U planu vam je imati kuhinjski otok? Saznajte u kakvu kuhinju ga možete staviti

Ideja kuhinjskog otoka kao centralnog mjesta u kuhinji postaje sve popularnija, što nimalo ne čudi s obzirom na brojne funkcije koje on može obuhvaćati, a pored toga ima i zavidnu estetsku dimenziju. No, prije nego što krenete u osmišljavanje i planiranje, provjerite je li otok dobra opcija za vaš dom

 

 


Otoci u kuhinji pravi su trend i mnogi prilikom opremanja svoje kuhinje priželjkuju da ova prostorija, koja je srce svakog doma, ima baš ovakav element. Za to postoji puno razloga: pored činjenice da kuhinja ovako izgleda znatno atraktivnije i modernije, otoci su mjesta koja objedinjuju nekoliko funkcija: prostor za pranje suđa, pripremu hrane, kuhanje, objedovanje, druženje s obitelji i prijateljima, izvrstan skladišni prostor…

Osim toga, kuhinjski otok dobro se uklapa u svaki stil i vizualno otvara male kuhinje.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

No, treba ipak imati na umu da otoci nisu za svaku kuhinju i da možda, unatoč našim željama i nisu najpametnije rješenje za prostor kojim raspolažemo. Kod velikih kuhinja to nije problem, one jednostavno vole otoke… U svakom slučaju, prije planiranja moramo znati što točno želimo od otoka – koje bi on sve funkcije trebao imati i tek onda vidjeti mogu li se te ideje i realizirati i na koji način…

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

SMJEŠTAJ

Uska duga kuhinja nije najbolji prostor za otok, jer bi on trebao biti smješten uzduž duljine, što ga u kuhinji ovakvog oblika čini potpuno nefunkcionalnim i nepraktičnim. Male kuhinje s otocima ponekad nisu najsretnije rješenje – bilo bi dobro da u tom slučaju otok  ima zaobljene rubove radi lakšeg kretanja (ovaj oblik dobra je solucija kada imate manju djecu) ili pak da umjesto otoka napravite poluotok koji će biti uži od standardnih otoka.

Namjena im je ista, pristup je moguć s tri strane, a ipak ste uštedjeli na prostoru… Idealan dodatak malim kuhinjama s otokom su barske, a ne klasične stolice.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

Također, kuhinjski otok, ukoliko na njemu nije smješteno kuhalo i sudoper, mora biti povezano s tim sadržajima ako se oni nalaze nama iza leđa, odnosno uz zidni dio kuhinje, kako bi nam bili nadohvat ruke.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

 


VELIČINA

Zbog želje da na njega smjestimo sve potrebne funkcije (naročito ako se radi o sudoperu, perilici ili kuhalu), obično u drugi plan stavimo veličinu otoka odnosno optimalne dimenzije koje omogućavaju da se slobodno krećemo iza i ispred otoka.

Tako bi visina kuhinjskog otoka bila 90 do 105 centimetara ako imate barske stolice. Također, morate imati 20 centimetara iznad koljena ako sjedite na pultom kuhinjskog otoka koji je visok 75 centimetara, a 40 centimetara iznad koljena ako sjedite za pultom kuhinjskog otoka visine 90 centimetara.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

Manevarski prostor između kuhinjskih elemenata i otoka bi trebao biti 110 centimetara (ili minimalno 100), a prostor s druge strane ovisi o tome sjedi li se za otokom ili ne. Ako stavite stolce s druge strane otoka, morate imate 70 centimetara prostora, da bi se ostvarila ugodna ergonomska pozicija odnosno potrebna komocija u djelu za blagovanje.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 


IZGLED

Imajte na umu da je najbolje iskorišteni kuhinjski otok onaj koji imalo kuhalo kako vam ne bi smetaju gornji kuhinjski ormarići – nećte biti mogućnosti da se udarite ili da zapnete o njih prilikom kuhanja. Smještanje sudopera i kuhala na kuhinjski otok iziskuje planiranje električnih i vodovodnih instalacija u ovaj dio kuhinje.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić
Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Također, imajte u vidu, ako želite objedovati na otoku, da mjesto gdje sjediti ne bude skladišni prostor, odnosno da se ormarići i ladice ne otvaraju na tu stranu, nego s druge strane.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Ispod kuhinjske plohe i štednjaka dizajneri preporučuju staviti ladice i police. Lonci i kuhače, vilice i noževi. Isto tako, mjesto gdje namjeravate staviti stolice, moraju imati udubinu, kako bi objedovanje bilo što ugodnije. I nikako ne zaboravite rasvjetu, koja će biti iznad otoka. Tek tada je ovaj dio kuhinje zaokružena cjelina.

 

 

Foto: Darko Mihalić

 

 

Komentari