Prirodno i brzo: rješite se ogrebotina i mrlja na kadi i tuš kabini

Tijekom vremena, bez obzira o kojem je materijalu riječ, naše kade, tuš kabine i zavjese požute od kamenca i raznih drugih uzroka. Kade i umivaonici često zadobiju i ogrebotine koje je teško skinuti običnim sredstvima za čišćenje. Saznajte kako to efikasno riješiti

 

 

MRLJE OD KAMENCA

Žute mrlje od kamenca problem su svake bijele kade ili umivaonika. A i one koje su u boji presvučene su slojem koji umanjuje njezin sjaj i kada izgleda prljavo i staro. Problem možete riješiti s prirodnim sredstvima poput limuna i octa. Iscijedite sok od limuna i dodajte u njega isti omjer octa. Otopinu stavite u bocu sa špricom i pošpricajte te ostavite da djeluje oko 15-ak minuta. Uzmite spužvicu s abrazivnim (obično zelenim ili plavim) slojem i tim dijelom istrljajte površinu i operite vrućom vodom.

Drugi ‘lijek’ za požutjelu kadu je otopina sode bikarbone, kalcinirane sode, običnog izbjeljivača i octa. Pomiješajte dvije čajne žlice sode bikarbone i kalcinirane sode i smjesom natrljajte stijenke kade ili umivaonika. Nakon 10-ak minuta pošpricajte kadu otopinom octa i izbjeljivača )po 50 ml). Ostavite da stoji oko 20 minuta, istrljajte spužvicom i isperite vrućom vodom.

Staklo od tuš kabine možete također čistiti sodom bikarbonom, octom ili limunovim sokom. Pomiješajte sodu s octom ili limunom i njome pošpricajte stijenke tuša. Ostavite da djeluje oko 15 minuta, izribajte spužvom ili četkom i isperite vodom.

 

Foto: Coram Showers

OGREBOTINE NA KADI

Ako nije riječ o velikih ogrebotinama, onda lijek postoji i to ne samo za plastične, stakloplastične kade i umivaonike nego i one emajlirane. Prije nego krenete s poliranjem, potrebno je navlaženim brusnim papirom (granulacija 1500) tretirati područje koje želite sanirati. Zatim uzmite polituru, umočite u nju krpu te nanesite na ogrebotinu i lagano utrljavajte dok mrlja ne nestane.

 

Foto: CatinHouse

 

ŽUTE ZAVJESE

I zavjese od kade ili tuš kabine s vremenom požute od kamenca u vodi. Obično se najviše zaprljaju rubovi jer su oni najviše ju doticaju s vodom. Upotrijebite sredstvo za izbjeljivanje rublja koje ćete pomiješati s toplom vodom. Nanesite na požutjele dijelove i ostavite da djeluje 15-ak minuta. Isperite zavjesu mlazom tople vode.

Foto: Salt House Market
Komentari