Za privlačniji i ugodniji dom: pet dekoracija koje će promijeniti svaki interijer

Nemate inspiracije kako do kraja urediti svoj stambeni prostor ili vam je on naprosto dosadio, postoje detalji kojima ćete brzo i jeftino dobiti potpuno drugi ambijent stanovanja.

 

Kada useljavate u stan, najveći zadatak je kupiti velike komade namještaja kao što su komoda, garnitura ili stol. No, vrlo često se dogodi da kada dođete do završnih detalja uređenja, naprosto izgubite volju za obilaženjem dućana i uselite u stan bez da ste odabrali detalje koji će mu dati dašak vaše osobnosti. Bilo da je u pitanju to ili vam je naprosto dosadio vaš stambeni prostor, postoje detalji kojima ćete brzo i jeftino dobiti potpuno drugi ambijent stanovanja.

FOTO: MMI
MMI

Zidovi

Prvi korak je da se pozabavite zidovima. To možete učiniti promjenom boje ili postavljanjem tapeta.  Nije potrebno bojati cijeli stan ili sobu – dovoljno je odabrati jedan zid. Promjenom jednog zida postići ćete bolji efekt nego da cijelu prostoriju bojite u jednu boju. Ako vam nakon nekog vremena boja ili tapeta dosadi, jednostavno je promjenite.  Na tržištu postoji velik broj proizvođača i tipova boja i tapeta. O vašem ukusu i financijskim mogućnostima ovisi koji će biti konačni odabir. Ovu promjenu možete napraviti za 50 kuna ili pak nekoliko tisuća. Danas su sve popularnije i fototapete, koje nude mogućnost odabira raznih motiva, crno -bijelih ili u boji kojima neku prostoriju svoga stana možete tematski urediti – npr. unijeti vrevu londonskih ulica u radnu sobu.

Ako se ne želite gnjaviti s farbanjem ili postavljanjem tapeta, na tržištu postoji i velik izbor naljepnica raznih motiva, koje se lako postavljaju i uklanjaju.

Kada odaberete kako ćete obraditi zid, dodatni pečat prostoru dat ćete izborom ukrasnih jastuka i tepiha. Boju jastuka i tepiha uskladite s bojom ili temom kojom ste obradili zid.  Postoji zaista širok izbor boja i tkanina, na vama je samo da se hrabro poigrate uzorcima i nijansama kako bi dobili drugačiji i zanimljiviji prostor.

 

MMI
FOTO: MMI

Tepih

Pri izboru tepiha vodite računa o tome je li ostatak vaše sobe u jednostavnom, neutralnom i jednobojnom koloritu. U tom ćete slučaju pri odabiru tepiha biti usmjereni na šarenije i tepihe s uzorkom koji će unijeti raznolikost u vaš prostor. Ako je namještaj i uređenje već u šarolikom izdanju, bolje je odabrati smireniji, jednobojni tepih.

 

FOTO: INDIZAJN 

Ogledala

Ogledalo može biti isključivo dekorativni element koji će s nekim upečatljivim okvirom dominirati zidom u hodniku ili dnevnom boravku. Možete ih postaviti širinom i visinom cijelog zida – to je jedno od najjačih optičkih varki kojima možete prividno povećali prostoriju. Odabir ogledala sa zlatnim ili crnim baroknim okvirom dat će prostoriji namještenoj modernim i jednostavnim namještajem potpuno novi kontekst i ugođaj.

FOTO: PFOR

Zavjese

Zavjese su još jedan element kojim možete utopliti i oplemeniti svoj prostor. U malim prostorima poželjno je da budu što jednostavnije, svjetlije i prozračnije, kako bi vam dale osjećaj topline i privatnosti, a da ne opterete prostor. Ako je vaš stan dovoljno velik i prostran, imate mogućnost da se poigrate s bojom zavjesa ili da se odlučite i na duple dekorativne zastore, a da prostor ne bude opterećen i otežan njima.

 

FOTO: ALVHEM

Ukrasi

Ako niste ljubitelj minimalizma, završni element vašeg uređenja možete pronaći u velikom izboru lučica, svijeća, ukrasnih deka ili vaza raznih oblika, boja i materijala koje ćete uskladiti s ostatkom prostora. Budući da su mali i lako zamjenjivi elementi uređenja, to vam otvara mogućnost da imate i više kompleta koje ćete svako malo mijenjati i time konstantno razbijati monotoniju.

SAVJETI:

  • – Završno uređenje doma ne mora nužno biti veliki financijski izdatak. Uz pokoju dobru ideju i malo vremena za obilazak trgovina možete pronaći jeftine i zanimljive detalje kojima ćete vaš životni prostor učiniti posebnim i ugodnim.
  • – Promijenite jedan zid u prostoriji, nabavite dekorativne jastučiće koji pašu uz boju. Postavite zanimljivo ogledalo, nabavite odgovarajuće zavjese ili kupite nekoliko kompleta svijeća, ukrasnih deka, vaza i sličnih sitnica koje možete mijenjati prema prigodi ili raspoloženju. Do lijepog interijera nije teško doći.
  • – Budite hrabri i kombinirajte stilove. Napokon, najvažnije je da se prostor u kojem boravite sviđa vama i da se u njemu osjećate ugodno i sretno.
Komentari