Preživjeti godišnji: kako će cvijeće ostati u formi dok ste na odmoru

Ako želite da vaše biljke ostanu žive i zdrave dok ste vi na godišnjem odmoru, pažljivo pročitajte ove jednostavne i ekonomične trikove. Oni će im omogućiti redovito zalijevanje a vama omogućiti bezbrižno ljetovanje u kojem niste morali angažirati susjeda ili prijatelje da redovito posjećuju vaš dom dok vas nema

Brinete se o njima cijele godine, uživate u njihovom rastu i napredovanju, presađivanju i cvjetanju, no kada dođe vrijeme godišnjih odmora biljke nam postanu briga. Jer, tko će iz zalijevati u dane kada im je vlaga najpotrebnija? Često se dogodi da su susjedi također u isto vrijeme na godišnjem a prijatelji ne stanuju baš u blizini… Što učiniti? svakako se ne želimo vratiti s ljetovanja i ugledati svoje biljke požutjelih i posušenih listova i cvjetova. Nudimo vam nekoliko jednostavnih trikova kako biljke mogu svakodnevno dobivati potrebnu količinu vode dok vas ne bude.

 

Foto: ElMueble

 

DVA DO TRI DANA

Prije nego im osigurate nove načine zalijevanja, grupirajte svoje biljke na hladnom mjestu na balkonu ili u kupaonici, ako ima prirodni izvor svjetla. Ilu u dijelu doma u kojem bilje neće biti na direktnom suncu cijeli dan. Jedino nemojte micati biljke koje ne podnose premiještanje jer bi mogle uvenuti dok vas nema. Ako želite biti sigurni da će biljke dobiti dovoljno vode, a spremni ste na izdatke, možete nabaviti tegle sa sustavom samozalijevanja. One u svome spremniku imaju spremljenu vodu koju biljka crpi po potrebi. Ako idete na nekoliko dana (vikend primjerice), nekim biljkama dovoljno je napuniti podložak vodom ili ih samo oblilno zaliti.

Ilustracija: ElMueble
 

ČETIRI DO PET DANA

Ako ćete izbivati iz kuće više od vikenda, odnosno četiri do pet dana, upotrijebite ovo jednostavno rješenje. Pored tegle s biljem stavite zdjelu pored posudu punu vode. S užetom ili nekim komadom duge tkanine koja ima dobru moć upijanja (kao što je pamuk) uspostavite “komunikaciju” odnosno povežite bilje s vodom. Jedan kraj užeta odnosno tkanine neka bude utisnut u teglu s cvijećem, a drugi uronjen u vodu.

Ilustracija: ElMueble

 

CIJELI TIJEDAN

Spremate li se na odmor od tjedan dana, morate naći bolji i temeljitiji sistem navodnjavanja. Trebat će vam nekoliko plastičnih boca za to. U čepovima izbušite nekoliko rupa i napunite boce s vodom. Zatim ih umetnite licem prema dolje u teglu s cvijećem. Na taj način voda će postupno prolaziti do korijena, ali biljke neće biti potopljenje vodom.

Ilustracija: ElMueble

VIŠE OD OSAM DANA

Ako imate mnogo biljaka na terasi, najbolje ih je smjestiti zajedno i instalirati sustav navodnjavanja kap po kap. Lako se postavljaju i njihova cijena je vrlo pristupačna.

Ilustracija: ElMueble
Komentari