KUHINJE S OTOKOM: otkrijte zašto je ovaj koncept najpopularniji te koji modeli su u trendu

Bez obzira na stil uređenja koji dominira u prostoru, kuhinjski otok postao je nezaobilazan element u svakoj kuhinji. Dizajn, materijali i uzorci čine ga nerijetko i glavnom zvijezdom ove prostorije. Saznajte u nastavku sve o njima – od njihova planiranja, preko mogućnosti koje nude pa sve do trendova.



Rijetko tko bi na prijedlog otoka u svojoj kuhinji niječno odgovorio. Doista, kuhinjski otok je funkcionalni i stilski ‘must have’ – snažan saveznik u praktičnim potrebama, kao i onim estetskim. Nerijetko je baš otok onaj element koji nosi cijelu prostoriju, pa ga mnogi s pravom zovu zvijezdom svake kuhinje. Dobro će se snaći i u malim kuhinjama, iako nam se to na prvi pogled ne čini tako. No, to je samo jedna od odlika ove važne kuhinjske komponente.

Sve ostale odlike, kao i praktične savjete vezane uz njihovo planiranje te trendove saznajte u nastavku. Pobrinuli smo se i za inspiraciju – u salonima Meblo Tradea pronašli smo raznolike i vrlo atraktivne primjerke kuhinja s otokom! Na njih, kao i sve druge modele u ponudi sve do 27. svibnja možete ostvariti popust do 60%!        Više o akciji saznajte OVDJE.  

 

Kuhinja Alples, model Trenta / Foto: Meblo Trade

SVE ULOGE KUHINJSKOG OTOKA

Kuhinjski otoci su pravi multipraktici jer objedinjuju niz namjena odjednom, što je svakako jedan od najvećih razloga njihove popularnosti. Također, razlog se krije i u činjenici da se otoci mogu nalaziti u kuhinjama bilo kojeg stila.

Kuhinjski otok je najčešće radna površina na kojoj pripremamo hranu i mjesto za pohranu stvari koju omogućuju ormarići, ladice i police ispod radne ploče.

Kuhinja Astra / Foto: Meblo Trade

No, sve češće se na otoku odvija i pranje suđa te kuhanje budući da se unutar radne plohe ugrađuju sudoper, perilica suđa te kuhalo. Ovako je sve preglednije jer više dnevne svjetlosti dopire do otoka, nego do klasične radne plohe koja je prislonjena na zid.

 

Kuhinja Sphera, model Slota / Foto: Meblo Trade

Mnogi kuhinjski otok koriste kao mjesto za brze obroke. Mala barska stolica, novine, kava i doručak čine se idealnom kombinacijom za početak radnog dana. Neki vole jutra upravo zbog ovakvih rituala u koje je uključen i kuhinjski otok. Ova opcija služi i za druženje većeg broja ljudi dok se hrana priprema i kuha. Također, na partyjima ovo mjesto postaje jedno od omiljenih.

Kuhinja Vivari by Nobilia / Foto: Meblo Trade

No, u nedostatku kvadrata, on može postati i jedini blagovaonski stol. Potrebno je samo u oba slučaja osigurati dovoljno komfora za sjedenje, odnosno kreirati otok tako da prostor ispod radne plohe bude udubina za stolice.

Jedna od opcija je i otok s ekstenzijom. Radna ploha se nastavlja u istom ili nekom drugom materijalu i tvori mali uski šank ili stol, što je također sjajno rješenje za brze obroke kao i male prostore u kojima nema mjesta za blagovaonicu.

Kuhinja Astra / Foto: Meblo Trade

PLANIRANJE KUHINJSKOG OTOKA

Kod velikih kuhinja problem osmišljavanja i pozicioniranja otoka nije problem, jer nam kvadrati dopuštaju veće mogućnosti. U većim prostorima otoci se mogu nalaziti na različitim mjestima, pa i u sredini, okruženi kuhinjskim namještajem.

Pri planiranju pazite da sve imate nadohvat ruke – kada se okrenete od otoka da su vam sadržaji povezani s njim blizu, naročito perilica, sudoper i kuhalo. Isto tako, bitno je da imate dovoljno mjesta za kretanje oko otoka. Prostor između kuhinjskih elemenata i otoka bi trebao biti minimalno 100 cm. 

Kuhinja Vivari by Nobilia / Foto: Meblo Trade

Visina kuhinjskog otoka je oko 90 cm, no to će ovisiti i o vašoj visini kako bi aktivnosti koje obavljate (kuhanje, pranje suđa) bilo prilagođeno vašem stasu. Ako se odlučite za otok koji je šank, visina od 110 cm je savršena za jutarnju kavicu i doručak.

U malim kuhinjama savršeno je rješenje uži poluotok ili pak otok sa zaobljenim rubovima radi lakšeg kretanja, ali i mini otok s kotačićima, kojeg možete lako premještati. U malim kuhinjama koje imaju otok razmislite svakako o barskim stolicama jer zauzimaju manje mjesta.

Kuhinja Astra / Foto: Meblo Trade

POPULARNI STILOVI I UZORCI

Klasični i vintage stil koji su u trendu donijeli su i kuhinje koje više nemaju ravne plohe, nego ukrasne lajsne na rubovima koje poznajemo i kao uklade. Ovakve fronte nalaze se i na ormarićima kuhinjskog otoka. Gornja ploha ovakvih kuhinjskih otoka nerijetko je u nekoj drugoj boji ili uzorku, a nerijetko u onome koji donosi tamno drvo hrasta.

 

Kuhinja Vivari by Nobilia /Foto: Meblo Trade

Druga popularna opcija su ravne i pročišćene, gotovo asketske linije i plohe kuhinjskih otoka. Jednobojni uzorci donose veći dašak minimalizma, dok će plohe s uzorkom mramora prizvati eleganciju. Uzorak betona će unijeti moderni industrijski štih, a u kombinaciji s drvetom kuhinja će postati toplija.

Moderni otoci dolaze u kombinaciji s policama koje se postavljaju s bočnih strana ili pak unutar korpusa otoka, što je vrlo efektno, naročito ako se za unutrašnjost police koristi neka druga boja ili vrsta materijala.

Foto: Meblo Trade

 


KAD SU OTOK I STOL JEDNA CJELINA

U želji za što većom praktičnošću, mnoge kuhinje na otok nadovezuju blagovaonski stol. Iako povezani te tvore jednu cjelinu, stol se vizualno odjeljuje od otoka zbog niže visine (od 72 do 76 cm), ali i različitim materijalima, što zna izgledati vrlo atraktivno.

Uz navedenu praktičnost, stilski dojam je svakako jedan od razloga za ovu sjajnu kombinaciju, ali ćete tako bolje iskoristiti prostor u kuhinji.

Kuhinja Alples, model Satina / Foto: Meblo Trade

 


 

PROMO

Komentari