Mala spavaća soba: iskoristite tri glavna aduta koji će je učiniti posebnom

Prilikom uređenja malih prostorija u stanu najveću nam poteškoću, pored rasporeda i smještanja osnovnih komada namještaja, predstavlja kako unijeti stil i učiniti ih, unatoč skučenoj kvadraturi, atraktivnima

 

 

Male prostorije u vašem domu ne znače da se zbog skučene kvadrature morate odreći stila. To što je soba mala doista ne mora biti opravdanje zato što joj nedostaje “ono nešto”. Kako to ostvariti? Pažnja nam je u malim sobama, pa tako i spavaćoj, prilikom opremanja, usmjerena prema rasporedu osnovnih komada namještaja i odabira boja, tako da stil ostane negdje na dnu ljestvice prioriteta.

No postoji niz načina na koji možete svoju malu spavaonicu učiniti posebnim mjestom, koje odiše estetikom. Mi vam nudimo tri i više nego jaka aduta koji će biti savršeni akcenti na bazi koja se sastoji od jednostavnog namještaja neupadljivih boja i oblika! Tako će se detalji isticati, a soba neće izgledati zagušeni. To je naime najbolji recept za male spavaonice!

 

Foto: Darko Mihalić

VISILICE IZNAD KREVETA

Male spavaće sobe ne trpe previše detalja, ali njih ipak treba biti. Efektnim rasvjetnim tijelima postići ćete i funkcionalnost i estetiku. Dobit ćete potrebnu umjetnu rasvjetu i divnu dekoraciju, a visilice su najbolje rješenje za male sobe. Naravno, kao pomoćna rasvjetna tijela glavnoj stropnoj rasvjeti. Često nemamo mjesta za stolne lampe koje se stave na ormarić i u tom slučaju pravo su rješenje visilice koje se spuštaju uza zid gdje se nalazi krevet. Visinu visilica možete prilagoditi svome ukusu, a prilikom odabira pazite na njihove dimenzije i boje kako ne bi bile u neskladu s ostatkom prostora i dominirale njime.

 

Foto: Makeover Addict

 

ORIGINALNI NOĆNI ORMARIĆI

Teško je naći pravu veličinu noćnog ormarića za malu spavaću sobu, pa mnogi pribjegavaju onima po mjeri. Ako želite imati neki poseban detalj u spavaonici, koji će usto biti i ulozi noćnog ormarića na koji ćete odložiti lampu, budilicu, knjigu i ostale sitnice koje vam trebaju, razmislite o nekoliko doista kreativnih prijedloga. Primjerice, pomoćnom stoliću koji vam više ne treba u boravku, starim ljestvama koje ćete pobojati, starom koferu ili knjigama koje ćete staviti jednu na drugu ili primjerice bačvi, metalnoj ili drvenoj koju ćete prelakirati odnosno pobojati. Možete se poigrati i dodatnom dekoracijom – natpisom ili naljepnicom na bačvi.

 

Foto: Darko Mihalić

 

BOJA NA AKCENTNOM ZIDU

Tapete ili drugačija boja na akcentnom zidu u maloj spavaćoj sobi može biti savršena dekoracija. Ako ste za opciju boje, iako je riječ o maloj prostoriji, možete razmisliti i o nekoj tamnijoj nijansi. Budući da je riječ o akcentnom zidu na koji je naslonjen krevet, boja treba biti upečatljiva. Primjerice, ako su ostali zidovi pobojani u svijetlu nijansu plave, sive ili zelene, onda akcentni zid može imati neki tamniji ton tih boja ili kontrastnu boju, kako bi se dobila dinamika. Jarke boje poput žute, crvene ili narančaste trebali bi izbjegavati u maloj sobi, naročito na akcentnom zidu. Ono što će boju učiniti dodatno atraktivnom je kreativno bojanje – geometrijski oblici, planine, oblaci…

Komentari