DNEVNI BORAVAK NA OTVORENOM: 5 osnovnih pravila za odabir vrtnog namještaja

Iako nam se uređenje čini znatno jednostavnijim od interijera, namještaj za eksterijer nije lako odabrati i možemo se prilično pomučiti da nađemo odgovarajuće modele koji će odgovoriti na funkcionalne i estetske zahtjeve. Evo što trebate uzeti u obzir prilikom opremanja!

 


Uređenje vanjskog prostora – balkona, terasa i vrtova još je uvelike aktualno. Sezona života na otvorenom traje do jeseni, pa i početka zime, ako to vremenske prilike i podneblje u kojem živimo dopuste.

Ako se još niste uhvatili ukoštac s uređenjem ili nekim brzim makeoverom – sada je pravo vrijeme da krenete. Ponekad nam se čini da je lakše urediti vanjski prostor, no ako želimo da sve funkcionira savršeno i bude stilski usklađeno, onda uređenju treba pristupiti predano i temeljito.

Nije stvar samo u odabiru stolova i stolica na koje ćemo sjesti i odmarati se na svježem zraku, nego i o svim drugim elementima koji su potrebni da bi prostor bio zaokružena cjelina.

STOLICA ZA TERASU DARSENASTOL ZA TERASU SPRITZ, NARDI  / Foto: Meblo Trade

Priča o uređenju, kao i interijerima, počinje od planiranja i nabavke osnovnih komada namještaja. No, to nije sve…

U suradnji s Meblo Tradeom, u kojem smo pronašli niz sjajnih ideja, donosimo osnovna pravila za odabir vrtnog namještaja i detalja.

STOLICA NET RELAX, NARDI / Foto: Meblo Trade

1. ODREDITE VAŠE POTREBE

Prije nego bilo što počnete tražiti namještaj po salonima, web shopovima i portalima koji nude inspiraciju, bitno je definirati što želite i – koje su vaše potrebe u tom prostoru. Jer, prilikom uređenja, treba uključiti razboritost i biti realan.

Jer, dogodi se da često prvo krenemo u potragu za inspiracijom pa počnemo sanjariti da baš tako uredimo vanjski prostor, kao u časopisu i vodimo se isključivo onim što nam se sviđa.

STOLICA RIVA, NARDI / Foto: Meblo Trade

Razmislite o navikama svoje obitelji, koliko osoba će boraviti u vanjskom prostoru, kako često ćete ga koristiti i koje će sve namjene imati. Želite li vanjski prostor pretvoriti u blagovaonicu, lounge zonu ili dnevni boravak?

Primjerice, nema smisla kupovati veliki blagovaonski stol ako nemate inače naviku sjediti za njim osim kada nešto jedete. Ili namate namjeru objedovati na balkonu ili terasi? Tada je dovoljan mali stolić na koji ćete odložiti piće, zdjelicu…

Vrtna barska stolica Bayo HS75, Connubia / Foto: Meblo Trade

Ili ako niste velika obitelj niti nemate naviku primati goste na ručkove ili večeru, dovoljan je set s nekoliko stolica, naslonjača ili sofom te klub stolićem.

Ako balkon ili terasu koristite za popodnevni odmor, čitanje ili sunčanje, tada svakako razmislite o ležaljci ili kutnoj vanjskoj garnituri.

Vanjska kutna garnitura Holiday, KARE Design / Foto: KARE Hrvatska

2. ORGANIZIRAJTE PROSTOR

Nakon što ste definirali koje sve sadržaje trebate u prostoru, krenite u organizaciju. Tako ćete najbolje vidjeti jesu li vaše ideje i potrebe uopće izvedive. Možda ćete morati donijeti kompromis i odreći se nekih stvari, no to će vam uvelike olakšati kupovinu vrtnog namještaja.

Stolice Doga, Nardi / Foto: Meblo Trade

Bilo bi idealno da se garnitura za sjedenje nalazi u središtu eksterijera, no ako je prostor mali, onda svakako gledajte da ona bude smještena u neki ugao kako biste se lakše kretali prostorom. Roštilj i cvijeće u teglama i žardinjerama je uvijek bolje pozicionirati uz ogradu ili zid.

