UVIJEK USPIJEVA: balkonsko cvijeće koje ne zahtijeva puno brige i njege

Spadate li i vi među one koji vole cvijeće te priželjkuju ukrasiti njime svoj balkon, no odgađaju to već godinama smatrajući da nisu ‘tip za cvijeće’? Da biste uzgojili lijepo balkonsko cvijeće doista ne morate biti posebno talentirani

 

 

Uređenje balkona, terase ili vrta podrazumijeva i sadnju ukrasnog cvijeća. Bez njega eksterijer našega doma nije ni približno toliko lijep kao kada ga ispunimo teglicama, žardinjerama i vertikalnim vrtovima na kojima puzaju, šire se, i cvatu mirisne i šarene latice. Za tu harmoniju potrebno je potruditi se, no ne morate biti ekspert ili imati ‘posebnu ruku’ da biste je postigli.

Svatko može uzgojiti s uspjehom balkonsko ukrasno cvijeće. Jedini uvjet je da bude redovan u zalijevanju te da odabere one vrste koje su idealne s obzirom na položaj balkona. Neke vrste naime, vole više sunca, a neke preferiraju sjenu. Krenite od jednostavnijih vrsta, koje ne zahtijevaju previše truda i koje će uspjeti  – svakome!

FOTO: JOANNA BRYK

PETUNIJE

Petunija je jedan od najzastupljenijih cvjetova u ljetnim mjesecima na našim balkonima. Prekrasnih boja i divnog oblika, petunija je prava koloristička senzacija na otvorenom. Ovaj divni cvijet cvjeta od lipnja od rujna te ne voli jako sunce. Najbolje uspjeva u polusjeni te kada se redovito zalijeva. Bolje će cvasti ako redovito sklanjate osušene latice.

 

Foto: Green Fuse Botanicals Inc/Pinterest

BEGONIJE

Begonija je idealna biljka za one koji nemaju puno vremena i iskustva u uzgoju cvijeća. Njezine sadnice su usto vrlo povoljne te ne zahtjeva puno truda. Dolazi u nekoliko boja, najčešće ružičastoj i bijeloj te ju karakteriziraju brojni sitni cvjetovi i mesnati listovi. Držite ju u polusjeni i redovito ju zalijevajte, ali ako jedan dan i preskočite – begonija će preživjeti.

 

Foto: Mpecta.se

HORTENZIJE

Prije nekoliko godina stanište im je bilo isključivo u tlu, no sada ih možemo uzgajati prilično uspješno u teglama. No, ako kanite da hortenzija cvjeta i iduće godine, teglu preko zime unesite u kuću. Hortenzija ne voli sunce, ali zato voli vodu. Izbjegavajte ju zalijevati po cvjetovima, jer će se osušiti. Kada dođe kasna jesen i prije nego je prenesete u toplo, orežite cvjetove, ali ne skraćujte stabljike jer će tako bolje cvasti iduće godine.

 

Foto: Bloeiend.nl

 


BAKOPE

Ova cvjetna vrsta sve je popularnija – ponajviše zahvaljujući svojim dražesnim sitnim cvjetovima te činjenici da nije zahtjevna za održavanje. Ističe se među ostalim cvijećem jer u visećim teglama zna narasti i do 80 cm, a naročito je lijepa kada se kombinira s drugim cvijećem (surfinijama, pelargonijom, tamjanom…). Voli polusunčana mjesta i puno vode. Ne zaboravite je svakodnevno obilno zalijevati.

 

Foto: Monrovia/Pinterst

 


UKRASNA KOPRIVA

Ukrasna kopriva dobro će se snaći na svakom položaju – podnosi jednako dobro sunce, kao i sjenu. Upravo o pozicioniranosti ovisit će boja njezinih listova – što je jače sunce na mjestu gdje se nalazi, listovi će joj biti svjetliji i žući. Zalijevajte je umjereno te jednom tjedno dodajite u vodu tekuće gnojivo.

Foto: Faizan Nursery Farms

 


PELARGONIJE

Apsolutne kraljice među ljetnicama bile su popularne i u doba naših baka. Karakteriziraju ih prekrasni cvjetovi i mesnati listovi. Volimo ih u teglama u obliku grma, viseće, stajaće… Najbolje ju je smjestiti na jug ali će se jako dobro snaći i na zapadu. Kako bi neprestano imale bogate cvjetove, redovito uklanjajte one suhe i požutjele, kao i listove. I ne zaboravite ih svakodnevno zalijevati!

 

Foto: Kevin Lee Jacobs/Pinterest

 

Komentari