VOLITE SHABBY CHIC? Pet jednostavnih načina kako ga možete unijeti u dom

Trendovi u svijetu interijera mijenjaju se brže no ikad, stoga nije čudo što često zaboravimo ili zanemarimo stilske klasike koji su današnjim trendovima utkali put. Shabby chic jedan je od njih.

 

 

 

Pojavio se još početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća u Britaniji, a vrhunac popularnosti doživio je u devedesetima u SAD-u. Odande se polako proširio i po ostatku svijeta. Jedna od prednosti ovog popularnog stila njegova je prilagodljivost i bezvremenska nota kojom odiše. Njegovu šarmu svakako doprinose nježne tkanine, svijetle nijanse, vintage komadi i cvjetni motivi. Želite li u svom domu dašak shabby chic stila, ovih pet trikova vrijedi isprobati:

 

Foto: DMA Homes

1. Opskrbite se cvjetnim uzorcima

Ovo je pravi must-have za shabby chic, pa predlažemo da zidove obložite kakvom starinskom tapetom s nježnim, romantičnim motivom. Tako će prostorija dobiti na toplini i šarmu, osobito ako je riječ o spavaćoj sobi.

S obzirom na to da ovakvi motivi najbolje funkcioniraju na nešto većim površinama, alternativa tapetama su zavjese. Birajte prozračne, nježne materijale s motivom grančica, cvijeća i sl., no pripazite na mjeru. Uzorak ne bi smio biti pretjerano upadljiv, već nježan i suptilan.

Foto: Houzz
Foto: Houzz

 

Foto: One Kin Design

2. Nježna paleta boja najbolji je saveznik

Izbjegavajte tamne i upečatljive boje – one su s ovim stilom gotovo nespojive. Radije birajte svijetle, pastelne nijanse. Ako niste ljubitelj ovakve palete boja, možete se odlučiti i za potpuno bijelu varijantu. U tom slučaju, ne morate strahovati da ćete pretjerati s bjelinom. u ovom je stilu to nemoguće, sve dok koristite što više različitih i skladnih materijala u interijeru.

Još jedan čest element ovakvih interijera su sofe s bijelom presvlakom. Imate li k tome stariju sofu retro oblika, bit će to pun pogodak.

Foto: DelightFUULL

3. Pronađite i osvježite stari namještaj

Stari komadi namještaja koji se novim, nemarnim slojem boje “pretvaraju” kao da su novi(ji) nezaobilazan su element svakog shabby interijera. Imate li na tavanu kakav stari komad koji već godinama namjeravate baciti idealan je kandidat za mali makeover – uzmite u ruke brusni papir, kanticu boje i kist – i dajte mašti na volju. Držite se gore navedenih svijetlih nijansi.

Obojite namještaj u bijelo ili u koju pastelnu nijansu. Ako niste ljubitelj boje, i prirodna boja drveta dolazi u obzir ako je ostatak namještaja i detalja u zadanoj paleti.

Foto: Houzz
Foto: Houzz

Ako niste vični u renoviranju starog namještaja, možete birati i nove komade inspirirane davnim vremenima.


4. Iskoristite ogledala

Birajte zanimljive starinske modele koji će interijer vratiti u neka minula vremena. Osobito efektno će izgledati ako ogledalo velikih dimenzija oslonite o zid. Prostor će pritom djelovati svjetlije i prostranije. Alternativno, možete smjestiti i zidno ogledalo iznad kakve komode. Izbjegavajte moderne i jednostavne modele ogledala jer nećete postići željeni dojam.

 

Foto: Houzz
Foto: Houzz

5. “Odvucite” shabby chic izvan kuće

Imate li terasu ili balkon, zašto je ne biste zavili u shabby motive? Ovaj stil odlično funkcionira i u eksterijerima zahvaljujući cvjetnim uzorcima i drvenim površinama koje se stapaju s okolišem. Birajte bijeli vrtni namještaj u metalnoj izvedbi ili pak drveni koji djeluje pomalo istrošeno.

 

Foto: One Kin Design

 

Foto: Houzz
Foto: Houzz

 

 

Komentari