SVE O DIZAJNU MALE KUHINJE: super savjeti kojima ćete iz ovog prostora izvući maksimum

Uređenju kuhinje volimo posvetiti veliku pažnju jer je to većini, uz dnevni boravak, omiljeni dio doma. No velike muke pritom nam zadaje nedovoljan broj kvadrata. Kako biste što bolje osmislili svoju malu kuhinju, a pritom ne izgubili na  stilu i privlačnosti, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta.

 


Kuhinje volimo i zato, što pored svoje osnovne uloge – spravljanja hrane i skladištenja namirnica i posuđa, služe i kao mjesto okupljanja obitelji i nezaboravnih druženja. Zbog toga, ali i činjenice da je riječ o visoko funkcionalnom prostoru koji treba zadovoljiti brojne kriterije, u uređenje kuhinje često ulažemo više vremena nego u opremanje drugih prostorija. Dodatni trud je potreban kod kuhinja koje su siromašne kvadratima, jer svaka kuhinja mora imati osnovne elemente i biti maksimalno funkcionalna.

Kako bi vam pomogli u osmišljavanju malih kuhinja, u suradnji s Bauhausom donosimo nekoliko savjeta koje je bitno znati prije nego krenete u namještanje.

Foto: Bauhaus

RASPORED ELEMENATA PRIJE SVEGA

U uređenju svake prostorije, pa tako i kuhinje, sve kreće od pomne izmjere prostora te planiranja pozicije elemenata i rasvjete. To je naročito bitno kod male kuhinje koja također treba imati kuhalo, sudoper, hladnjak, ormariće za pohranu te pećnicu. I naravno, barem malo radnog prostora.

Svojevrsni produžetak radne plohe može biti blagovaonski stol ili primjerice sklopivi stol koji bi, kada ga ne trebate, otklopili i priljubili uza zid.

Ako vam prostor dopušta, svakako stavite i perilicu posuđa. I mini model će dobro doći! Stavite je na mjesto pećnice, te nabavite mini pećnicu koju ćete dignuti u zrak – ispod gornjeg elementa ili na policu. Takva mini pećnica se može nalaziti i na nekom drugom zidu u kuhinji, pa i iznad onoga na kojeg je naslonjen stol.

Prilikom rasporeda vodite računa o poziciji instalacija te da, primjerice, utičnica za struju ne bude iznad sudopera ili slavine. Pripazite da se između hladnjaka i pećnice te sudopera nalazi barem jedan uži element. Bolja opcija je sudoper s jednim okruglim ili četvrtastim koritom. Umjesto viseće nape bolja opcija je izvlačna napa skrivena u gornji element.

Foto: Bauhaus

MAKSIMALNO ISKORISTITE PROSTOR

Kod malih kuhinja maksimalno iskorištavanje prostora je imperativ. Raspored unutarnjih ormarića dobro razradite kako bi u njih stalo što više namirnica. Ponekad su police unutar ormarića naime jako visoke pa gornji dio zjapi prazan.

Dobra opcija za male prostore je blok kuhinja koja ima fiksno postavljene elemente, no dolazi u kombinaciji sa ili bez aparata. Takve kuhinje imaju sve potrebno kao i pomno razrađen raspored elemenata.

Foto: Bauhaus

U malim kuhinjama bitno je uštedjeti na prostoru te svakako iskoristite i prazne zidove u kojima nema namještaja za police ili uske ormariće u koje ćete, osim već navedene mini pećnice moći staviti namirnice i dio posuđa poput šalica, tanjura, čaša…

Ili ćete, primjerice, cijeli ‘blok’ s pećnicom, hladnjakom i ormarićima staviti na neki drugi zid, u prolaz, smočnicu…

Foto: Bauhaus

ODABIR BOJE I DIZAJNA

Kao i za sve male prostore, i u kuhinji vrijedi pravilo o minimumu boja te odabiru svijetlih, neutralnih nijansi (bijela i bež). Također, u obzir dolaze i nježne pastelne nijanse, a naročito siva. No, pokušajte ostati na jednobojnoj varijanti ormarića kojoj možete dodati drugu boju ili uzorak na radnoj plohi.

U svakom slučaju, izbjegavajte jake i tamne boje te šarene uzorke jer će one vizualno smanjiti prostor. Iz istog razloga izbjegavajte masivan namještaj i birajte kuhinje jednostavnog dizajna, s ravnim linijama i pročišćenim plohama, bez puno detalja.

 

Foto: Bauhaus

 

MALI ALI MOĆNI POMAGAČI

Pored mini pećnice koju možete instalirati na zid ili ispod gornjih elemenata, umjesto klasičnog kuhala razmislite o indukcijskome. Možete birati između mobilnih modela, koji dolaze kao samostalne jedinice što ih čini praktičnima za ponijeti na vikendicu ili kampiranje te onih ugradbenih koji imaju i mini modele – s dva ‘kola’.

Kuhanje na indukciju je brže i štedljivije, stoga je to dodatni razlog za nabavku ovakvog uređaja.

Foto: Bauhaus

 

Pokušajte dodatno iskoristiti prostor ugradnjom stalka za pribor za jelo kojeg ćete staviti na zid između gornjih i donjih ormarića ili primjerice stalaka koji se ugrađuju unutar kuhinjskih ormarića i služe za odlaganje praktičnih sitnica.

Foto: Bauhaus

 

 


PROMO

Komentari