Kako opremiti stan za osobe zrelije životne dobi?

U dobi iznad 65 godina, velik je broj ljudi već u mirovini, a rasterećenje od poslovnih obaveza otvara novi svijet uživanja u slobodnom vremenu i razonodi s obitelji i prijateljima. Više slobodnog vremena može značiti i više uživanja u vlastitom interijeru u kojem će se težiti toplini i udobnosti.

Foto via Fantastic Frank
Foto via Fantastic Frank

Ponovno otkrivena udobnost dnevne sobe – slobodno vrijeme, a naročito u zimskim mjesecima, nerijetko poziva na u udobnost naslonjača ili sofe pred TV-om. U takvim trenutcima važnim će se pokazati da su sve stvari na dohvat ruke. To će omogućiti multifunkcionalni namještaj poput sofa ili taburea koji sa strane imaju ugrađene odjeljke za novine ili časopise, ili pak odlaganje čaša. Iznimno praktičnim pokazat će se i stolići čija se gornja ploha može otvoriti i u njihovu unutrašnjost smjestiti daljinski upravljači ili dekica za popodnevni odmor. Od tekstila u interijeru osoba ‘zrelije’ dobi predlažemo udobne prirodne materijale.

Foto via Fantastic Frank
Foto via Fantastic Frank

Viši sjedeći namještaj – U interijerima osoba zrelije dobi predlažemo izbjegavati niži sjedeći namještaj koji se može pokazati ‘napornijim’ prilikom ustajanja. Isto vrijedi i za krevete. Iz tog razloga predlažemo izbjegavanje japanskog stila uređenja kao i neke niže klasične ili minimalističke fotelje i sofe.

Za razliku od sjedećeg namještaja i kreveta, u kuhinjama se nastojte voditi obrnutim principom – postavljanje nižih visećih kuhinjskih ormarića gdje je sve lakše dostupno i pri ruci – bez potrebe penjanja po stolicama ili ljestvama.

Foto via Fantastic Frank
Foto via Fantastic Frank

Vrijeme je za više razonode s prijateljima i članovima obitelji. U dijelu interijera u kojem unučići provode najviše vremena predlažemo postavljanje škrinje ili komode za smještanje svih igračaka, knjiga i ostalih ‘rekvizita’ najmlađih posjetitelja. Na taj način će prostor uvijek biti pospremljen, a unučići će osjećati prostor ‘svojim’ i uvijek znati gdje što pronaći. Za kvalitetno provođenje vremena u krugu prijatelja dobrim će se pokazati manji četvrtasti ili okrugli stol presvučen u tamno zelenu ‘barsku’ čohu, a koji će smješten u jedan od kutova dnevne sobe ‘pozivati’ na društvene igre.

Osobe zrelije dobi često s ponosom pokazuju fotografije djece i unuka – predlažemo da se u dijelovima interijera u kojima najčešće borave kao dekor postavi manji pano na koje će ‘smjestiti’ većinu omiljenih slika svojih najdražih. Isto se može postići i na način da se na stolić za kavu postavi prozirno staklo ispod kojeg će smjestiti fotografije – češćim mijenjanjem njihova rasporeda dobit će se uvijek drugačiji i originalan dekor u tom prostoru.

Projekt: Evgenija Anfilova
Projekt: Evgenija Anfilova

Neke podne obloge, bez obzira koliko estetski zamamne i lagane za održavanje, skliskije su od drugih, što ih čini potencijalno opasnima za najmlađe i najstarije članove obitelji. Stoga se prilikom kupnje svakako raspitajte o važnom ‘sigurnosnom’ segmentu proizvoda. U interijerima osoba zrelije dobi općenito se preporuča i izbjegavanje laganih tepiha, kao i dodatno učvršćivanje ljepljivim trakama onih težih.

Umjesto većeg broja manjih stolnih ili stajaćih lampi, predlažemo da u cijelom stanu, a posebno u hodnicima, na stropove svakako postavite rasvjetna tijela jačeg intenziteta kako bi se izbjeglo nepotrebno stvaranje sjena i  osigurala optimalna svjetlost.

Foto via Fantastic Frank
Foto via Fantastic Frank

 

Od boja preporučamo smirujuće nježnije tonove, posebno za spavaće sobe. Za osobe zrelije dobi preporučamo izbjegavati sve ‘high-tech’ kućanske aparate za koje je ponekad potrebno završiti ‘kratki tečaj’ da bi se naučilo rukovati svim funkcijama.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson
Komentari