Kako koristiti zastore za pregrađivanje prostora

Evo kako od jedne prostorije stvoriti dvije bez skupih građevinskih zahvata.

Potreba za odvajanjem dviju prostorija najčešće se javlja kod manjih stanova. Za naše standarde je gotovo pravilo da stan ima više stanara nego soba pa je pregrađivanje najbolji način da svatko dobije svoj komadić privatnosti. U nekim se slučajevima samo javlja potreba za odvajanjem kuta za koji ne želite da se vidi. Iako će se većina kod pregrađivanja prikloniti trajnom rješenju u obliku zidanja ili pregrađivanja panelima i policama, dobro je razmisliti o jednostavnijem i privremenom rješenju: pregrađivanju zavjesom. Odvajanja prostora zavjesom odličan je način pregrađivanja bez probijanja budžeta i građevinskih radova. Zavjese su spretnije rješenje od polica ili panela jer zauzimaju minimalno mjesta u prostoru.

zastori

Odaberite pravi materijal

Zavjese se mogu pronaći u širokom rasponu tkanina a gotovo svaka od njih može odigrati ulogu pregrade. Izbor tkanine i stupnja prozirnosti ovisi o potrebama koje trebaju zadovoljiti. Ako privatnost nije problem, možete odabrati lagan i proziran materijal poput svile, čipke ili pamuka. Oni će, osim prozračnosti, omogućiti da svjetlost dopire na obje strane prostorije. To je odlično rješenje u situacijama kada jedna strana prostora koji želite pregraditi nema prirodni izvor svjetla.

Ukoliko želite privatnost s obje strane zavjese, izaberite teže tkanine poput antilopa, baršuna ili platna. Prozračne tkanine mogu u mračni prostor unijeti svjetlo koje se reflektira sa tkanine, dok pletene i teške tkanine mogu prostoru dodati teksturu i vizualno drugačiji karakter.

Boje i dekori

Razvučena zavjesa djeluje kao zid tako da će odabrana boja ili uzorak igrati veliku ulogu u cjelokupnom izgledu prostora. Ako je soba neutralna i monotona sa pravim odabirom uzorka možete ju vizualno podići. Ako u prostoriji već postoje komadi namještaja koji imaju naglašeni dekor treba pažljivo kombinirati uzorke ili odabrati zavjesu u jednoj boji.

Odabirom boje slične zidu zavjesa će se stopiti s prostorom dok ćete upotrebom kontrastnih tonova stvoriti akcent u prostoriji.

Postavljanje zastora

Najčešći način postavljanja zavjesa je objesiti ih sa stropa, no i tu postoji nekoliko varijanti. Vodilica može biti skrivena u stropu ili može biti vidljiva kao šipka. Također, zavjese se mogu objesiti na kabel koji je montiran na zid sa suprotne strane prostorije.

Odvaja prostor ne čineći ga vizualno manjim

Kad je riječ o malim prostorima i premalo prozora zavjese nude fleksibilnost. Iako vizualno odvaja sobu ne smanjuju prostor. Propušta svjetlo ili ga blokira zavisno o potrebi, ali najbitnije je što omogućava protok zraka.
U otvorenim prostorima veće kvadrature, potkrovljima ili loftovima, zavjesa predstavlja praktično rješenje za oblikovanje spavaće sobe, kuhinje ili kupaonice. Dužinom zavjesa se također može mijenjati stil. Preduge zavjese stvaraju romantičan dojam dok ravne bijele zavjese djeluju kao zid.

Foto: Ivana Niskota
Foto: Ivana Niskota

Dodatni savjeti

  • Odvajanja prostora zavjesom odličan je način pregrađivanja bez probijanja budžeta i bez građevinskih radova
  • debljina ove pregrade broji se u milimetrima
  • zavjese možete objesiti na strop ili na dva nasuprotna zida
  • Iako vizualno odvaja prostor ne smanjuje ga
  • bojom, teksturom i prozirnošću regulirate dojam koji želite postići
Komentari