Napokon: dovedite svoj hladnjak i zamrzivač u red u svega sat vremena

U sezonskom čišćenju doma, ili svakoj generalki koju poduzmemo, volimo preskočiti hladnjak. Iskoristite vrijeme godišnjih odmora ili slobodnu večer kako biste se usredotočili na hladnjak i zamrzivač – očistite ih i konačno bolje i racionalnije organizirajte prostor u njima

 

Kuhinja jednostavno nije čista dok dobro ne istražite i hladnjak i dovedete ga u red. No, često ovaj uređaj za pohranu hrane zaobilazimo, pa se začudimo kada shvatimo da imamo neku namirnicu kojoj je istekao rok prije nekoliko mjeseci, da su se negdje duboko na dnu ladice zavukli komadi povrća koje je u međuvremeno istrulilo, ili da se u plastičnim kutijama nalaze ostaci variva koje smo kuhali još  prošli tjedan.

Da se to ne dogodi nakon ovog čišćenja koje ćete poduzeti, potrebno je organizirati hladnjak i toga se reda držati te ga skladištiti u kutije, a ne samo ubacivati gdje ima mjesta. Neka namirnice imaju svoje stalno mjesto, tako da se ne dogodi da morate prekopati cijeli hladnjak ili zamrzivač da biste vidjeli imate li vrhnje za kuhanje ili gotov umak u vrećici. Isto tako, svakih dva-tri dana pregledajte stanje hladnjaka kako biste čim prije pojeli hranu koja ne može dugo stajati, kojoj ubrzo izlazi rok trajanja i kako ne biste zaboravili što uopće imate u hladnjaku.

Redovnom kontrolom hladnjaka štedite i svoj novac jer ćete uvijek znati što se nalazi u njemu, što treba doista kupiti, a što ikoristiti na vrijeme, kako ne bi završilo u smeću.

 

Foto: Unsplash

 

KRENITE OD ČIŠĆENJA HLADNJAKA….

  • Izvadite sve ladice i police. Dobro ih izribajte blagom sapunicom, premažite octom i vratite u hladnjak. Najbolje pomiješati vodu i ocat u raspršivač i kada ste skinuli prljavštinu, poprskati hladnjak i prebrisati ga. Na isti način možete očistiti hladnjak izvana. Ocat će dezinficirati hladnjak, ukloniti negativne mirise, a usto je prirodno sredstvo. Ako hladnjak ima jaki miris i nakon ovog čišćenja, premažite ga povremeno otopinom vode i limunova soka.
  • Na police i u ladice stavite perivu podlogu. Takva podloga, naročito ako je u bojama lijepo izgleda, ali najvažnije je to što upija tekućinu. Zamijenite je otprilike svakih šest mjeseci.

 

Perive podloge idealna su podloga za police hladnjaka jer upijaju tekućinu koja se prolije / Foto: Ideal Home

 

  • Na police stavite prozirne posude u kojima ćete držati slične namirnice. Tako se ostatci neće izgubiti u dubini hladnjaka, a djeca će imati vlastite posude za užinu i grickalice.
  • Umake u vrećici i slične dodatke jelu stavite u zajedničku posudu. Tako ćete uvijek znati gdje vam stoje ove namirnice. Isto vrijedi i za druga, sitnija pakiranja, poput onih za kolače.
  • Posude u ladicama upotrijebite za organizaciju namirnica poput sira. Kad dođe vrijeme da odlučite što treba nabaviti, dovoljno će biti pogledati sadržaj posuda.
  • Pođite korak dalje i na prozirne posude u hladnjaku stavite naljepnice s oznakom sadržaja. Voće i povrće izvadite iz pakiranja u kojima ste ih kupili. Tako ćete ih ugledati čim otvorite hladnjak i češće posegnuti za zdravim međuobrokom umjesto nezdravih grickalica.

 

 

Foto: ElMueble

 

…. A ONDA SE POSVETITE ZAMRZIVAČU

Kuhinja je mnogo praktičnija kada je sve na svome mjestu i lako dostupno. Dobro organiziran prostor u zamrzivaču spojenim s hladnjakom uštedjet će vašoj obitelji i vrijeme i novac. Ledenica s ladicama odlično je rješenje, osobito ako je hrana složena tako da sve možete lako naći.

Prije nego ju počnete slagati po novom rasporedu, izvadite sve iz škrinje i bacite hranu kojoj je istekao rok trajanja ili se isušila. Namirnice koje imaju još kratak rok trajanja, stavite na vrh kako biste ju čim prije iskoristili – ona ipak ima prioritet. A onda pređite na čišćenje škrinje, koje se često zanemaruje. Iskoristite priliku i očistite je iznutra i izvana.

 

Foto: Unsplash

 

PODIJELITE I ZAVLADAJTE

Sve namirnice koje idu u zamrzivač podijelite na kategorije prema tome koliko ih često koristite ili prema vrsti hrane – meso, povrće, voće, gotova jela… Svaku skupinu namirnica stavite u posudu ili vrećicu druge boje – uz to, pogled na zamrzivač bit će privlačniji.

Kada shvatite s koliko vrsta namirnica raspolažete, vrijeme je za skupljanje posuda tj. vrećica. Trebat će vam barem jedna posuda za svaku kategoriju. Danas se povoljne plastične posude mogu kupiti na svakom koraku. Želite li u organizaciji poći još korak dalje, na svaku posudu stavit ćete naljepnicu. Možda vam se čini da to nema smisla, ali tako će drugi članovi obitelji lakše shvatiti kamo staviti kupljenu hranu.

Svu sortiranu hranu sada vratite u škrinju, no prije toga razmislite kako ćete razdijeliti raspoloživi prostor. Preko interneta možete naručiti zgodne razdjelnike za ladice ili iskoristiti ekološke plastične vrećice.

 

 

Foto: HeartWork Organizing

 

Foto: Unsplash
Komentari