KADA ILI TUŠ U KUPAONICI: evo što sve morate uzeti u obzir pri donošenju odluke

Najveća dilema kada je riječ o uređenju kupaonica jest ona – staviti tuš ili kadu. To prije svega ovisi o onome što želimo, ali i o našim potrebama kao i kvadratima kojima raspolažemo. Saznajte u nastavku što sve morati imati na umu prilikom odabira te se u video prilogu inspirirajte idejama kupaonica! 

 

 

Na nekoliko primjera uređenja kupaonica pokušat ćemo vam odgovoriti na jedno od najčešćih pitanja – odabrati tuš ili kadu. U tome će nam pomoći i stručnjaci iz Petrokova.

Trendovi se mijenjaju iz godine u godinu, no kada je riječ o uređenju kupaonice, osim trenda, postoje dva bitna faktora koja se uzimaju u obzir, kvadratura i naravno budžet. Odgovor na vječno pitanje, tuš ili kada ovisi ponajviše o njima”, ističe Natali Renić iz Petrokova.

Tuš kabine posljednjih su godina veliki trend, pa se gotovo jednako često koriste kako u velikim i prostranim kupaonicama, tako i u onima manje kvadrature.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

“Tuš je idealno rješenje za male kupaonice u kojima želimo iskoristiti svaki centimetar prostora. Velik je izbor kadica, zaštitnog stakla i kanalica, pa tuševi svoje mjesto mogu pronaći čak i u najmanjim kupaonicama”, otkriva Natali Renić.


Foto: Petrokov

No, i tu se javlja dvojba – koji model tuša odabrati? Najpopularniji su svakako walk in tuševi, bez kadica, koji otvaraju prostor pa su zato čest izbor i u kupaonicama veće kvadrature.

Elegantno rješenje za upravo ovakav tip tuša nude brojni modeli TECE kanalica koji se mogu odlično integrirati u podnu oblogu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

No, dizajnerica Mirjana Mikulec nije pristalica opcije tuša.

“Iako su tuševi zasigurno praktičniji, ja prednost ipak dajem kadama i to onim samostojećima. Samo imajte na umu da je za ovakav tip kade potrebno nešto više kvadrata kako rezultat ne bi bio skučena i zatrpana kupaonica”, savjetuje dizajnerica.

Foto: Sanja Jagatić

Kada je riječ o kadama, osim samostojećih, postoje i one ugradbene koje dolaze u nekoliko oblika pa se tako razlikuje i njihovo pozicioniranje u prostoru. Sve vrste kada mogu imati i razne dodatke kao što su mlaznice i masažeri.

Kako bi dobili funkcionalnu kupaonicu koja nije pretrpana, kadu je važno pametno smjestiti u prostor. Savjetujemo odabir pravokutnog modela koji će zauzimati manje mjesta, a smještanjem uz jedan zid, nećete narušiti sklad prostora.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

A koja je ustvari najbolja opcija?

“Najbolja opcija, koja će zadovoljiti funkcionalnost i estetiku, a vašu kupaonicu pretvorite u pravu spa oazu je kombinacija tuša i kade. No takve kupaonice su rijetkost jer podrazumijevaju veliku kvadraturu. Ali ako vi imate tu sreću, svakako savjetujem da spojite nabolje od ta dva svijeta”, zaključuje dizajnerica Mirjana Mikulec.

Foto: Ragno / Petrokov

 

Komentari