Medijapan ili iveral – koji materijal odabrati za namještaj u domu?

Ako ste se ikada našli pred izradom namještaja po mjeri, jedno od osnovnih pitanja bilo je vezano uz odabir materijala – medijapan ili iveral? Oba materijala mogu se izvesti u visokom sjaju i mat verziji, no ipak postoje bitne razlike. Pa krenimo redom.

Foto via Freshome
Foto via Freshome

 

Iveral je materijal od kojeg je izrađena većina današnjeg namještaja. Čvrst, jeftin i otporan na mehanička oštećenja, lako je zauzeo vodeće mjesto na tržištu. Od iverala se tako najčešće izrađuju korpusi kuhinja, radne ploče i fronte kao i sve plohe koje podrazumijevaju učestaliji rad, na primjer radni stolovi.

Jedan od osnovnih nedostataka iverala je potreba za kantiranjem. Iako postoje razni uzorci, lasersko kantiranje i drugi načini kojima se nastoji izbjeći vidljiv spoj, kantiranje je nešto što ne možete zaobići ako se odlučite za izradu namještaja od iverala.

 

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

 

Medijapan pak s druge strane, nema vidljivih spojeva, bojati ga možete u sve nijanse, iznimno je otporan i kvalitetan material, a time naravno i skuplji. Gušći je i tvrđi od iverice te nudi puno širi izbor načina obrade. Nevidljivi spojevi, otpornost na vlagu, nepregledan izbor boja, nijansi i finiša je ono što omogućava da dobijete točno što ste zamislili.

Najčešće se od ovog materijala izrađuju kuhinjske fronte, a kao najveću prednost često će se isticati frezane ručkice čime se osiguravaju čiste i ravne linije namještaja.

 

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

 

Naravno, postoje i mnogi drugi materijali poput furnira, stakla, punog drva i drugih. U konačnici, pravi recept ne postoji. Izbor idealnog materijala ovisi o omjeru cijene, kvalitete I vaših potreba.

Komentari