabavljati hrpu stvari, ali treba odabirati one koje nam se baš jako sviđa. Tako sprečavate kupnju onih komada koji će vjerojatno završiti na dnu ormara i koje nikada nećete nositi.

A ako doista budete nosili odjeću koja vam se sviđa, u njoj ćete se osjećati bolje i biti pozitivniji. A onda ćete takve ljude i privlačiti.

Foto: @dhruvbeing / Unsplash
Komentari