PRIJE I POSLIJE: nova kuhinja donijela je više svjetlosti, stila i funkcionalnosti

Adaptacija kuhinje bila je pun pogodak – prostor je napokon postao privlačniji i ljepši, sa više svjetlosti i prozračniji, ali je dobio i novu dozu funkcionalnosti

 


Vlasnici su godinama odgađali obnovu svoje kuhinje jer je postojeća bila o solidnom stanju, iako im se izgled nije nimalo sviđao. Kada su se odlučili na adaptaciju, angažirali su dizajnericu Basmu Masood, kojoj je prvo u oko upao neadekvatni kuhinjski otok te poluotok.


PRIJE

Naime, kuhinjski prostor je prilično velik pa mali otok izgleda prilično nezgrapno u njemu. A otok koji nije odgovarajuće veličine odnosno proporcionalan odnosu cijele kuhinje narušava cjelokupni dojam prostorije. Dojam je dodatno narušavala kanta za smeće koja je bila pored otoka.

Što se tiče poluotoka, koji je gledao na blagovoaonicu, problem je bio u dodatnom povišenom dijelu koji je stavljen na njega, a koji je zaklanjao pogled prema prostoru i bio potpuno nepotrebna pregrada.

Također, drugi minus koji je vidjela u postojećoj kuhinji su bile neatraktivne tamno smeđe fronte koje su činile da prostor izgleda pomalo jeftino, ali mračno te zastarjelo.

Foto: Basma Masood Design Studio

POSLIJE

U adaptaciji su uneseni znatno svjetliji tonovi u kuhinju – ona je sada kombinacija bijele, nježne kadulja zelene, svijetlog uzorka drveta te mramora. Prostor sada izgleda modernije, privlačnije i svjetlije.

 

Foto: Basma Masood Design Studio

Podovi su ostali isti, kao i raspored kuhinjskih elemenata, i to kako se ne bi previše opteretio budžet. Dizajnerica je razmišljala o potpunom uklanjanju poluotoka kako bi se prostor otvorio prema blagovaonici, no onda se ipak odlučila ostaviti ga jer bi to značilo da mora premjestiti sudoper na neko drugo mjesto.

Sadašnji polutok nema povišeni dio i već samim tim se otvorio prema blagovaonici, a mali otok je zamijenjen većim i sve djeluje skladnije i proporcionalnije.  Problem kanti za smeće riješio se ugradbenim spremištima za smeće unutar otoka.

Foto: Basma Masood Design Studio

Prostor izgleda prozračnije i prostornije zahvaljujući tom što je uklonjen veliki ormar s mikrovalnom pećnicom, koji je bio iznad štednjaka. Sada je tamo samo uski bijeli ormar koji skriva napu. Tako se oslobodio prostor oko prozora pa prostor dobiva više prirodne svjetlosti.

Foto: Basma Masood Design Studio
Komentari