KOMBINIRANJE PLOČICA: donosimo vam 6 genijalnih kupaonica koje će biti pravo nadahnuće

Odabir pločica za kupaonicu nije nimalo jednostavan zadatak, osobito kada se odlučite na kombinaciju zidnih i podnih pločica različitih uzoraka, boja i stilova. Potraga za modelima pločica koji će biti različiti, a istovremeno savršeno usklađeni može se pretvoriti u noćnu moru ako nemate vremena ni inspiracije. No, zato smo mi tu…

 

 

Koju nijansu pločica izabrati? Mat ili sjajne? Kakav oblik? S uzorcima ili bez? I kako ih posložiti da djeluju skladno? Otkuda krenuti i kako sve osmisliti da djeluje skladno, u trendu i originalno? Vjerojatno su ovo pitanja koja si svi postavljamo kada krećemo u osmišljavanje nove ili adaptaciju postojeće kupaonice. Najveća dilema svakako su pločice… Ipak je riječ o elementu za koji treba izdvojiti puno novaca, a usto trebaju biti kvalitetne i stilski usklađene, pa su nedoumice i oprez posve s razlogom prisutni. I zato je temeljita priprema u odabiru keramike doista nužna.   

Kako bi vam pomogli pronaći inspiraciju ako ste u procesu stvaranja nove kupaonice ili tek o tome razmišljate, u nastavku vam donosimo 5 predivnih kupaonica s odlično kombiniranim pločicama.

 

1.

U ovoj kombinaciji su čak 3 vrste pločica koje savršeno funkcioniraju zajedno, a sve je ostalo unutar sive boje. Ako želite imati kupaonicu u jednoj boji, svakako je bolja ideja da to budu različite nijanse, a po mogućnosti i različiti uzorci. Ovdje su to uzorci kamena i drveta, koji su sada vrlo popularni. 

Trend korištenja keramike koja izgledom imitira prirodne materijale već je neko vrijeme prisutan u svijetu interijera, a sada je tehnologija izrade ovih pločica toliko napredovala da ih je gotovo nemoguće razlikovati. U ovoj kupaonici vidimo odličnu primjenu upravo takvih pločica s uzorkom prirodnih materijala. Zid kod umivaonika dodatno je istaknut pločicama s uzorkom kamena kakve često vidimo u dnevnim boravcima na akcentnim zidovima, a pod izduženim dimenzijama pločica s uzorkom drveta. Njima su pridružene svijetlo sive mat pločice. Tako je stvorena siva kompozicija, ali vrlo dinamična i raznolika.

Foto: Chasity Cortijo

 

2.

Još jedan trend u svijetu dizajna keramike jest upotreba pločica manjih dimenzija te različitih, šarenih uzoraka čijim slaganjem se dobiva zanimljiva struktura popularno nazvana patchwork. Tako se ovim dinamičnim i razigranim patchworkom uzorkom interpretira vrlo popularan dizajn starih keramičkih pločica, ali u suvremenom duhu. Njima su ovdje dodane pločice velikih dimenzija u obliku pravokutnika u bijelim i tirkiznim tonovima koji se povezuju s bojama na patchwork uzorku. Pored toga, jedan od modela tih velikih pločica ima reljefnu površinu što daje dodatnu atraktivnost. 

Foto: Petrokov

3.

Jedan od noviteta u svijetu dizajna interijera je uzorak mramora na keramici, koji je također dio priče o trendu imitacije prirodnih uzoraka, ali i povratka klasičnog stila i elegancije u interijere. Uzorak mramora doista savršeno funkcionira sa svim bojama (bitno je paziti da baza i žilice na pločicama odgovaraju bojama na drugim pločicama), a pravo otkriće je kombiniranje s nježnim pastelnim tonovima te jakim bojama poput crne, zelene i plave.

Dodatna zanimljivost u ovoj kupaonici je način slaganja ružičastih pločica u riblju kost te dodatak treće vrste pločica s heksagonskim oblikom.

Foto: Domino

4.

Pod kupaonice obložen je trenutno traženim načinom slaganja u riblju kost čija se plava boja savršeno slaže sa zidnim pločicama ‘maroko’ koje već godinama ne izlaze iz mode. Dominiraju razigrani cvjetni motivi, kao i plava boja koja donosi dašak Mediterana i egzotike u prostor. U ovoj kupaonici vidimo još jedan vrlo popularan trend pri dizajnu interijera, a to su police u obliku zidnih niša ispunjene biljkama i sredstvima za njegu i higijenu.

Foto: The Bold Look Of Kohler

5.

Unesite malo posebnosti i kreativnosti u svoju kupaonicu fantastičnim kombinacijama crno-bijelih pločica s mramornim uzorkom koje podsjećaju na tipke klavira. Bitno je da takve pločice, s ekstravagantnijim uzorcima budu koncentrirane na jednoj površini, kao na ovom primjeru. Također, dobro ih je staviti na manji zid ili jedan dio većeg zida, pa izgledaju kao dekoracija.

U malim kupaonicama poput ove dobro se poslužiti oblicima pločica koje će dati iluziju većeg prostora. Primjerice, koristite pločice u obliku pravokutnika, vertikalno položene, jer se tako taj zid doima širim nego što jest.

Foto: Home Desinging

 

6.

Isplativa alternativa korištenju prirodnog kamena su pločice s uzorkom popularnog terazza u čijem se sastavu nalaze dijelovi mramora, granita, stakla i kvarca pomiješani vezivom. Upravo u tome leži ljepota i zanimljivost ovog svestranog materijala koji može izraziti najrazličitiju igru bojama i oblicima, a pritom  je iznimno izdržljiv.

Iako uočljiv i dinamičan, terazzo se može sjajno kombinirati s pločicama koje također imaju uzorak, primjerice betona, kao u kupaonici ispod. Ako su vam bijele pločice previše obične, možete se poigrati načinom njihova slaganja.

Foto: Kbbark

 

Kao što vidite, pločice nude vrhunska kreativna rješenja dizajna za kupaonicu sa svojim nevjerojatnim rasponom oblika, materijala, boja i naravno, uzoraka. Kao što je pokazano na ovim lijepim primjerima, uparivanje različitih pločica kako bi stvorili svoj jedinstveni izgled izvrstan je način da unesete osobnost i karakter u svoj dom!

Komentari