ŠEST TOP SAVJETA: otkrivamo vam kako do blagovaonice iz snova

Blagovaona se može smjestiti u prostor na više načina, u sklopu dnevne sobe, kuhinje ili kao samostalan, odvojen prostor. Mora biti funkcionalna ali istodobno udobna i odisati toplinom. Sastavni je dio svakog kućanstva i zahtjeva posebnu pažnju što se tiče rasporeda i izgleda.

 


Kako uklopiti blagovaonicu ukoliko smo ograničeni veličinom prostora, ako raspolažemo s malom dnevnom sobom ili kuhinjom, koju vrstu i veličinu stola odabrati, kako je urediti kao prostor u kojem se svakodnevno odvijaju raznorazne aktivnosti od objedovanja, okupljanja, druženja obitelji i prijatelja, učenja… sve su to pitanja o kojima treba voditi računa prilikom uređenja blagovaone.

Prije nego što krenete s radovima, u nastavku vam donosimo šest savjeta kako biste dobili svoju blagovaonicu iz snova.

Foto: Unsplash, Spacejoy

1. PRILAGODITE JE SVOJIM POTREBAMA I STILU ŽIVLJENJA

Blagovaonica treba biti prilagođena i uređena u skladu s potrebama njezinih korisnika. Kako bi se izbjegao efekt monotonog prostora gdje se ništa ne događa, važnu ulogu ima odabir i postavljanje blagovaonskog stola.

Na primjer, imate li djece u kućanstvu, postavite stol u središnji dio prostorije kako bi stvorili mjesto za pisanje domaće zadaće. Ključ blagovaone pune života leži u njezinoj dinamičnosti.

Foto: Fern House London

Stol i stolci stvaraju određeni ritam, poigravajte se njime! Stavite stolac oblijih linija pored onog s oštrijim. Samim time druženje za stolom bit će dinamičnije i veselije. Što se tiče komunikacije između uzvanika i namještaja, o tome ovisi atmosfera i dobro raspoloženje oko stola.

Foto: Pexels, Marc Mccammon

2. PRAVILNO POZICIONIRAJTE SVE ELEMENTE

Jedan od bitnijih faktora kada je u pitanju kvaliteta blagovaonice je praktičnost na dnevnoj bazi. Između blagovaonice i kuhinje ostavite dovoljno prostora za nesmetano kretanje, uzmite u obzir potreban prostor za postavljanje stolaca kako bi svima bilo udobno i za prostor oko stola koji je neophodan za dobru cirkulaciju.

Foto: Unsplash, Spacejoy

Ovisno o željama i rasporedu soba, blagovaonica može biti u sklopu kuhinje. Otvaranje prostora omogućuje veću fluidnost i bolji pristup kuhinji. Prije nego napravite svoj odabir, uzmite u obzir sve nedostatke i prednosti određenog rasporeda. Nemojte biti podložni trendovima jer na primjer kuhinja i blagovaona otvorenog tipa nisu najbolji izbor za svakoga.

FOTO: LINCOLN BARBOUR

3. ODVOJITE DNEVNU SOBU I BLAGOVAONICU

Ukoliko su dnevna soba i blagovaonica spojene, nastojte odvojiti njihove aktivnosti. Odličan način kako to možete učiniti je igra svjetlom.

Ako vaš stol nije pozicioniran u svijetliji dio prostorije, postavite ga na mjesto gdje će imati koristi od svjetla na razini sjedeće garniture, što je ujedno i originalan način kako biste dobili ugodan kutak za obroke s obitelji i prijateljima. Ostali savjeti su: impozantno ogledalo na zidu iza stola, slike ili igra bojama…

Foto: Hemnet

4. ODABERITE ODGOVARAJUĆI STOL

Svi želimo imati mogućnost ugostiti što više uzvanika, a da nam pri tom veličina stola ne zauzima cijeli slobodan prostor. Veličina stola najčešće dolazi za četiri, osam ili dvanaest osoba. Oblik stola ovisi o potrebama kućanstva i prostora, pravokutni ili ovalni za one klasičnog stila, okrugli ili kvadratni za one modernijeg. Svaki ima svoje karakteristike.

