SAVRŠENO ISKORISTITE PROSTOR: kako smjestiti svu potrebnu opremu u malu kuhinju

I vi muku mučite kamo staviti kuhalo za vodu, blender, toster, aparat za kavu… uređaje bez kojih teško možete zamisliti svakodnevni život? Mirjana Mikulec savjetuje kako uz pravilnu organizaciju sve ove male, ali moćne saveznike možete smjestiti u svoju kuhinju, ma kako ona mala bila.

 


U kuhinji provodimo puno vremena, obavljamo niz aktivnosti, a često se baš u njoj okuplja cijela obitelj. Stoga je zovemo srcem doma. Pored estetskih kriterija, kuhinja treba zadovoljiti i niz funkcija i tehničkih, praktičnih segmenata, da bi bila kompletna i ispunila sve uloge koje su joj namijenjene.


DOBRA ORGANIZACIJA JE KLJUČ USPJEŠNO UREĐENE KUHINJE

Dobra organizacija i planiranje kuhinje je ono što uvijek moramo uključiti u njezino (pre)uređenje. Kuhinja je visoko funkcionalna prostorija koja mora ispuniti niz kriterija kako bi se zadovoljile potrebe svih ukućana i svi se u njoj osjećali ugodno i opušteno u obavljanju svakodnevnih obaveza, ali i rituala koji čine život ljepšim.

Kako bi sve savršeno funkcioniralo, potrebno je pomno isplanirati prostor i naći mjesta za elemente i uređaje bez kojih su suvremene kuhinje danas nezamislive. No, dogodi se, naročito u malim kuhinjama, da ne uspijemo za sve što trebamo pronaći dovoljno mjesta što onda prostor čini nedovoljno funkcionalnim i otežava nam svakodnevne aktivnosti u ovoj prostoriji.

InDizajn / Foto: Hrvoje Zubović

PROSTOR ZA MALE KUHINJSKE UREĐAJE

“Iskorištavanje svakog centimetra kuhinje gotovo uvijek je jedan od zahtjeva naših klijenata, a kada je riječ o onim manje kvadrature, to je imperativ. Budući da se često nađemo u situaciji u kojoj je radna ploča prepuna malih kuhinjskih uređaja i ne znamo gdje bi s njima, važno je pri projektiranju osmisliti prostor za njih budući da su neizostavni u svakom domu jer nam ubrzavaju pripremu obroka i štede vrijeme”, objašnjava dizajnerica Mirjana Mikulec te nam donosi nekoliko savjeta kako birati kuhinjske uređaje te kako ih rasporediti a da su nam nadohvat ruke.

InDizajn / Foto: Hrvoje Zubović

BIRAJTE UREĐAJE KOJI ĆE IMATI I DEKORATIVNU ULOGU

Dizajnerica nam je otkrila i svoj omiljeni jutarnji ritual, bez kojega ne može zamisliti dan, kao i to zašto je bitno birati praktične uređaje koji odišu estetikom.

“S obzirom na to da svako jutro prije nego izađem iz kuće pravim smoothie, odlučila sam da blender definitivno neću svako jutro spuštati s najgornje police ili izvlačiti iz zabačenih elemenata, nego da odmah biram one koje izgledaju kao dekoracija u prostoru. Zato je moja sugestija da, osim ako nemate kuhinju od 10 kvadrata ili više, birate manje kuhinjske uređaje koje možete izložiti na radnu površinu bez straha da će nagrđivati prostor. One koje ne koristite svakodnevno možete staviti na neko manje vidljivo mjesto, ali pazite na to da su i dalje dostupni jer bi vas to u suprotnom to moglo sprječavati da pripremate obroke i vodite zdraviji život”.

Foto: KitchenAid

Puno malih uređaja na kuhinjskoj površini i na policama može stvarati osjećaj pretrpanosti i neurednosti – zato je dobro birati one jednostavnog ali upečatljivog dizajna koji će imati i ulogu dekorativnih detalja. Tako ćete u jednom elementu spojiti praktičnost, funkcionalnost i estetiku.

InDizajn / Foto: Darko Mihalić

ZA VEĆI EFEKT: MALI UREĐAJI U ISTOJ BOJI

Kako bi sve u kuhinji djelovalo stilski skladno i uređaji, pored praktične, imali još veću estetsku ulogu, dobro je birati one modele malih kuhinjskih uređaja koji su usklađeni dizajnom, pa i bojom. Primjerice, da od malih kuhinjskih uređaja složite cijeli set uređaja u istoj boji. Ta boja trebala bi biti jak stilski akcent koji će podići izgled kuhinje i dati joj karakter.

Primjerice, KitchenAid uređaji u bojama iznimno su efektni. Jedan od njih je svakako samostojeći mikser u novoj boji godine Blue Salt. Boja koja je posebna sama po sebi mijenja se ovisno o svjetlosti pa će zasigurno postati stilski pečat svake kuhinje.

“Ako volite žarke boje, ali niste spremni kuhinju raditi u takvim nijansama, onda u neutralne kuhinje u kojima vlada bijela, siva, bež ili crna uređajima u boji možete unijeti malo kontrasta i raznolikosti”, savjetuje dizajnerica.

InDizajn / Foto: Hrvoje Zubović

KAKO BI BIRALI PRAVE MODELE, ISPROBAJTE UREĐAJE PRIJE KUPNJE

Dakle, prilikom organizacije kuhinje i smještanja svih elemenata, definirajte koje uređaje ćete koristi svakodnevno i njih birajte tako da mogu stajati na radnoj ploči, a za one koje ne koristite tako često pronađite mjesto iza kuhinjske fronte.

Sigurni smo kako ćete u  zagrebačkom KitchenAid showroomu pronaći uređaje u bojama koje će obogatiti vašu kuhinju. Na adresi Kreše Golika 3 očekuju vas najveći asortiman KitchenAid malih kuhinjskih uređaja i posebne promotivne cijene.

Foto: KitchenAid

Također, kroz polusatne termine osobnog savjetovanja koji se mogu rezervirati na web stranici kitchenaid-shop.hr/showroom pomaže se kupcima odabrati prave proizvode za njihove kulinarske potrebe.

Izložbeni prostor nudi vam još nešto: mjesto gdje ćete iz prve ruke moći iskusiti vrhunske KitchenAid uređaje. Organiziraju tematske i interaktivne kulinarske radionice pečenja i kuhanja u malim grupama u kojima stručnjaci dijele svoje znanje kroz uzbudljive recepture i uče polaznike kako najbolje iskoristiti uređaje te razne praktične kulinarske tehnike.

Više o radionicama i terminima održavanja možete pronaći na poveznici kitchenaid-shop.hr/kulinarske-radionice.

Foto: KitchenAid

 


Više informacija o ovoj temi pogledajte u našem video prilogu!

 

Komentari