Dvosjed, fotelja, ljuljačka Ibiza, KARE Design / Foto: KARE Hrvatska

Ako želite ojastučeni namještaj, tada je bitno da prostor bude natkriven ili da su jastuci odvojivi, tako da ih možete skloniti u slučaju kiše ili kada vas nema doma. U tom slučaju razmislite o komodi ili škrinji za pohranu. Često kutne garniture ili klupe za sjedenje imaju u svojoj unutrašnjosti prostor za pohranu.

Stolica Ninfea; Stol Loto, Nardi / Foto: Meblo Trade

3. UZMITE U OBZIR DIMENZIJE PROSTORA

Prilikom planiranja prostora iznimno je bitno izmjeriti. Tako ćete moći napraviti dobar raspored te odabrati prave dimenzije vrtnog namještaja. Za veliku terasu ili mali balkon nisu prikladne iste stolice i stol. Važno je naime uzeti u obzir proporcije i mjere prostora.

Dobro bi bilo da označite u prostoru, na podu (trakom ili ljepilom u boji) dimenzije komada koji vam se sviđaju. Jer, gledajući ih na fotografijama ili u salonu, nećete moći steći stvaran dojam kako će oni funkcionirati u vašoj kvadraturi koju imate na raspolaganju. A ona je obično manja od one u salonu.

Sklopiva stolica Copacabana; Sklopiva stolica Ipanema, set stolića African Drums, Kare Design / Foto: Kare Hrvatska

4. BIRAJTE ADEKVATNE MATERIJALE

U izboru materijala praktičnost i funkcionalnost treba biti ispred ukusa i trendova. Svakako se nemojte previše zanositi trendovima, no svakako ih uključite u uređenje, jer tako prostor izgleda atraktivnije i svježije.

Ako je eksterijer nenatkriven, birajte materijale koji mogu izdržati vlagu, kišu, snijeg i led. Kao i jako sunce. Stoga je u ovom slučaju bolja opcija metal ili kvalitetna plastika. Ako se ipak opredijelite za drvo, gledajte da to bude neka otpornija vrsta – primjerice tikovina ili eukaliptus.

Vrtne barske stolice Yo, Connubia / Foto: Meblo Trade

Drvo i ratan su svakako bolja opcija za natkriveni eksterijer.

Ako je eksterijer jako izložen suncu ili se nalazi na moru, izbjegavajte predmete od plastike jarkih boja, koji neće izdržati vruće ljeto i izblijedjet će.

Razmislite o vremenu koje ste spremni posvetiti njezi vrtnog namještaja. Imajte na umu da stolovi ili stolice od prirodnog ratana zahtijevaju više njege od umjetnog pruća ili metala – sada se mogu pronaći u raznim opcijama boja.

STOLICA TUKA CB/1999, CONNUBIA / FOTO: MEBLO TRADE

5. KVALITETA ISPRED POVOLJNE CIJENE

Često se u odabiru vodimo povoljnijim cijenama. Naravno, ako imate ograničen budžet, da će i cijena biti jedan od kriterija. No, pazite da vam odluka za neki komad prevagne zbog niže cijene. Naročito se to odnosi na osnovne komade namještaja odnosno sjedeće elemente kao i stol. U njih se doista isplati uložiti novce.

Odaberite predmete izrađene od izdržljivih, pouzdanih materijala koji će odolijevati promjenama vremena i specifičnostima podneblja. Bolje je potrošiti malo više, ali kupiti namještaj koji će duže trajati i biti vizualna poslastica.

Vrtna stolica Palma, KARE Design / foto: KARE Hrvatska

A kada vam garnitura dosadi, uvijek izgled eksterijera možete ažurirati u detaljima – zamijeniti jastuke, staviti novi tepih, nove tegle za biljke, nabaviti ljuljačku…

Vrtna garnitura Komodo 5, Nardi / Foto: Meblo Trade

 


PROMO

Komentari