Ladanjske kuće

Od rustike do suvremenih interijera

Uređenje ladanjskih kuća, koje su prvenstveno namijenjene odmoru i uživanju u netaknutoj prirodi koja ih okružuje, trebalo bi koloritom i materijalima odražavati njihov neposredni okoliš. Najistaknutiji i najupečatljiviji dio interijera, od podnih do zidnih obloga pa sve do netaknutih grubih krovnih greda, koje su neizostavni dio dekora činit će sve vrste autohtonih drva (bukva, hrast, kesten…).
U ladanjskim kućama u kojima se želi naglasiti rustikalni „štih“, osnovni kolorit će činiti varijante smeđe i zelene boje, nadopunjene crvenom, plavom ili žutom bojom.

Za novoizgrađene ladanjske kuće suvremenoga arhitektonskog izričaja savjetujem stavljanje naglaska na moderni namještaj i dekorativne predmete s osnovnom bijelom bojom. Isto vrijedi i za materijale: aluminij, staklo, koža, plastika, beton… i slični materijali utjecat će na stvaranje dojma suvremenosti.

cattelan (30)

Kontinentalne ladanjske kuće

U kontinentalnim ladanjskim kućama preporučam masivan drveni namještaj, koji stilski prati glavne odrednice svojstvene  lokalnoj kontinentalnoj rustici – ormari i komode mogu imati izrezbarene ukrasne detalje, kao i fino obrađene nožice prekrivene različitim mat premazima ali i one koji mogu otkrivati čudnovate oblike prirodnih godova drva jer same po sebi pružaju originalan dekor namještaju.

Uz uobičajene masivne drvene stolove obvezne su i drvene stolice, a dobro će izgledati i jednostavne klupe od grubljega, neobrađenog drva, naročito u prostorima veće kvadrature. Stolice smještene oko središnjega stola za blagovanje mogu imati izrezbarene naslone (naročito su upečatljivi oni s izrezanim motivom srca), a u rustikalno uređenim prostorima rjeđe će se naći oni s naslonima za ruke.

U kuhinjskim prostorima valja razmisliti o tradicionalnim krpama na zidu s porukama – ovakvi autentični starinski ukrasi mogu se prilično povoljno naći na sajmovima antikviteta. Osim obveznoga kredenca, kuhinjski aparati poput štednjaka idealna su „retro“ linija, inspirirana starinskim štednjacima naših baka loženih na drva. Gornje kuhinjske elemente zamijenite drvenim zidnim policama, čiji se sadržaj po potrebi može i sakriti pamučnom tkaninom.

U spavaćim sobama najbolje će izgledati viši drveni kreveti s povišenim drvenim uzglavljima. Uz ormare nikako se ne smije zaboraviti i na škrinje, koje su i preteče današnjih ormara i komoda. Ako ne možete nabaviti originalne, starinske, predlažemo da kod stolara naručite vjerne kopije. Škrinje će, ne samo riješiti problem odlaganja suvišnih stvari, već i stvoriti autentičniji doživljaj i atmosferu prostora. Škrinje se također mogu oslikati motivima veselih rascvjetanih ruža ili jorgovana, ili pak samo obojiti debelim premazima zelene ili smeđe boje. Sa svake strane kreveta postavite dva rustikalna noćna ormarića s obvezatnim noćnim lampicama koje izgledom podsjećaju na starinske „petrolejke“. Iznad kreveta se preporučuju slike svetaca ili, ako doista želite kreirati osjećaj seoske idile i vjernosti tradicionalnom, fotografiju s vjenčanja koju možete dati na doradu u foto-studiju, koji će se pobrinuti da fotografija djeluje starinski i rustikalno. Na velike jastuke i deblje poplune ispunjene mekim perjem i smještene u veselu dvobojnu kariranu posteljinu stavite jednobojne dnevne prekrivače od gruboga platna konoplje.

ladanje

Za kupaonice predlažem oblaganje dijela zida u drvo ili kamen te starinske kade s mjedenim nožicama. Umivaonici  bi, idealno trebali biti oblika starinskih lavora, a slavine od mjedi.

Podovi su obvezatno drveni ili pak izrađeni u kombinaciji prirodnoga kamena i drva. Sve je popularnije i oblaganje zidova kamenom, kao i otvorenih kamina. Gdje ne postoji mogućnost otvorenoga kamina, predlažemo razmatranje postavljanja starinskih peći kakve su nekad urešavale seoska domaćinstva. Uz otvorene kamine i peći obvezni su i tzv. pretpečnjaci, kao i lopatice i žarači – i ovdje za sve one koji žele sačuvati osnovni rustikalni stil uređenja predlažem posjet sajmovima antikviteta i odabir originalnih detalja koji će zaokružiti konačnu sliku prostora. Otvoreni kamini tražit će i mjedene posude za odlaganje pepela, a za odlaganje cjepanica drva predlažem drvene škrinje koje ćete smjestite pored peći/kamina. Alternativno, može poslužiti i veća pletena košara.

Viseće rasvjetno tijelo u kuhinji neka bude metalno bijelo s plavim ili crvenim tankim rubom, dok u sobe možete postaviti nešto raskošnije lustere od mjedi. Alternativno, lijepo će izgledati i lampe od šiblja ili one čiji su obodi obučeni u tkanine s utkanim motivima neke narodne nošnje tog kraja.

