8 najboljih: pogledajte male kuhinje koje su pobijedile na natječaju

Rusko izdanje poznatog magazina za arhitekturu i dizajn Architectural Digest organiziralo je nagradni natječaj za male kuhinje na koji su se mogli javiti arhitekti i dizajneri interijera. Mi vam donosimo 8 najboljih prema mišljenju stručnog žirija i glasovima čitatelja

Umijeće dizajniranja malih stanova i kuća nikad nije bilo aktualnije pa je, svjestan toga, magazin Architectural Digest raspisao natječaj za najbolje male kuhinje. Na natječaj ruskog izdanja poznatog časopisa mogli su se prijaviti arhitekti i dizajneri iz Rusije sa svojim idejnim kao i izvedbenim rješenjima malih kuhinja. Pristiglo je na desetine radova, a stručni žiri, potpomognut glasovima čitatelja, odabrao je pet najboljih kuhinja. Na svojoj internetskoj stranici odlučio je prikazati još tri kuhinje koje su dobile najviše glasova, a mi vam ih sve prenosimo.

 

 

1.

3D vizualizacija: Diana Karnaukova i Viktorija Karjakina

 

Diana Karnaukova i Viktorija Karjakina iz dizajnerskog studija Makedesign kreirale su interijer površine 43 četvorna metra namijenjen za djevojku. Stan je nadahnut skandinavskim dizajnom i minimalizmom te je funkcionalan i ugodan. Sve to ogleda se i u ovoj maloj bijeloj kuhinji u obliku slova L, sa sivom radnom pločom s dekorom mramora.

 

3D vizualizacija: Diana Karnaukova i Viktorija Karjakina

 

Kuhinja je dio dnevne zone s mini blagovanjem i dnevnim boravkom opremljenim također u neutralnim svijetlim tonovima i drvetom u namjeri da se stvori ugodan i prozračan prostor.

Siva pozadina kuhinje nastoji imitirati beton na kojem se bijela boja sjajno ističe. Kako bi se zaštitio dio zida između gornjih i donjih elemenata, stavljeno je prozirno kaljeno staklo koje je unijelo i malo sjaja u prostor.

 

 

2.

Foto: FlatsDesign

 

Evgenija Matvejenko iz studija FlatsDesign prijavila se na natječaj s idejnim rješenjem male kuhinje za one koji vole kuhati i provoditi puno vremena u ovoj prostoriji. Kako je kuhinja dio malog stana od svega 35 četvornih metara, na ulazu u kuhinju stavljena su klizna staklena vrata kako bi se ovaj prostor mogao odvojiti od ostatka stana – da bi dnevna zona imala privatnost kada zatreba odnosno kada jedan od članova obitelji radi nešto drugo u boravku.

 

Foto: FlatsDesign

 

Kuhinja je formirana u obliku slova U, zahvaljujući nacrtu prema kojem se i s druge bočne, načelno neiskoristive strane, uspjelo izvući prostor za sadržaje. Napravljen je uski šank i polica za skladištenje – ne ometaju i ne zagušuju prostor, a imaju praktičnu svrhu.

 

3.

Foto: Studio 25

 

Dizajneri Studija 25 osmislili su kuhinju u jednom od dvoetažnih stanova legendarne zgrade Narkomfina u Moskvi koju je dizajnirao Moses Ginzburg. Stan je pretvoren u ured te je njega smještena i mala čajna kuhinja koja ne treba puno skladišnog prostora za namirnice i posuđe. Izvrsna je inspiracija za sve one koji imaju male stanove, apartmane i ne provode puno vremena u kuhinji.

 

Foto: Studio 25

 

4.

3D vizualizacija: Marina Kutuzova

 

Kuhinjica u potkrovlju u obliku slova L plijeni pažnju svojim dizajnom, a naročito odabirom boja i materijala. Umjesto keramičkih pločica, arhitektica Marina Kutuzov odabrala je oslikano kaljeno staklo koje izgleda poput murala i svojom tamnom bojom daje prostoru dubinu. Ostatak kuhinje je ugodne sive nijanse, a ormarići su od medijapana u visokom sjaju. Glavni stilski akcent, koji ujedno ima i uporabnu svrhu jest regal za vino osmišljen na bočnoj strani kuhinjskog ormara koji je otvoren prema blagovanju.

3D vizualizacija: Varja Salito and Rada Kobuk

 

Varja Salito i Rada Kobuk, moskovski dizajneri, kreirali su kuhinju nadahnutu velikim, tradicionalnim klasičnim kuhinjama koje su kvadrature današnjih dnevnih boravaka. Dominanta bijela na kuhinjskim ormarićima kombinirana je s trendi plavom što je prostoru dalo dašak klasike i otmjenosti.

Dodatni plus ove kuhinje jest prozor koji su dizajneri probili u zidu kako bi kuhinja dobila dojam prostornosti, a hodnik prirodno svjetlo.

 

 

6.

3D vizualizacija: Marina Sargsjan

 

Arhitektica Marina Sargsjan osmislila je kuhinju u L obliku u malom apartman studiju za uspješnu menadžericu. Nova vlasnica poželjela je stan koji istovremeno odiše toplom atmosferom velikih obiteljskih kuhinja te industrijskim stilom kakav viđamo u loftovima.

Na površini od 3,4 četvorna metra arhitektica je uspjela smjestiti sve potrebne stvari: hladnjak ugrađen u veliki uski element, mikrovalnu pećnicu, perilicu posuđa i ploču za kuhanje s dva plamenika, koja se, zbog nepravilne dubine ormara , morala okrenuti.

 

 

3D vizualizacija: Ekaterina Olejnik

 

7.

Foto: Ekaterina Olejnik

 

Ekaterina Olejnik izradila je ovaj projekt kuhinje za svoju obitelj, kada još nije bila dizajnerica. Prostor od 8 m2 smješten je u predvorju između hodnika i malog dnevnog boravka – bilo je potrebno urediti funkcionalnu kuhinju i učiniti je što svjetlijom. “Prozor, koji nedostaje na lijevoj strani stupova, izrađen je od jednog otvora, koji se pokazao nezgodnim za vrijeme rada, ali je dopušteno očuvati obilje svjetla”, kaže autor projekta.

 

Foto: Ekaterina Olejnik

 

Foto: Ekaterina Olejnik

 

 

8.

3D vizualizacija: Olga Morozova

 

Olga Morozova dizajnirala je malu kuhinju u industrijskom stilu za neženju,. Njegova glavna želja bila je imati lijep hladnjak za vino. Za njega se mjesta našlo u kuhinjskom otoku, koji je ujedno i stol za večeru te prostor za skladištenje posuđa. Hladnjak je okrenut prema dnevnom boravku, što je otok učinilo atraktivnim budući da hladnjak ima prozirna vrata.

 

 

3D vizualizacija: Olga Morozova

 

Izvor: AD

Komentari