Stanovi s visokim stropovima imaju više prednosti nego što mislite. Iskoristite ih!

Starinski građanski stanovi nisu ni upola toliko popularni i traženi koliko oni u novogradnji, iako se, nažalost, kvaliteta današnje stambene gradnje ne može usporediti s onom nastalom prije 100-tinjak godina. No, to nije sve…. Saznajte sve prednosti stanova s visokim stropovima!

 

Interijeri s visokim stropovima, a u nekim slučajevima i oni koji se nalaze u potkrovlju imaju veći prostor između poda i stropa od standardne visine u stambenoj gradnji koja se kreće od 260 do 270 cm. To je visina koja je dovoljna za kretanje a da se ne osjeća skučenost te da se nesmetano postave unutarnji i vanjski otvori na standardnu visini, te kod prozora ostaje mjesta i za kutiju za rolete. No, kod visokih stropova imate još više prostora koji možete iskoristiti. Na koji sve način, saznajte u nastavku…

 

NOVA ETAŽA

Visina od preko tri ili pak četiri metra daje nam sjajnu mogućnost – nova etaža, ali ne klasična, cijelom površinom prostorije, nego jednim njezinim dijelom. Ovo je izvrsno rješenje u malim stanovima jer se tako u jednoj prostoriji dobije dodatni, posve funkcionalan sadržaj, koji usto djeluje i vrlo atraktivno. Na međukatu koji se može napraviti na više načina, a do kojeg se dolazi stepeništem ili ljestvama obično se nalazi ležaj za spavanje, radni prostor, dodatni kutak za odmor kada netko od stanara poželi malo privatnosti.

 

 

Foto: S. Zajaczkowski

 

DEKORACIJE

Štukature, ukrasi na zidu ili stropu su trenutno in! I to ne samo u stanovima s visokim stropovima, nego i onima standardne visine. No, u starinskim stanovima ove dekoracije dolaze do izražaja više nego u bilo kojem drugom prostoru. Štukaturu možete postaviti na spoju zida i stropa ili na centar stropa štukaturu koja će činiti kružni, kvadratni ili pravokutni oblik. Unutar plohe koju omeđuje štukatura postavite rasvjetu.

 

Foto: Ambijentdizajn.si

 

BOJA, TAPETE, NALJEPNICE

Prostorije s visokim stropovima podnijet će da im stropovi imaju drugačiju boju od ostatka zidova i da ona može biti jako naglašena pa čak i ekscentrična. Pored jakih boja, mogu se stavljati i tapete koje će pružati bolju toplinsku i zvučnu izolaciju. Njihov uzorci mogu biti također vrlo upečatljivi, pa čak i cvjetnog dezena. Isto tako, efektna ideja su i gotove naljepnice ili unikatne koje ćete dati izraditi prema osobnim afinitetima.

 

Foto: Pinterest

 

PUNO BOJA U PROSTORIJI

Kada imate stan s visokim stropom, u njega, osim na sam strop, može unijeti doslovno – sve. Ili u svakom slučaju više nego u prostorije standardne visine. Upečatljivi uzorci tapeta ili oslikanih zidova, puno slika i fotografija, tamne boje na zidovima ili namještaju mogu jako dobro funkcionirati kada je u prostoriji visoki strop. Sve što bi vam inače bilo previše, ovdje ipak jako dobro funkcionira.

 

Foto: David Cousin-Marsy

 

VIŠE SKLADIŠNOG PROSTORA

U stanove običavamo stavljati ormare, police i komode svjetlijih nijansi i ravnih, jednostavnih linija upravo zato da ne bi zagušivale prostor i činile ga manjim nego što jest. No, kada je riječ o prostorijama s visokim stropom (osim ako doista nije riječ o maloj kvadraturi), onda su ormari od poda do stropa, baš koa i kuhinjski elementi, dopušteni. Čak se znaju vodoravno posložiti uz sam strop, baš kao i police za knjige. Tako jednostavno rješavate problem skladištenja, a prostor ostaje jednako lijep.

 

Foto: David Cousin-Marsy
Komentari