Zapuštena terasa bila je mjesto za skladištenje. Sada se preobrazila u ugodnu i pravu stilsku ljepoticu

Stan na posljednjem katu zgrade u središtu Madrida ima jedan veliki adut: prostranu terasu. No, da bi ostvarila svoj puni potencijal bio je potreban makeover koji ju je iz prostora za skladištenje pretvorio u oazu stvorenu za opuštanje

 

 

Vlasnici stana u centru Madrida, Belén i Raúl, željeli su svoju terasu, na koje se izlazi iz njihova dnevnog boravka, napokon obnoviti, kako bi u njoj mogli uživati u odmoru i opuštanju. Prostrana terasa godinama je služila kao mjesto za odlaganje nepotrebnih stvari i starog građevinskog materijala te za sušenje rublja. Terasa je, osim kvadrature, imala i dva jaka aduta – pogled na grad te pregrade koje su je zaklanjale od radoznalih pogleda iz susjedstva.

 


PRIJE

Zidovi koji su terasu dijelili od susjednih stanova, bili su popucali, a podovi, keramičke pločice, bile su sasvim dotrajale. Pored toga, terasi ne nedostajao sadržaj koji bi omogućio da se na njoj može boraviti tijekom dana – mjesto za sjedenje i stolić. Uz te osnovne komade namještaja, terasa je vapila za zelenilom, ali i stilom.

 

Foto: David Ballester

POSLIJE

Prije nego što je Mose Studio započeo s projektom renovacije, popločani dio terase imao je površinu 36 četvornih metara. Vlasnici su željeli da njihova terasa pored prostora za opuštanje i blagovanje, ima i zatvoreni odjeljak za odlaganje stvari. Novosagrađena ostava na terasi oduzela je 4 kvadrata prostora pa nakon adaptacije otvoreni dio iznosi 32 kvadrata.

 

Foto: David Ballester

Zatim se krenulo na obnavljanje podova te zidova na kojima je sačuvana keramika, jer se vlasnicima jako sviđala a i posve se uklapala u novi koncept uređenja, koji je inspiriran Marokom i Andaluzijom.

Najveći dio terase zauzeo je dnevni boravak, napravljen od ozidanog sjedišta na kojeg su stavljeni jastuci presvučeni tekstilom. Prostor je natkriven tendom u crveno-bijeloj kombinaciji pruga. Tako je mini boravak na otvorenom dobio zaštitu od sunca, ali i kiše.

 

Foto: David Ballester

S obzirom na inspiraciju, na terasi na bijeloj podlozi prevladava igra intenzivnih boja – crvene i plave a sve začinjavaju šareni uzorci i originalne dekoracije od trstike. Sve to daje prostoru vedrinu i dinamiku. Dominiraju topli i ugodni prirodni materijali – pored trstike, zastupljeni su pamuk, lan i keramika.

Na dva bočna zida podignuta je drvena pregrada kao pomagač zasađenom bilju, prije svega lozi.

Foto: David Ballester

Jedan od ciljeva projekta bilo je stvaranje osjećaja mira i spokoja usred grada, a to je postignuto zahvaljujući dekorativnoj fontani, elementu zbog kojeg su vlasnici bili vrlo uzbuđen budući da postiže protok pozitivne i harmonične energije. Zadovoljstvo slušanja zvuka vode stvara od terase pravu oazu mira!


Izvor: Mi Casa Revista

Komentari