Potkrovlja: izazovi i prednosti šarmantnih tavanskih prostora

Individualnost – to je jedna od prvih asocijacija koje se pojavljuju kad se spomenu potkrovlja, zar ne?

Zahvaljujući višedesetljetnom zasićenju našeg životnog prostora super-praktičnim, ali često tipiziranim i monotonim stambenim prostorima, već sama pomisao na život u potkrovlju uzbuđuje mogućnostima koje se kriju u tim visokim prostorima kosih i neobičnih ploha.

Foto: Fredrik J Karlsson
FOTO: FREDRIK J KARLSSON

Kao i sve u životu, potkrovlja imaju svoje dobre i manje dobre strane – međutim, kod ovih je prostora neobično da vrline ili mane ovise o tome koga pitate. Jednostavno, potkrovlja gotovo nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a pomisao na život u potkrovlju podjednako može izazvati oduševljenje kao i odbojnost.

Ono što je važno spomenuti jest da gotovo da ne postoje dva identična potkrovlja, a ovaj je fenomen možda najvidljiviji u starim zgradama. U tim prostorima sve pršti od prekrasnih, gotovo zaboravljenih tesarskih majstorija, s visinama koje nerijetko prelaze pet metara, a ponegdje se nađe i kakav spektakularan ovalni prozor s pogledom na ulicu.

FOTO: FREDRIK J KARLSSON

Jasno, kritičari će reći da premda velikih površina i visina, takvi stanovi pate od funkcionalnih problema jer elementi nosive konstrukcije prolaze cijelim prostorom i od stanara zahtijevaju gimnastičke sposobnosti, da ne spominjemo gotovo nemoguće kretanje po mraku. Pa ipak, poseban šarm takvih prostora će uvijek imati svoju publiku, često iz redova arhitekata, dizajnera i umjetnika.

FOTO VIA FRESHOME

Pri odabiru svog idealnog stana u potkrovlju važno je jasno postaviti prioritete, jer ovi prostori ne pružaju neograničene mogućnosti pri uređenju. Valja računati da su prostori niži od 100 centimetara pogodni samo za spremišta, a u dijelu prostora nižem od 170 cm da dobro je planirati krevet, garnituru za sjedenje, kuhinju, WC školjku… U tim dijelovima potkrovlja bilo koja funkcija je dobro došla, osim prolaza.

MCKAY FLOORING

Sljedeći važan aspekt potkrovlja je – krov. Stanje konstrukcije, toplinske izolacije i pokrova krova je presudan čimbenik za život u potkrovlju, jer bilo koja manjkavost krova može imati skupe posljedice. No kakav god krov bio, treba znati da će u stanu u potkrovlju uvijek ljeti biti nešto toplije, a zimi hladnije nego u drugim prostorima. Suvremeni materijali tu razliku znatno umanjuju, ali je ona ipak prisutna i treba je biti svjestan. Preporuča se stoga dobro provjeriti stanje krova, a ako se radi adaptacija, ne štedjeti na ugradnji kvalitetnih materijala.

Isto, pa i više, vrijedi za krovne prozore. Razmotrite samo one renomiranih proizvođača, a preporučamo da se ugradi i električno pokretanih krovnih prozora sa senzorima za oborine. Osim što omogućuje ugradnju na teže dostupna ili visoka mjesta, senzori za oborine će omogućiti potpuno bezbrižan život u potkrovlju, bez potrebe za gledanjem vremenske prognoze i zatvaranja svih prozora prije odlaska iz kuće.

Projekt: Black and Milk Residential
Projekt: Black and Milk Residential

Život u potkrovlju je po mnogočemu poseban. Specifičnost, unikatnost i projektantska spretnost ključni su čimbenici kvalitetnog potkrovnog stana, a s njima pod ruku idu potreba za kompromisom i visoki estetski potencijal.

Dodatni savjeti

  • Izbjegavajte potkrovlja koja nemaju drugih otvora osim krovnih prozora – pogled samo u nebo nakon nekog vremena postane monoton.
  • Klima-uređaj je u potkrovlju najčešće obvezan. Preporuča se postaviti ga na čim višu poziciju u prostoru.
  • Ako je prostor veće visine, pri planiranju krovnih prozora preporučljivo je planirati barem jedan prozor pri vrhu – olakšat će provjetravanje za toplih dana.
  • Pri planiranju ne smetnite s uma visinu! Ono što u tlocrtu izgleda zgodno, u stvarnosti može biti teško upotrebljivo i prenisko.
Komentari