Multifunkcionalni namještaj: 10 ideja za štednju prostora

Uređenje manjih prostora uvijek je svojevrstan izazov, jer se u manju kvadraturu mora smjestiti sve neophodne komade namještaja, a da se pri tom ne naruši estetska komponenta. Kako veći broj stvari u manjim prostorima može lako ‘zašareniti’ i ‘zagušiti’ cjelokupnu atomosferu stvarajući dojam neurednog prostora, donosimo nekoliko ideja kako uštedjeti dragocjene kvadrate bez žrtvovanja funkcionalnosti.


1. Višenamjenske sofe

Sofe na razvlačenje idealno su rješenje za sve kojima nedostaje (još jedna) spavaća ili gostinska soba. Uz klasičnu sofu na razvlačenje koja se na jedan ‘klik’ transformira u ugodan krevet, danas postoji i varijanta sofe koja se razvlači i u krevet na kat, s pripradajućim metalnim ljestvicama. Ovakvo rješenje posebno je pogodno za malene dječje sobe – tijekom dana sklopljena sofa ostavlja više prostora za igru, a rješava se i problem smještaja druge djece koja odluče prespavati kod vašeg djeteta. Alternativno, razmislite i o krevetu koji se mehanizmom diže na zid i skriva u drvenoj masci koja ‘glumi’ ormar.

Foto: Ivana Niskota
Foto: Ivana Niskota

2. Fotelje na preklapanje

Fotelje izrađene isključivo od tekstila, često u obliku kocke ili preklopljenog debelog popluna, koji kad se rastegne pruža alternativu krevetu, idealne su za dnevne boravke, radne ili dječje sobe.

3. Kreveti s ladicama

Iako mnogi smatraju da će postavljanjem madraca na pod, bez drvenog ili željeznog okvira uštedjeti prostor, takva ‘ušteda’ je zapravo minorna. Kako bi se izbjeglo postavljanje škrinja za posteljinu ili dodatnih ormara koji će uzeti još više prostora, kreveti čija donja konstrukcija sadrži ladice predstavljaju puno bolje rješenje iz više razloga – smanjuju broj komada namještaja, čineći time prostor većim i prozračnijim, prostor za odlaganje stvari je na jednom mjestu i sprečava se gomilanje prašine ispod kreveta. Alternativno, ako je krevet dovoljno visok, a nema ugrađene ladice, ispod njega se mogu smjestiti kutije koje postavite jednu do druge – estetski uvjet je da sve kutije budu iste.

4. Višenamjenski taburei

Osim svoje primarne funkcije, taburei se mogu pokazati izvrsnim dodatnim prostorom za odlaganje stvari. Danas postoji velik izbor taburea čija se gornja konstrukcija otvara poput poklopca, a njegova unutrašnjost je zapravo velika kutija u koju se mogu smjestiti deke, jastuci, itd. Neki taburei su dizajnirani i na način da vanjske stijene imaju ugrađen dio za odlaganje časopisa i novina.

MMI
MMI

5. Stolovi/škrinje

Još jedno izvrsno mjesto za odlaganje stvari nalazi se u stolićima za kavu, bilo da je riječ o stolićima koji su dizajnirani na način da sadrže police ili pak klasičnim škrinjama. Bonus za ljubitelje rustikalnog stila je svakako sebi svojstven šarm koji škrinje unose u dom.

6. Stolice na rasklapanje

Za manje prostore vrlo su dobro rješenje stolice koje se uvijek mogu sklopiti i odložiti, ostavljajući više prostora. Osobito praktične su tanje drvene sklopive stolice, dizajnirane na način da ih se može objesiti na zid na kojem postaju i zanimljiv dio dekora.

MMI
MMI

7. Višenamjenske maske radijatora

Pored svoje primarne funkcije, maske radijatora izrađene od masivnijeg drva mogu poslužiti kao klupice, no obavezno na njih smjestite udobne jastuke, a mogu poslužiti i kao police za knjige. Ovakvo rješenje posebno preporučamo za hodnike.

8. Ogledala koja skrivaju ormarić

Iza ogledala često se mogu naći i skriveni ormarići. Takva rješenja naročito su popularna u kupaonicama, međutim, dobro će doći i u spavaćim sobama ili hodnicima, gdje će, pored pružanja dodatnog prostora za odlaganje stvari, činiti manji prostor vizualno većim.

9. Namještaj skriven u namještaju

Zbog svoje funkcionalnosti, ali i estetskih razloga, sve traženiji je namještaj koji je dizajniran tako da čini cjelinu koja se sastoji od zasebnih elemenata. Dobar primjer su stolići za kavu koji sa svake strane sadržavaju i taburee koji se po potrebi vade iz stolića, kao i tri ili četiri stolića koji se mogu smjestiti jedan ispod drugog.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

10. Manji kućanski aparati

Ponekad predimenzionirani kućanski aparati mogu zauzeti više prostora no što je to potrebno. U manjim prostorima savjetujemo manje, laganije aparate, a u dnevnim boravcima postavljanje suvremenih televizora koji se postavljaju na zid – na taj način nećete morati postavljati komode ili police na kojima će biti TV.

Komentari