KAKO DIZAJNIRATI KUHINJU S NIŠOM: ideje i savjeti za najtraženiji model najvažnije prostorije u domu

Novi trendovi u uređenju kuhinja donijeli su modele koji imaju nišu. Središnji dio kuhinje, a nekada samo gornji ormarići, uvučen je jednim dijelom, pa fronte nisu u istoj ravnini. Saznajte što se, osim atraktivnosti, postiže takvim konceptom kuhinje te pronađite inspiraciju u našim prijedlozima

 

 

Opremate li kuhinju ili se spremate za makeover, ono što svakako treba uzeti u obzir je jedan trend koji će potrajati. Uvučeni dio kuhinje, odnosno njezina središnjeg djela je model koji je trenutno najpopularniji u koncipiraju modernih, suvremenih kuhinja. Ne postoji neki utvrđeni naziv za ovu vrstu kuhinje, pa se upotrebljava izraz niša.

Dobra strana ovakvog koncepta mnogima najdraže prostorije u domu je što uspješno funkcionira u svakom stilu, ali uglavnom ipak karakterizira moderne i jednostavne kuhinje pročišćenih linija, bez ručkica. Naravno, dodavanjem određenih elemenata – vrste materijala, uzoraka, boje postižete željeni dojam i naglašavate željeni stil.

O tome kako sve možete koncipirati kuhinju s udubljenjem, saznajte u nastavku. Usput se inspirirajte našim prijedlozima, među kojima se nalaze i projekti kuhinja s nišom studija Mirjana Mikulec interijeri.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: SAŠA LISJAK

Niša u tonu “pročelja”

Iako se koncept niše uglavnom kombinira s dvije boje ili različitih uzoraka, postoje modeli u kojem su udubljene fronte u istom materijalu i boji kao i one prednje. Sve izgleda kao jedna cjelina, pa je niša manje uočljiva, što je izvrsno kod onih koji vole monokromatske, minimalističke interijere te nisu skloni jakim naglascima.

No, i u ovakvoj kombinaciji, gdje se čini da su se uvučeni ormarići stopili s pozadinom, oni su ipak primjetni, zbog prirodnog svjetla koje osvjetljava neke plohe te čini kontrast s onima u sjeni. Kako biste izbjegli eventualnu monotoniju, zid možete obložiti u drugoj boji ili uzorku panela ili keramičkih pločica.

Foto: Sergej Krasjuk / Elina Musakulov

Niša s dodatnim ormarima

Monolitne, kompaktne kuhinjske jedinice su dobro rješenje jer pružaju puno prostora za odlaganje i ugradbene uređaje – pećnicu, kuhalo, mikrovalnu pećnicu, perilicu. Takve kuhinje doimaju se poput jedinstvenog bloka, koji je izvrstan, no može izgledati previše masivno. Rješenje je u kombiniranju različitih boja za vanjske i unutarnje, uvučene fronte nego i u konceptu gornjih ormarića u dva reda. Također, koncept će izgledati prozračnije i lakše ako ormarići ne budu iste širine.

Na primjeru ove kuhinje možete vidjeti kako možete povezati boje i materijale kuhinje s otokom.

 

Foto: Sergej Ananijev / Artform Bureau

Jaki kontrast

Klasična kombinacija crne i bijele nikada neće izaći iz interijera, pa tako i kuhinja. Ona je jednostavno – uvijek aktualna. U kuhinjama s nišom ona je vrlo efektna, jer radi snažan kontrast dviju ne-boja. Ako želite smireniji i suzdržaniji koncept, neka bijela dominira, a crna bude u akcentima i ne pretjerano naglašene površine odnosno uzorka.

Visoki sjaj crnih dijelova istaknut će kuhinju, kao i primjerice uzorci terazza ili mramora koji će suptilno i diskretno biti prošaran šarama.  Tako ćete unijeti dinamiku, ali i eleganciju i profinjenost, naročito ako se odlučite za mramor.

Kod ovakvog crno-bijelog koncepta ipak pripazite – ne treba pretjerivati s previše uzoraka, detalja i naglašenih elemenata u dizajnu. Ništa u tamnijoj boji od vanjskih fronti dat će uskoj ili maloj kuhinji dubinu ili prostornost.

 

Foto: Sergej Krasjuk / Taupe Home

 

Niša s prozorom

Ovo je vjerojatno ono što bi mnogi željeli imati u svojoj kuhinji – prozor između gornjih i donjih elemenata. Dolazi dodatna svjetlost, kuhinja postaje atraktivnija i drugačija, sa sudoperom i radnom plohom ispod prozora. Naročito ako prozor stavite u koncept niše – da ona bude njezina sastavnica.

Ovdje je to učinjeno odabirom drvenog panela kojim je obložen prostor oko prozora te napravljeni uvučeni elementi. Crnim okvirom prozor se povezuje s elementima s crnim frontama te postaje dio cjeline.

 

Foto: Dmitrij Črenšikov / Alexander Mohalov

Niša se nastavlja na drugi zid

Najčešće, kuhinja s nišom stoji točno duž zida, a ostale strane su s klasičnim, prednjim frontama. Ali, ne mora biti tako. Naročito ako se želite poigrati pa se kako se kuhinja nastavlja na drugi zid, tako učinite i s nišom.

Da bi se izbjegla monotonija ili uniformiranost, opremite kuhinju ili različitim bojama vanjskih i uvučenih fronti, ili primjerice, stavite ručke, što je vrlo rijetko u ovakvom konceptu.

 

Foto: Dina Alexandrova / Ksenija Kovaleva

Kombiniranje stilova

Možete se i ovako poigrati – kombinirati dva stila u konceptu vanjskih i uvučenih elemenata. Različit dizajn dodatno će naglasiti nišu, njezinu boju i stvoriti zanimljiv kontrast. Kontrast glatkih, ravnih i modernih fronti s klasičnim frontama s ukladama prava je atrakcija.

 

Foto: Alexander Volodin / Ekaterina Uglova

 

Komentari