Ukoliko nemate puno prostora na raspolaganju, okrugli ili ovalni stol s mogućnošću produživanja omogućit će vam dobru cirkulaciju uz prisutnost većeg broja ljudi.

Foto: El Mueble

Gore spomenuti oblici stola omogućuju jednostavnost korištenja i prilagodljivost za dodavanje iznenadnog gosta. Što se tiče materijala stola također se odabire prema potrebama ukućana. Na primjer kada su u pitanju djeca, stol treba biti čvrst, izrađen od drva ili šperploče.

Odabir se isto može vršiti prema aktivnostima objedovanja, rada i sl. Vodite računa i o tome da bude jednostavan za održavanje. Staklena površina može biti zahtjevna s obzirom na otiske prstiju.

Foto: Unsplash, Don Kaveen

5. MISLITE I NA NAMJEŠTAJ ZA ODLAGANJE

Komode u blagovaonici u različitim oblicima i stilovima, povratile su svoju popularnost i poslužit će kao lijep ukrasni detalj za pohranu stvari. Ovaj niži komad namještaja skriva puno prostora bez narušavanja izgleda prostorije u kojoj se nalazi. Po pitanju stila rađe odaberite neki manji s karakterom kako bi podigao izgled prostora jer u većini slučajeva koristi se kao izgovor za postavljanje predmeta poput svijetiljki.

U blagovaonici nije potrebno držati puno stvari koje su ionako predviđene da budu smještene u kuhinji. Ako ipak nemate dovoljno mjesta za pohranu u kuhinji, premjestite dio posuđa u blagovaonicu gdje mogu ujedno poslužiti i kao dio dekoracije te podići raspoloženje u prostoriji.

Foto: Małgorzata Opala

6. STVORITE PROSTOR KOJI ĆE ODISATI UGODOM

Stvorite blagovaonicu u kojoj ćete se osjećati udobno za vrijeme obroka sa obitelji i prijateljima. Mjesto gdje ćete provesti predivne trenutke pune lijepih uspomena i druženja sa svojim bližnjima.

Kako bi prostor bio što ugodniji, nemojte ga preopterećivati sa puno namještaja i slično. Neka prevladavaju nježne boje  ili budite odvažni pa stavite i poneki detalj u kombinaciji sa malo ekstravagantnijim. Rasvjeta u blagovaonici također treba biti pažljivo odabrano.

Foto: Hemnet

Odlučite li se na samo jedno rasvjetno tijelo, treba voditi računa da bude dovoljno nisko postavljeno kako ne bi zaslijepilo ljude oko stola i da ima mogućnost prilagodbe ovisno o različitim aktivnostima koje se odvijaju za stolom.

Za opušteniju atmosferu, iskoristite svijetlost stolnih ili zidnih svijetiljki. A za nešto romantičniju atmosferu, postavite svijeće na sredini stola.

Foto: Unsplash

Neke od mjera  koje treba uzeti u obzir prilikom uređenja blagovaone:

  • oko stola treba biti najmanje 45 cm slobodnog prostora za sjedenje, 120 cm za pomicanje sjedala bez prolaza iza i 150 cm s mogućim prolazom
  • za stolom ako je stopalo na mjestu nogu, osigurajte 30 cm mogućnosti povlačenja od ruba stola
  • veličina stola od 70 cm omogućuje vam da stavite dva pribora za jelo, jedno nasuprot drugog bez ikakvog posuđa u sredini.  Između 85 i 90 cm, posuđe se može smjestiti u sredinu i dalje.
  • za svaku osobu uzmite u obzir 60 cm minimalne širine na stolu.
Foto: Marcin Grabowiecki

 

 

Komentari