9 dekoraterskih trikova za svaki dom i džep

Uzdišete li i vi za divnim interijerima sa stranica časopisa o interijerima? Donosimo devet trikova koji će vašem domu u trenu dati “ono nešto”!


1. Odaberite idealnu boju – da, rekli smo to već mnogo puta, ali bijela doista s razlogom slovi za klasik među bojama za zidove. Prostor djeluje svjetlije, udobnije i laska svim onim sitnicama i divnim komadima namještaja koje namjeravate smjestiti u prostoriju. Ipak, ako doista ne želite bijele zidove, pokušajte s nekom intenzivnijom, odvažnijom bojom poput boje vina, tamno plave ili čak crne. Strop u tom slučaju ipak ostavite bijelim da soba ne bi djelovala klaustrofobično.

http://www.alvhemmakleri.se/
Foto: Fredrik J Karlsson

2. Sredite kupaonicu – Oslobodite kupaonicu svih suvišnih stvari i uredite je tako da izgleda poput one hotelske. To znači da na vidljivom mjestu ostavite samo neke bočice, poželjno one lijepog dizajna, a ostale stvari spremite u ladice i ormariće. Smotajte ručnike, smjestite ih u zanimljivu košaru i dodajte koju dekorativnu biljku. To je sve što vam treba.

Dizajn: Angelina Aleksejeva
Dizajn: Angelina Aleksejeva

3. Smjestite klupicu tik uz krevet – Iako se  na prvi pogled ne doima tako, klupica ispred kreveta učinit će da soba izgleda prostranije i luksuznije. Ako oblik sobe to ipak ne dopušta, pokušajte barem smjestiti kakvu fotelju ili stolicu i stolić u suprotni kut prostorije. Možda vam se gomilanje namještaja čini kontraproduktivnim, ali ovi komadi, ako ih pametno postavite, doista će sobu učiniti optički većom.

Dizajn: Elizabeth Metcalfe
Dizajn: Elizabeth Metcalfe

4. Nemate pomoćni stolić? Krajnje je vrijeme da ga nabavite! – Ondje odložite simpatične dekoracije kao što su vaze, svijećnjaci i stvari koje vam se nađu pri ruci. Poželjno je da te dekoracije i redovito mijenjate. Tako ćete svako malo promijeniti dojam prostora. Ne kaže se uzalud da detalji čine stil.

Loft No.22
Loft No.22

5. Ne zaboravite ambijentalnu rasvjetu – Možda su prirodna i primarna rasvjeta ono što će osigurati dovoljno svjetlosti u dnevnim i noćnim satima, no stvaranje udobne atmosfere prepustite raznolikim stolnim lampama, samostojećim svjetiljkama i svijećama.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

6. Mnoštvo biljaka i cvijeća vizualno će povezati prostor – Imate li prostoriju s čijim izgledom niste pretjerano zadovoljni jer ne djeluje smisleno i povezano, pokoji buket na ključnim mjestima poput stolića i komoda spasit će stvar.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

7. Prvi dojam je važan – Hodnik je prostorija koja će dati naslutiti kakav je ostatak stana, zato neka bude dotjerana, a ne zanemarena kao što je u većini slučajeva. Isto tako, uredite i vrata kakvim dekoratvnim natpisom ili ih čak obojite u neku zanimljivu nijansu.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

8. Vizualno izdužite zidove – Da biste to postigli, možete se sloniti na okomite pruge na zidu ili pak zavjese. Što ih više postavite, to će se zidovi doimati višima.

Foto via Freshome
Foto via Freshome

9. Budite kreativni s dekorativnim jastučićima – Neka budu različitih veličina i uzoraka, pa čak i oblika – imate li većinu četvrtastih oblika, ubacite i pokoji okrugli.

Foto: Alex Maguire Photography
Foto: Alex Maguire Photography

Št kažete na ideje? Recite nam u komentaru!

Komentari