Korak dalje od tradicionalne rustike

Za ladanjske kuće tradicionalne rustikalne arhitekture, ali u kojima se želi postići „odmak“ od tipičnih linija i materijala karakterističnih za to podneblje, nije nužno voditi se načelom usklađivanja boja interijera i eksterijera. Kako ladanjske kuće primarno služe za odmor i opuštanje, svijetle boje – naročito sve nijanse bijele – djelovat će istodobno osvježavajuće i stimulativno, dok će drvene krovne grede ili kameni zid ipak podsjećati da je riječ o mjestu „otvorenom“ prirodi. U takvim interijerima dobro će izgledati udobne tekstilne sofe boje pijeska i smeđi sagovi koji podsjećaju na pravo krzno. I ovdje nije loše razmisliti o pokojem tamnom elementu, poput crnih drvenih okvira na sofama, foteljama ili pokojoj zidnoj polici, jer će se uporabom kontrastnih nijansi prostor prirodno „podcrtati“, čineći ga prirodnijim i vizualno ugodnijim. Za veće prozore savjetujem mekane, prozračne zavjese, nadopunjene dodatnim težim tekstilnim zavjesama s nježnim floralnim ili klasičnim motivom, dok je na manje prozore dovoljno postaviti kraće dekorativne pamučne zavjesice.

ladanjska kuća

Osim kombiniranja rustikalnoga i suvremenog stila, danas se u ladanjskim kućama uočava i trend „ubacivanja“ pokojeg klasičnog detalja, kao što su tapete klasičnih motiva, otvoreni, izrezbareni kamini, kristalna rasvjetna tijela, ogledala raskošnih okvira i svijećnjaci… Ukoliko se odlučite za takav „hrabriji“ pothvat, savjetujem ograničenu uporabu boja i nijansa – ukratko, da se, iako stilom odudaraju, namještaj i predmeti međusobno stapaju i nadopunjuju kroz što je moguće jednostavniju paletu. Zanimljivo će izgledati i usklađivanje motiva i boja debljih zavjesa s motivima na zidovima – u ladanjskim kućama je naročito u trendu starinski način dekoriranja zidova ukrasnim valjcima. Za one koji žele stvoriti uistinu originalnu atmosferu, predlažem da se ukrasni ornamenti apliciraju na zidove premazane vapnom.

U novoizgrađenim ladanjskim kućama savjetujem posebnu pozornost posvetiti rasvjetnim tijelima zanimljivih dimenzija i linija, a koja će imati i važnu, središnju estetsku ulogu – vrlo će efektno djelovati viseće lampe čija konstrukcija čini zanimljivu igru svjetla i sjene na okolnim zidovima. Za unošenje topline poslužit će elementi od cigle (stropovi, zidovi, dimnjaci), gusti grmovi sobnoga bilja, slike većih dimenzija sa žarkim bojama, zidni zatvoreni električni ili plinski kamini…  U ovako uređenim interijerima izbjegavajte zavjese, posebno ako su „u igri“ velike staklene stijene s lijepim pogledom na eksterijer. U modernim prostorima posvetite se detaljima koji će „odisati ladanjem“ – primjerice, ako je kuća u unutrašnjosti, uz suvremeni namještaj i materijale ne će loše izgledati ukrasni jelenji rogovi, posebno ako ih se na jedan zid postavi čak nekoliko, a između postavite ambijentalnu rasvjetu. Ako se suvremeno uređena ladanjska kuća nalazi na obali, predlažem uporabu pravoga ili sintetičkog kamena kao podne ili zidne obloge, a kao osnovni materijal namještaja autohtono crnogorično drvo ili maslinu.

giusti portos 1 (5)

Kontinentalna rustika – suvremena ladanjska kuća

Za kontinentalnu rustiku ipak izbjegavajte namještaje visokoga sjaja te stavite naglasak na prirodnost – stoga nisu poželjni umjetni materijali i fluorescentne boje.
Suvremeni aparati su nužnost i u ladanjskim prostorima – kako bi se sačuvala atmosfera tradicijskoga i autohtonog. Zato savjetujem da ih skrijete pogledu u za njih određena mjesta u ormarićima, a za aparate poput hladnjaka ili perilica za suđe, iza drvenih fronti kuhinjskih elemenata.
Preporučam vrata i prozore od drva te izbjegavanje PVC rješenja, bez obzira na to koliko vjerno „oponašali“ drvene.

U moderno uređenim interijerima kuća za ladanje ipak je poželjno, barem nekim detaljem, dati do znanja da je riječ o kući za odmor, ali i sugerirati gdje se one nalaze. Za kuće u unutrašnjosti predlažem upotrebu zanimljivih dekorativnih predmeta, poput primjerice punjenih ptica na zidu ili prekrivanje prozorskih daski grubim kamenom.
Bilo koji vid kamina, bez obzira je li otvoren ili zatvoren, modernih ili klasičnih linija, učinit će svaku ladanjsku kuću mjestom koje „zrači“ čarobnom toplinom i nezaboravnim osjećajem intime.

Komentari